Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI TRIKOVI Prije nego što se upustite u prodaju, uklonite oštećenja na laku...

Kako za auto dobiti više?

25.11.2008.
u 09:17

Nakon što ste pročitali sve čega ste se mogli dokopati, posavjetovali se s prijateljima i obitelji i konačno odlučili kakav novi (ili rabljeni) automobil želite ostaje vam jedan veliki problem - prodati svoj stari auto. Najjednostavnija je opcija dati ga trgovcu pod račun za novi. Praktično svi prodavači novih, a i mnogi prodavači rabljenih automobila nude opciju staro za novo.

U pravilu, svi procjenjuju rabljene aute po Eurotaxu, sustavu koji određuje preporučenu cijenu na osnovi modela, starosti i opreme automobila i svi bi vam trebali ponuditi sličan iznos. No, praksa pokazuje da to nije uvijek tako. Ako kupujete novi automobil, načelno vam je svejedno u kojem salonu ćete ga kupiti, pa svakako preporučujemo da ih obiđete nekoliko i ponudite im svoj stari auto. Razlike mogu biti prilične.

Ako niste zadovoljni ponudom u kombinaciji staro za novo ili, pak, kupujete rabljeni auto od privatnih osoba, pa vam ta mogućnost nije na raspolaganju, preostaje vam da se sami upustite u prodaju.

Prvo je što trebate učiniti, naravno, temeljito oprati i očistiti auto izvana i iznutra. Nemojte prati motor jer bi potencijalni kupci mogli pomisliti da nešto skrivate. Ako je riječ o starijem automobilu razmislite o poliranju laka, posebno ako je riječ o nekoj življoj boji poput crvene, plave ili zelene. Auto će ponovno zablistati.

Svakako ispraznite auto od svih nepotrebnih sitnica koje ste skupili tijekom godina. Pospremite unutrašnjost, pokušajte se riješiti mirisa cigareta, psećih dlaka sa sjedala i ostalih tragova upotrebe.

Pametno bi bilo ukloniti sitna oštećenja na laku. Ako su stvarno sitna, njihovo otklanjanje neće puno koštati, a kupcima ste izbili veliki adut za cjenkanje. Mnogi će pokušati na svaku ogrebotinu smanjiti cijenu, posebno ako je riječ o novijem i skupljem automobilu. Na starijim autima ogrebotine su neizbježne, iako neki kupci rabljenih očekuju da auto izgleda kao nov. No, teško da će pronaći takav auto, osim ako nije svježe lakiran, a onda to često znači i razbijen.

Ako je auto redovito održavan, pripremite servisnu knjižicu i račune od servisa, ako ih imate. Time ćete pokazati da se brinete za auto. Ako ste nedavno obavili veći servis, naglasite to.

Veliki servis s izmjenama remenja, zatezača i svih pratećih dijelova može biti prilično skup, što je argument više na vašoj strani.

Ovo je samo nekoliko savjeta i trikova kako zadržati dobru cijenu pri prodaji rabljenog automobila, ali svakako najprije zbrojite koliko ste truda i novca spremni u to uložiti da se ne bi dogodilo da više potrošite na uređenje nego što se to može odraziti na cijenu.


Novi sjaj za šaku kuna

Temeljito vanjsko i unutrašnje pranje automobila obvezno je prije prodaje, a stajat će vas stotinjak kuna. Poliranje također možete prepustiti stručnjacima u autopraonicama, što je već izdatak od barem 400 kuna, pa o njemu valja razmisliti. Za skuplje bismo ga rabljene aute preporučili, za jeftine samo ako stvarno može pridonijeti velikoj razlici.


Uređenje unutrašnjosti

Osim čišćenja i pospremanja unutrašnjosti automobila, možete razmisliti i o obnavljanju nekih dijelova. Ako vam je volan jako izlizan, za petstotinjak kuna možete ga ponovno presvući kožom. Pokušajte nečim ukusno prekriti rupe od raznih stalaka za mobitele, a presvlake na sjedalima možda možete i zamijeniti. Ako su sjedala presvučena kožom, raspitajte se o cijeni popravka oštećenja na njima. Možda vam se to više isplati nego da vam neko ruši cijenu zbog toga.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?