Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIŠTOLJI I REVOLVERI Od srijede izložba ručnog oružja u Povijesnom muzeju

Kako su pucali naši stari

26.01.2009.
u 16:48

Pištolje i revolvere potezali su ne samo vojnici u ratnim pohodima, već su se njima obračunavali u dvobojima pripadnici viših staleža, ponajviše za žensku naklonost. Istodobno, povijesni dokumenti pokazuju da su i dame znale aktivirati okidač boreći se s konkurenticom “zbog časti”. Priču o “Pištoljima i revolverima” aktualiza zagrebački Hrvatski povijesni muzej u Matoševoj 9, izložbom najvrednijih primjeraka iz Zbirke oružja.

Oružje statusni simbol
U kronološkom slijedu autor izložbe Janko Jeličić, viši kustos HPM-a, a izborom od 228 primjeraka pištolja i revolvera prvi put u našoj javnosti tematski je obradio vatreno oružje koje je u muzejskoj zbirci zastupljeno s gotovo pet tisuća komada.

Prvo vatreno oružje dospjelo je u Narodni muzej 1846. godine, a Hrvatski povijesni muzej kao jedan od njegovih sljednika, nadopunjavao je zbirku donacijama i otkupima. Prvu je donaciju dao Ljudevit Gaj, a tu su pohranjene zbirke oružja bana Jelačića, grofova Draškovića, Kulmera i Pejačevića, te brojni drugi primjerci oružja specifičnog balkanskog i orijentalnoga porijekla (Bosna, Kosovo, Boka Kotorska), kao i oružja iz Austro-ugarskih radionica.

Izložba, između ostaloga, pokazuje kako je proizvodnja oružja bila raznolika, kako su se mijenjali i usavršavali tipovi od raritetnih sistema “na kolo” u pištolju s kremenom, do pištolja “na kapsulu” koji su zavladali 1830. godine. Najstariji primjerci pištolja datiraju u 13/14. stoljeće, slijede raskošno ukrašene drške oružja iz baroknoga razdoblja, sve do “najmlađeg” hrvatskoga pištolja s početka devedesetih godina.

Na otvorenju izložbe u srijedu u 19. sati bit će priređen pravi pravcati dvoboj. Kostimirani mladići punit će pištolje, demonstirati pucanje, a sve za naklonost publike koja će pucanje uživo moći vidjeti i tijekom Noći muzeja 30. siječnja, te u iduća dva vikenda.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?