Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANJEVCI

Kada će biti otvoren samostanski muzej?

17.02.2009.
u 15:59

KARLOVAC – Kada je prošle godine, početkom listopada, bio otvoren u proširenom prostoru Muzej franjevačkog samostana, nametnule su se i brojne ideje da bi ga trebalo otvoriti i za sve Karlovčane, kao i posjetitelje našeg grada.

Glavni razlog je da bi stanovnici grada na četiri rijeke i njihovi gosti imali priliku vidjeti s kakvim sve lijepim i vrijednim izlošcima franjevci raspolažu iz djela kista, pera i dlijeta, otkako u gradu borave, već punih 350 godina.

U prvom dijelu muzeja nalaze se restaurirana likovna djela vjerskog karaktera, dok su u drugom dijelu proširenog muzeja smještene 152 vjerske potrepštine kao što su kanonske ploče, svijećnjaci, krizmatoriji, kalenice ili moćnici.

Dio toga postava su i knjige, od kojih najstarije potječu iz daleke 1497. Taj projekt vodila je prof. Marinka Mužar, a surađivali su dr. Milan Kruhek, Zvonimir Gerber i fra Vatroslav Frkin. Vrijeme prolazi, ali još nema naznaka kada će muzej biti otvoren za posjetitelje.

– U pripremi je ugovor s Gradom u kojem su određeni i dani i sati u tjednu kada će muzej biti otvoren. To se privodi kraju. Poslije toga obje će se strane morati dogovoriti i tek će se tada znati kada će muzej biti otvoren za javnost – rekao je fra Tomo Rumenjak, koji je bio operativac za obilježavanja velike obljetnice franjevaca u gradu. (V. F.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?