Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.12.2010. u 12:00

Josipović tvrdi da je dao doprinos borbi protiv korupcije kroz sigurnosne službe. To mu je i posao.

Ivi Josipoviću na izmaku je prva godina mandata. U predsjednički stil unio je ležernost, gospodsku uglađenost, finoću u izjavama, intelektualizam, ne zamjera se previše nikome, bježi od tvrdih stavova... No mnogi mu predbacuju bljedoću u nastupima, baš zbog česta bježanja od jasnog izjašnjavanja. I u godinu dana dao je izjava kojima je zasigurno već nadmašio Mesića za isto razdoblje. Postao je poklopac za lonac za sve za što ga se pita, čime je svoju funkciju sveo na uličnoga komentatora. Ali i to je valjda njegov stil, ili potreba, on će sam znati.

Prva godina njegova mandata obilježena je nevjerojatnim brojem isprika i kontradiktornim, pa i netočnim povijesno-političkim izjavama. Josipovićeva povijesna gledišta često su onakva kakva smo naslijedili iz okvira jugoslavenske marksističke historiografije. Kao što je očito da on i danas čita knjige samo jednih autora, Goldsteinovih i njima sličnih, iako su ih kolege u mnogočemu argumentima potukli, i uzima ih zdravo za gotovo, pa će otići u Srb na otkrivanje četničkog spomenika, ne vodeći računa o ukupnim povijesnim činjenicama. No to više nema veze s činjenicama jer je riječ o povijesno-političkim projektima.

U Hrvatskoj pak za obljetnica iz Domovinskoga rata gromoglasno govori o svetosti obrane te opravdanosti i legitimnosti Oluje, kao ljetos u Škabrnji, a onda na drugom kraju „regiona“ priča o „konglomeratu loših politika“. Ne može biti i jedno i drugo. Ili su svi krivi za ratove, pa imamo građanske sukobe, ili je kriva velikosrpska Miloševićeva politika, pa imamo agresiju i obranu. Josipovićevo tumačenje povijesti jako je maglovito. Kao što su magloviti i mnogi drugi njegovi postupci, za koje nije sigurno koji im je pravi cilj, ili ima li uopće cilja.

Primjerice, prokrstario je Bosnom i Hercegovinom, bio u Srbiji, a onda u Zagrebu za Tadića organizirao degutantno partijanje sa Severinom i Lepom Brenom. Istina, Josipović je ipak napravio više od Mesića. Otišao je u Beograd, uspostavio kontakte s hrvatskim političarima u BiH, bio i u Mostaru od kojeg je Mesić zazirao, pa kao takav ne odgovara ekstremnim bošnjačkim krugovima. Ali onda, kao i politički sljepac Zoran Milanović, podrži SDP i Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, stranku koja nema veze sa socijaldemokracijom i čovjeka kojeg ne biraju Hrvati nego Bošnjaci! Ili, otišao je korak dalje od Mesića, pa oduzeo generalske činove Glavašu, Norcu i Zagorcu. Pravnički nategnuto.

A odlikuje Ivana Fumića kao zaslužnog antifašista, bivšeg vojnog tužitelja i suca koji je, primjerice, na robiju slao Hrvate samo zbog verbalnog delikta. Fumić će reći da je sve bilo po zakonu, a Josipović se s time slaže? Ili, Josipović tvrdi da više nema zaštićenih, da su svi pred zakonom jednaki. Je li pitao svoga savjetnika za nacionalnu sigurnost Sašu Perkovića je li to točno? Jer je njemački sud ustanovio da su Josip Perković i udbaška ekipa u Hrvatskoj nedodirljivi zahvaljujući svojim vezama kojima se i javno hvale. Tko ih onda štiti? Josipović tvrdi da je dao doprinos borbi protiv korupcije i organiziranoga kriminala kroz sigurnosne službe. To mu je i posao. No hoće li dati isti doprinos da se napokon sankcioniraju i jugokomunistički zločini i još živući zločinci?

I na kraju, o Josipovićevoj „novoj pravednosti“ koja baš i ne vrijedi jednako za sve. Šteta! Jer s jedne strane prima radnice „Kamenskog“ i daje im podršku, dakako i skuplja političke bodove. A s druge strane odlikuje vlasnika Calzedonije koji ne dopušta organiziranje sindikata. Na prozivke nemušto odgovara kako sindikat može dokazati svoju učinkovitost ako ima problema. A glavni je problem što nema sindikata! I još bi bilo mnogo primjera koji bi pokazali svu maglovitost Josipovićeve prve godine. Ima još četiri godine pred sobom da tu maglu barem malo prorijedi.

Ključne riječi

Komentara 153

PO
ponekad
15:17 27.12.2010.

draga moja kumajela drago mi je da ti još pamtiš praznike kad ste mastili brke sa prasećnicom i ostalim delicijama a kasnije su ih zamjenili voliči dok je bilo para iz dijaspore a zadnjih petnaestak godina se malo više trošii na satove,umjetničke slike,izbore i nekretnine pa ste ostali malo zakinuti. Znam ja da vi još oko imotskog kraja imate još nešto svoga blaga i da praznici nisu posni...????

PO
ponekad
21:19 27.12.2010.

a vođe im po zatvorima ili na čekanju za iste..........

MA
marko53
22:07 27.12.2010.

Nisam baš išao tako daleko da vas nazivam štakorima. No kad ti napišeš onda je u redu.DŠ tko prizna pola mu se prašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?