Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.12.2011. u 12:00

Josipović je za predsjednika izabran zahvaljujući i velikom broju tzv. vjerničkih glasova, kojima nimalo nije smetalo što se izjasnio kao agnostik

U Crkvi se može čuti zujanje muhe od grobne tišine koja je zavladala nakon izbora. Tek tu i tamo poneki kuloarski šapat, gdje zabrinuti crkveni kružoci pokušavaju naslutiti kakav će tretman nova vlast imati prema njima, jedan komentar Glasa Koncila koji je velikim dijelom pogodio bit ovoga besmislenog izbornog sustava, plus medijska vratolomija don Anđelka Kaćunka koji se virtualno ošišao “na nulu” kako bi ćelavom glavom protestirao i čestitao novom mandataru.

U Crkvi su, baš kao i u HDZ-u, vjerovali u mogućnost da Kukuriku koalicija ne pobijedi. Baš u HDZ-ovu duhu, nisu mogli objektivno odvagnuti da su suvremeni HDZ-ovi grijesi bili teži i presudniji od zasluga i presudna značenja te stranke u nedavnoj prošlosti. Anketama nisu vjerovali, već su se nadali zdravorazumskoj pameti hrvatskog nacionalnog bića, zapravo onog iskonski hadezeovskog koje, kao što smo vidjeli, nije ni izašlo na izbore. Zapravo, Crkva je bila naivna baš kao u duelu Milana Bandića i Ive Josipovića, koji je na Pantovčak došao zahvaljujući i velikom broju tzv. vjerničkih glasova, kojima nije nimalo smetalo što se u kampanji jasno izjasnio kao agnostik. Štoviše.

Upravo iz tih predsjedničkih izbora mogao bi se izvući i svojevrstan poučak, a to je: prvo, da vjernici nisu homogeno glasačko tijelo i drugo, da nemaju mentalitet ovčjeg stada. (Gledano, dakako, političkim očima jer po pitanju vjere i te kako moraju ići za svojim pastirima.)

Vrlo je važna i poruka koju je uoči izbora odaslao umirovljeni profesor dr. Adalbert Rebić, naglasivši da danas u Hrvatskoj nema nehrvatskih stranaka, što je bilo mnogo jače od biskupske poruke vjernicima koja kao da je bila sklepana samo da se nešto napiše, kako ne bi ispalo da se biskupi nisu oglasili.

No, respekt prema tzv. vjerničkim glasovima treba imati i nova vlast. I to opet prema “Josipovićevu poučku”. Predsjednik države, osim što je na prvom koraku svoga predsjednikovanja podigao ruku u znak zakletve tako-mi-Bog-pomogao (premda agnostik!), vrlo se korektno i otvoreno postavio prema Crkvi i vjeri uopće. Premijer Milanović trebao bi slijediti upravo njegov primjer (nikako ne svoj vlastiti s dolaskom/nedolaskom u HNK na susret s Benediktom XVI., eskapadu koju su svi očito htjeli što prije zaboraviti) i posegnuti za jednim iz Račanova doba, a to je imenovanje suradnika poput Gorana Granića, koji je Račanu odradio golem posao s Crkvom u kojemu je ona dobila znatno više nego što se nadala. I koji je daleko pošteniji i transparentniji od Sanaderovih tajnih donacija, zapravo jedina dobitna kombinacija u odnosima Crkve i vlasti u jednoj sekularnoj državi. I jamstvo Crkvi da se neće dirati u ugovore između Hrvatske i Vatikana ako njihova provedivost bude za obje strane zadovoljavajuća. Tada bi i don Kaćunka njegova virtualna ćelava glava mogla manje zepsti jer šešir koji bi Milanović mogao skrojiti, ako krene Račanovim stopama, jamčio bi Crkvi ugodnu temperaturu i u ovim zimskim, ali i svim ostalim meteo-političkim društvenim prilikama.

Ključne riječi

Komentara 71

OB
-obrisani-
12:18 17.12.2011.

Ne Milanović definitivno nije Račan . U Račanovoj vladi je bilo koliko toliko Hrvata a u Milanovićevoj su isključivo Srbi,agnostici i nehrvati. Ajmo o činjenicama. Mirela Holly ? Hrvatica ? Željko Jovanović-Srbin Milanka Opačić-Srpkinja Veljko Ostojić-Srbin Ranko Ostojić-Srbin Rajko Ostojić-Srbinjić-Srbin Nenad Stazić-Srbin Grčić-Srbin Bilja Borzan-Srpkinja...... Imamo Hrvatsku??? Hoće li hrvatska djeca imati pravo na svoju vjeroispovijest sa ovom \"hrvatskom vladom\" ? Hoće li prvi korak nove vlade biti gospodarsko oživljavanje ili uklanjanje križa? ______________________________________________________________ Svi dobro znamo odgovor.

OB
-obrisani-
12:40 17.12.2011.

17.12.2011. u 12:20h koltrina-U-srcu. je napisao/la: Kako bi odgovorili po imenima...da li je to hrvatska ili srpska vlada? Zoran,Radomir,Bilja,Veljko,Ranko,Rajko,Nenad,Milenka...???? Smije li se o tome pisati ili je ISTINA zabranjena? ------------------------------- i sto je tu lose? barem ne kradu u opsegu ko hrvati....)))

DO
doktorica
12:56 17.12.2011.

neka samo budu korektni,zašto bi se prosječan Hrvat uopće zamarao tko su ti ljudi koji vladaju ako rade pametno i ako imamo dobar standard,Naravno ako toga nema onda će im se raščlanjivat rodoslovje do desetog koljena i neće proći bez kritiziranja.A kršćanska načela i pravo na vjeru i kulturu je osnova svakog demokratskog društva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?