Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.04.2010. u 19:30

Svi se traže ili svatko traži nekog svog favorita. Registar je više kao društvena mreža, kao domobranski facebook

Žnora, Gajba i ja smo proteklog vikenda, u najboljoj tradiciji kršćanskog duha suzdržanosti i odricanja, umalo završili na ispumpavanju želuca. Gastronomski pričešćeni, s poluraskopčanim hlačama, pritisnuti teretom koji naše godine sve teže podnose. Možda je to i bio razlog nervoze pa je razgovor otišao u krivome smjeru, zbog čega smo Žnora i ja, da nije riječ tek o emocionalnom odnosu, a ne o nečem dubljem, gotovo došli do prekida.

– Ajde probaj se ulogirati da vidimo ima li tebe unutra – pozvao me Žnora i gurao mi miša u ruku. Znao sam da me nema.

– Da, da, registar na kojem si ti je kod Blagoja Adžića – možda je i prešao granicu, ali to u državi, u kojoj je domoljublje već 20 godina uglavnom paravan za pljačku, ionako nije bilo važno.

– Registar je sad totalno in. Svi se traže ili svatko traži nekog svog favorita – i Gajba je bio u groznici.

– Registar je više kao društvena mreža, kao domobranski facebook, ha – isključio sam računalo.

Jesu li Žnora i Gajba bili na popisu, nije mi bilo bitno, ali sam lanuo.

– A kaj mislite jesu li Legija i Kapetan Dragan u braniteljskom registru? – napravio sam anđeosku facu.

Žnora je pozelenio, Gajba pogledao nastranu.

– Ti nisi normalan! – zaurlao je Žnora. – Kako se usuđuješ blatiti one koji su stvarali ovu državu i miješati ih sa zločincima i ubojicama? Slegnuo sam ramenima.

– Ma da si išta mislio, i ti bi bio na tom spisku. Tebi ništa što je hrvatsko nije sveto – držao je intonaciju.

– Krhke su to svetinje, makar i hrvatske, kad ne mogu otrpjeti legitimno pitanje. Jer ako svaki viđeniji srpski kriminalac ima hrvatsku putovnicu, zar bi vas iznenadilo da su i ova dvojica u registru? Pazi, možda si je Legija na našu povlasticu devedesetih kupio novog karavana. Ha? – gledao sam Žnoru izazovno.

Kuhao je i znao sam da bi me najradije bubnuo u glavu. Sva ta plitka gužva oko registra i imena, te je l’ to tajna ili nije, sve mi je izgledalo besmisleno za nas koji smo preživjeli rat i ponižavajuće za one koji u tome nisu uspjeli. Suosjećao sam nekako sa Žnorom. Znao sam da su većini onih na koje se on poziva i s kojima se poistovjećuje, mjerodavni već odavno jebali sve po spisku.

Oni koji su im trebali jamčiti status i ponos, koristili su ih i izdali kad god im je to bilo potrebno. Suznih očiju glumili su suosjećanje pred njihovim invalidskim kolicima, a na koljena su padali pred američkim predsjednicima, ponizno odlažući torbice, puštajući da ih za uho izvodi iz sobe i za autogram mu pružali jelovnik. Pobjednička vojska bila je potučena do nogu od vlastitih pozadinaca.

– Jesi li ti za objavu ili ne? – ponudio sam izlaz.

– Pa već je objavljen – Gajba se snebivao.

– Ovo više nema smisla – Žnora se digao i otišao. Gajba i ja smo se gledali. Onda je i on ustao.

– Amigo, šteta što si zagasio kompjutor.

– Upali ga, nije to zauvijek. Kaj ti treba?

Trebalo bi provjeriti, možda je Vatikan na internetu objavio registar pedofila.

Komentara 10

OB
-obrisani-
19:05 11.04.2010.

razočarani Eto plus i od mene.

FL
flok
16:31 12.04.2010.

Gerovac, nisi napisao zašto tebe nema u registru, čini mi se da si po godinama mogao biti nisi imao muda za braniti domovinu, ha sad se izvlačiš na spiku da smo mi koji smo za to imali muda bili budale baš si jadan, reci pošteno, nisam imao muda za rat

OB
-obrisani-
22:07 11.04.2010.

Ne znam jesu li Legija i kapetan Dragan u registru hrvatskih branitelja. Josipović i Milanović nisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?