Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ASTROKUHINJA Elitni francuski kuhari kreirali jela po specijalnoj narudžbi Europske svemirske agencije

Jelovnik za putnike na Mars

Marsovski kruh s džemom od zelenih rajčica
import
23.09.2005.
u 14:43

Televizijski dvoboji kuhara s gostima koji donesu torbu u kojoj je nekoliko jeftinih namirnica dječja su igra prema zadatku koji je pred elitne francuske kuhare postavila Europska svemirska agencija (ESA). Ekipa na čelu s glavnim kuharom Armandom Arnalom dobila je zadaću da kreira dovoljan broj recepata za raznovrsnu prehranu ljudi za boravka na Marsu te za putovanja svemirskim brodom do tamo i natrag.

ESA-in koordinator za podršku života, reciklažu i logistiku hrane, zraka i vode Cristophe Lassiteur zadaću je učinio još težom: 40 posto sastojaka temeljnih namirnica svemirski putnici moraju uzgojiti sami u svemirskom brodu, a samo 60 posto bi ponijeli sa Zemlje.

Njoki od spiruline
Devet zemaljskih namirnica koje se mogu uzgajati u svemirskim uvjetima su riža, luk, rajčica, krumpir, salata, špinat, pšenica i spirulina. Ovo posljednje je modrozelena alga vrlo bogata sastojcima. Proteini čine 65 posto njezine težine, a bogata je kalcijem, ugljikohidratima, lipidima i vitaminima pa bi ona sama mogla biti temelj prehrane. No, trebalo bi vidjeti lica astronauta kojima bi se, poslije šest mjeseci putovanja, u nastambi na Marsu priredio svečani doček još jednim obrokom od spiruline.

 Osim smanjenja težine tereta u svemirskom brodu, uzgoj nekih, i ne baš brzorastućih, a ni izdašnih kultura, poput riže i pšenice, pridonosi raznovrsnosti prehrane. Marsovska haute cuisine imala je na volju i namirnice iz zemaljske smočnice: dopunsko povrće, začinske trave, ulje, maslac, sol, papar, šećer i gotove umake. A jedan od zahtjeva postavljenih pred Arnala bilo je i da se štedi sol, no dopušteno je bilo biti šire ruke sa šećerom i masnoćama. Prvih je jedanaest recepata marsovske kuhinje pobralo pohvale degustatora, skupine anonimnih građana koji nisu znali kako su jela nastala, ali i ekipe ESA-inih astronauta koji se pripremaju za međuplanetarna putovanja.

Kruh kao poslastica
Glavna poslastica i rijetkost bit će marsovski kruh, zbog žitarica koje sporo rastu "u svemirskom kavezu", na brodu ili majušnoj biosferi na Marsu. ESA je dopustila objavljivanje izgleda triju gotovih jela: njoki od spiruline, gnijezdo od lisnatog tijesta krumpira i rajčice te marsovski kruh sa džemom od zelene rajčice. Nije ni loše za prvi dan putovanja.

Želite prijaviti greške?