Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.11.2013. u 12:00

Jean-Marca Veyrona la Croixa naši bi zagovornici homoseksualnih prava proglasili “odvratnim i glupim” samo zato što misli drugačije

Građanska akcija “U ime obitelji” učinila je više za prava homoseksualaca od svih LGBT udruga zajedno. Ujedinila je zagovaratelje njihovih prava i simpatizere, nikad bučnije, drčnije i agresivnije. Mediji o pravima homoseksualaca pišu više nego ikad, dijele nas na zatucane i napredne, pametne i glupe, homofilne i homofobne tako da o tomu danas promišljaju i oni koji se nikad nisu uživljavali u probleme LGBT zajednice.

Ovih dana svjedočimo, rekli bismo, jednoumlju kakvo nije zabilježeno još od komunističkih vremena. Ministri, premijer, vladajuća većina, predsjednik države, pravobraniteljice... svi misle isto, da je referendum o braku atak 680.000 građana na prava manjine drugačije seksualne orijentacije. Inicijatori referenduma o braku isprovocirali su što ni Zdravko Mamić ne bi. Vrhunac je zajednički istup šest kolumnista Jutarnjeg lista koji su svi protiv referendumskog pitanja. Riječ je o nesvakidašnjem medijskom pothvatu u demokratskoj Hrvatskoj jer su rijetka društvena pitanja na koja bismo našli šestoricu kolumnista koji na njih odgovaraju tako jedinstveno, lapidarno i bez nijansiranja. Čak se i u SDP-u nađe Josip Leko koji misli drugačije barem do glasovanja u Saboru.

I vladajući su svi redom mislili da je referendumsko pitanje protuustavno pa je premijer zasoli(ra)o kako je posve jasno da je pitanje ustavno. Možda je motiv snažan, a prava manjina to jesu, ali nekako je neprirodno da baš svi misle isto. Da okolnosti nisu tako svjetonazorski ostrašćene, ako jedan kolumnist argumentira da se država ne smije ljudima uvlačiti u krevet, sigurno bi se našao drugi koji bi dosljedno tražio da se dekriminalizira višebračnost, te poligamiju ili poliandriju nazove brakom. Netko bi pitao zašto se ne definiraju sve zajednice u Ustavu, možda bi se našao netko tko bi se pitao što je tu isto, što različito, u čemu smo jednaki ili neravnopravni. Možda bi svi imali slično mišljenje, ali ne bi bili tako isključivi. Naravno da među potpisnicima inicijative za referendum ima motiviranih isključivo zadovoljstvom da će nauditi drugačijima po seksualnom afinitetu. Neki su potpisom protestirali zbog jednoumlja u vlasti. Ima ih i koji nikome ne žele uskratiti njihova prava, već su vođeni zaštitom zajednice žene i muškarca kao temeljne društvene zajednice s istim povodom zbog kojeg Ustav već štiti materinstvo i majku. Pojedince živcira što se toliko govori o jednakosti.

“Nisam jednak drugima. Drugačiji sam, ni bolji ni lošiji”, riječi su Jean-Marca Veyrona la Croixa, homoseksualca koji kaže da svi imamo svoja ograničenja. “Zato nemam djecu. Moja želja da imam dijete ne daje mi pravo da mu oduzmem majku koja mu je potrebna”, kaže taj poznati protivnik “braka za sve” u Francuskoj, inače načelnik općine. Naši kolumnisti koji potiču galvanizaciju društva nazvali bi ga “odvratnim” i “glupim” samo zato što misli drugačije. Milorad Pupovac u pravu je što upozorava da treba obustaviti proizvodnju mržnje prema Srbima, drugim manjinama i Vladi jer je lijevo liberalna. Kao i nekoć prema bivšoj vladi, desničarima ili 680.000 potpisnika inicijative. Uzgred, Pupovac je pred 1700 Srba, govoreći o njihovu odnosu prema ratu, rekao da trebaju biti veći od vlastitog stradanja i mitova koji su ga izazvali, “ali i da budemo veliki i poklonimo se građanima hrvatske nacionalnosti koji su stradali zbog bezumlja od pripadnika srpskog naroda”. To su riječi koje zaustavljaju krug mržnje.     

Komentara 7

VA
Valerija007
07:16 13.11.2013.

Obzirom da se iza svega krije sam obična tolerancija i razumjevanje različitosti, Jurasiću samo naprijed, još par članaka o zatucanosti i rasizmu Hrvata!

DA
Davor2013
07:46 13.11.2013.

Nitko na lijevici ne pokrece referendume da zabrane pravo na brak ili osnovna druga ljudska prava katolicima ili bilo kome drugom s kojm se ne slazu. Jednoumlje i totalitarizam je kad se okomis da zabranis drugima osnovna ljudska prava

DA
Davor2013
07:00 13.11.2013.

Cinjenica je da vecina Francuza vec godinima u svim anketama podrzava istospolni brak. Isto tako je i u vecini zapadnih zemalja, ukljucujuci i Njemackoj. A sve ove zemlje mora da su takodjer komunisticke, jer sve te su priznale istospolne brakove – Argentina, Australija, Belgija, Brazil, Kanada, Danska, Engleska, Francuska, Island, Meksiko, Nizozemska, Novi Zeland, Norveska, Portugalija, Juzna Afrika, Spanija, Svedska, Urugvaj, I 17 drzava u SAD. I svi ti su prinali istospolne brakove samo u zadnjih 10 godina, a za 5-10 godina ce ih priznati jos hrpe zemalja. Tako ako prodje referendum, Hrvatska ce se naci na listi “slobodarskih” zemalja poput Saudijske Arabije, Irana i Sjeverne Koreje, ko zemlje koje ne priznaju istospolne brakove. No sumnjam da su se cak i te dosijetile da upisu takvu diskriminaciju u ustav. A i to je cisto balkansko pojmovanje “demokracije” – glasas da zabranis osnovna ljudska prava drugima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?