Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPLAŠILI SE PRIJETNJE

Jedinstveni punjač za mobitele stiže 2012.

17.02.2009.
u 14:33

Kad Europska komisija zaprijeti ozbiljnim sankcijama čak i moćni i bogati proizvođači mobilnih telefona, a s njima i najveći GSM operateri, moraju ustuknuti i učiniti kako im se kaže. Najbolja potvrda toga je koliko je malo vremena trebalo od ozbiljne prijetnje Güntera Verheugena, europskog povjerenika za industriju, do postizanja dogovora u GSM Associationu (GSMA), krovnoj udruzi industrije mobilne telefonije.

Europska komisija proizvođačima: 'Jedan punjač za sve mobitele, ili...'

Na zahtjev za jedinstven punjač odazvali su se najveći od najvećih: Nokia, LG, Sony Ericsson, Samsung i Motorola, te najveći operateri: Orange, 3, AT&T, T-Com i Vodafone.

Dotične tvrtke najavljuju da će se modeli mobitela prilagođeni jedinstvenom punjaču pojaviti najkasnije 2012., a kao standardni utor najavljen je mini-USB konektor. Štoviše, jedinstveni punjač ne samo da će značiti eliminaciju 51.000 tona nepotrebnoga elektroničkog otpada nego će i trošiti 50 posto manje energije od dosadašnjih.

- Ovo je široka suglasnost koja će industriju mobitela dovesti do jedinstvenog, energetski učinkovitijeg punjača za mobilne telefone – najavio je marketinški direktor GSMA, Michael O'Hara.

- Podržavajući ovu industrijsku inicijativu za zajednička rješenja kod punjenja, i omogućavajući potrošačima da odaberu treba li im novi punjač sa svakim novim aparatom ili mogu i dalje koristiti postojeći, možemo još više doprinijeti smanjenju štete koju naša industrija nanosi okolišu - dodao je Mitti Storckovius, direktor proizvodnje ekoloških aparata u Nokiji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?