Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJELA KUGA U nekad velikom Cerju danas živi tek 40 ljudi

Jedinog osmoškolca autobus vozi u Lekenik

08.12.2008.
u 17:47

CERJE - Nekada veliko i gusto naseljeno Cerje, u lekeničkoj općini, danas izumire. Iz dana u dan sve je manje stanovnika i sve više praznih kuća.

- Sada je u selu, dužine gotovo sedam kilometara, ukupno 40 ljudi, a nekada ih je tu živjelo dvjestotinjak, čak i dvostruko više. Pogledajte ove četiri kuće oko moje kuće... Sve su prazne! Vlasnici su pomrli ili se odselili. U zaselku u kojem živim, samo je jedna obitelj s djecom - kaže Ivan Sučić, negdašnji tajnik sela i tajnik DVD-a, kojeg više nema.

Bez autobusa
Selo zapravo nije u zabiti. Velika Gorica, ide li se cestom kroz šumu i polja, udaljena je petnaestak kilometara, a ni Lekenik nije predaleko. Međutim, autobusa nema. Dolazi samo đački, i to po jednog učenika, kojeg vozi u školu i vraća natrag, ali mještani se njime ne mogu voziti.

Od naših sugovornika doznali smo kako je bilo zahtjeva da se selo priključi Velikoj Gorici, ali zahtjev nije prošao. Seljani žive od poljoprivrede ili od socijalne pomoći.

- Nije nam lako, ne dobivamo poticaje, a velik problem su nam divlje svinje, koje upadaju na zasijana polja i nanose štetu, koju nam nitko ne naknađuje - žale nam se. Željeli bi se baviti stočarstvom, ali pašnjaci koji su nekad pripadali selu, sada su šumarijski.

Barica Brenčić, najstarija stanovnica, navršila je 85 godina i živi sama. Suprug joj je umro 1970. godine.

- Nisam jedina koja živi sama. Donedavno nas je bilo tri, a sada smo dvije jer je jedna umrla - kaže. Baričina kći živi u Njemačkoj, dođe kada ima slobodne dane... Pomoć pruža i općina u sklopu programa pomoći starijim osobama u njihovim kućama. Barica se skrbi o raspelu pokraj ku??e i redovito pali svijeće i lampione.

Dvoje djece
Sama živi i Marica Štefančić (71).
- Iskreno, strah me. Do prve susjede je 300 metara, a do druge još toliko. Muž i sin su mi umrli, kći je u Pešćenici. Dođe i obiđe me - kazuje Marica.

Jedna od rijetkih obitelji s malom djecom je obitelj Stjepana Sučića. Njegova supruga, Mirjana, došla je iz Zagreba. Imaju dvoje djece, Barbaru i Ivana.

- Živimo od socijalne pomoći i dječjeg dodatka - kazuju supružnici.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?