Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Jadranka Kosor nije osoba za novi HDZ

kosor, predsjedništvo hdz-a (1)
Željko Lukunić/PIXSELL
14.01.2012. u 12:00

Je li teško zamisliti Božinovića, Popijača ili Martinu Dalić u SDP-u? Ne, i to govori o njihovoj neautentičnosti. 
Sve su to lažni 
rolexi HDZ-a!

Iznenađena, iznevjerena, razočarana, sa jedva prikrivenim bijesom Jadranka Kosor je izvan sebe na najavu bilo koga tko i pomisli da bi mogao umjesto nje voditi HDZ! U ozračju te patologije i popratnog medijskog podmetanja njenim suparnicima protiču dani do HDZ-ova “velikog praska”. Nažalost, dosad ništa novoga nije narodu ponuđeno! Veliki remont je HDZ-u nužan jer ovaj HDZ, sa ovim vodstvom, sa njihovim sanaderovskim repovima, takav HDZ ne može pobijediti SDP i ta dramatična istina zvoni zvonom na uzbunu. SDP je reformirao stranku, napravio temeljitu kadrovsku smjenu, ponudio novo lice, pažljivo nastoji izbjegavati Račanove greške i dok jednako temeljito sličan proces ne prođe HDZ, nema šansi popeti se u Banske dvore.

Tehnički, najveće šanse ima Jadranka Kosor jer kontrolira stranku iznutra i cijela stranačka logistika joj je na dlanu. Kad bi HDZ imao snage organizirati glasovanje jedan čovjek jedan glas, njezina prednost bi se istopila poput sapunice. Nema dvojbe da ona ima neupitnih zasluga za privođenje kraju pregovora s Unijom, da je održala i stranku i Vladu na nogama kad je to bilo iznimno teško, no ona nije osoba za novo vrijeme. Ljudi koje je iznjedrila od Božinovića preko Bošnjakovića, od Martine Dalić do Popijača, sa HDZ-ovom bazom koja počiva na tradicionalizmu i konzervativizmu, nema puno zajedničkoga. Je li teško zamisliti Božinovića, Popijača ili Martinu Dalić u SDP-u? Ne, i to govori o njihovoj neautentičnosti. Sve su to lažni HDZ-ovi rolexi!

One sekunde kad se vidjelo da Sanaderov HDZ tako olako šalje generale u Haag, iz proračuna daje financijske injekcije Feralu, legalizira Stanimirovića i sve što on simbolizira, kad se vidjelo da taj HDZ nema nikakve veze sa onim koji je stvarao državu, počeo je kraj. Kad se pak vidjelo da se uz to još i manijakalno kralo državu koju se krvlju stvaralo, narod je pobjesnio! U Osijeku su dobili 16% glasova! Da bi ponovo stali na noge, potreban je temeljiti odmak od Sanadera, njegovih metoda i njegova poimanja nacionalne politike, a za veliki iskorak nije dovoljno da se nije kralo zajedno sa njim! Novo vrijeme traži računala nove generacije, a HDZ je danas pun starih digitrona iz Buja!

Kralj Like, Darko Milinović je sve ovo vrijeme bio zamjenik Kosorici i ako se ne računa mrmljanje u bradu nismo ga čuli da se javno distancirao ni od jednog njenog poteza. Uključujući i najsramotniju od svih sramota: istragu i to po nalogu Beograda protiv Vesne Bosanac! Milinović jest jedini lokalni izborni pobjednik, ali budimo realni: HDZ bi tamo dobio ogroman postotak glasova sa i bez Milinovića. Osim toga on dalje od Slunja ne znači puno, a danas HDZ treba integrativnu osobu koja ima podjednaku težinu u svim djelovima zemlje. Ličnost koja će sutra moći povezati desnicu! Osobu bez repova! Za očekivati je da će Milinovića mediji podržati jer se skladno uklapa u ljevičarsku predodžbu o tome kako izgleda, što znači i kako se nosi lider oporbene desnice!

Domagoj Milošević je hrabar čovjek kojem je samokritičnost posve strana. Naime, ući prekjučer u HDZ i vjerovati da možeš voditi stranku koju i ne poznaješ, za to je potrebno prilično arogancije. Nije problem što je Milošević tajkun, problem je u tome što nema HDZ-ove autentičnosti, nikakve karizme, ni liderske energije. HDZ ne treba autoritarnog vođu, ali treba lidera, a u tradicionalnom HDZ-ovu biračkom tijelu likovi poput Miloševića su potpuni stranci.

Najviše animoziteta mediji do sada pokazuju prema Karamarku premda objektivno, od svih ponuđenih kandidata on ima najviše energije istinski reformirati zahrđali HDZ. Od ponuđenih, jedino on ima volje za političku borbu sa SDP-om, jedino se njega na drugoj strani istinski respektira, jedino ih on iritira. Karamarko za razliku od Miloševića nije stranac u HDZ-u, a barem polovica slave koja se u borbi protiv korupcije pripisuje Jadranki Kosor pripada njemu jer prije svakog Bajićevog trijumfa, prethodio je teški posao Karamarkovog MUP-a. No za razliku od nje, on to medijski nije naplatio.

Osim Karamarka za sada je sve drugo dosad ponuđeno, zapravo garancija polaganog umiranja stranke, a za dramatičnu promjenu, a za veliki obrat i novi uzlet i HDZ i Hrvatska žude za novim licima. Pojavi li se netko novi bez bilo kakvih repova, netko tko može povezati sve te otrgnute konce, netko tko pameću i moralom može imponirati, HDZ ima šanse. Ne bude li takvoga, Karamarko bi jedini mogao polako okrenuti vlak u pravom smjeru, a preuzme li HDZ bilo tko drugi od do danas ponuđenih kandidata izazvati će glasniji pljesak ljevice nego desnice. Mogao bi to biti pljesak dug dva mandata.

Komentara 210

LA
Lavica7
23:56 14.01.2012.

velikazmija Da li si ti za ulazak u EU ili za samostalnu Hrvatsku drzavu? Kakav ti je stav bio 90-te?

MA
matka
21:15 14.01.2012.

Vidim da su svi strašno protiv Jadranke kako sam i napisala samo ne znam je li riječ o onima koji su ionako protiv HDZ-a ili hadezeovcima.

OB
-obrisani-
13:02 14.01.2012.

a i taj....Milošević je isto....neki telac . kad nije svjestan....u kakvo je društvo....ušao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?