Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.11.2013. u 12:00

Svatko mora biti PROTIV toga da se ne smije biti ZA, PROTIV sam nepovjerenja u vlastiti narod i netransparentnosti, kaže o. Mandurić

U općoj halabuci oko referenduma o braku koji se približava, sve je više konfuzije, čak i elementarne zbunjenosti. I to ne samo u najširoj publici, koja gleda svakodnevna smještanja u predreferendumskoj areni, nego i među vjernicima, kojima mnogo toga nije jasno, pa postaju zdvojni i oko vlastitih stavova, crkvenog učenja i osjećaja osobne građanske lojalnosti. Primjerice, čudeći se najviše kako se jedno ZA, u jednoj nevjerojatnoj inverziji, moglo pretvoriti u PROTIV, postavši čak toliko inkriminirajuće za određene krugove da se pristojan čovjek ne usudi upustiti u raspravu oko cijele stvari, jer bi ga (oni PROTIV, dakako), mogli u trenu raspeti. Ili barem etiketirati i javno oblatiti.

Ipak, ima ljudi koji su kadri razlikovati ZA i PROTIV. Jedan od njih je nadahnuti propovjednik o. Ike Mandurić, koji kaže kako je “PROTIV toga da ma i jedan homoseksualac bude povrijeđen, PROTIV podjela, razočaranja, ratova, vrijeđanja, sotoniziranja ovih ili onih, jer svi smo ljudi, svi smo braća, svi, svi, svi u istom sosu plovimo jednim jedinim brodom”.

“PROTIV toga sam da se homoseksualce diskriminira, prezire, obezvređuje; da im se oduzima bilo koje ljudsko pravo. Beskrajno sam PROTIV toga da ih se smatra manje vrijednima. Beskrajno sam PROTIV toga da ih se mrzi, prezire, da ih se ismijava”, kaže o. Ike, jasno naglašavajući upravo onu evanđeosku granicu preko koje ne bi smio prijeći nijedan čovjek koji se smatra kršćaninom. No, kad je u pitanju spomenuti referendum, Mandurić kaže kako je, dakako, ZA, ali – PROTIV: psovki, kleveta, podmetanja, tužakanja. “Iako sam ZA, PROTIV sam toga da prestanemo vjerovati jedni u druge. PROTIV sam toga da se podijelimo na lijeve i desne, prijatelje i neprijatelje Inicijative, prijatelje i neprijatelje gejeva. PROTIV sam toga da mediji napumpavaju stvar i zastrašuju. PROTIV sam toga da nam Europa kroji život, i ucjenjuje nas ne pitajući vlastiti narod. PROTIV toga sam da bilo koja vlada, bivša, sadašnja i buduća, od bilo koga prima naputke kako preveslati vlastiti narod i oblikovati ga kako se, tamo daleko, nekima sviđa. Ja sam PROTIV svakog nepovjerenja u vlastiti narod i PROTIV svake netransparentnosti”, objašnjava ZA-PROTIV razliku isusovac Mandurić, naglašavajući civilizacijsku crtu, koju bi svatko morao poštovati, a to je da svatko mora biti “PROTIV toga da se ne smije biti ZA, i da se bilo koga tko je ZA proglasi nazadnim”.

Te njegove riječi ohrabruju jer ne naginju ni na jednu stranu, a pritom hrabro ukazuju na nužnost da se o svemu u ovoj predreferendumskoj ludnici čuje glas razuma.

Dakako, on zastupa jasan stav ZA, koji krijepi notornom činjenicom, a to je da “samo se u vezi žene i muškarca može roditi tako važno i dražesno biće kao što je novi čovjek – dijete, i zato sam ZA da država s takvom zajednicom – ako to ona želi – sklapa povlašteni ugovor koji nosi jedinstveno i povlašteno ime – BRAK”.

“I zato sam PROTIV toga da se bilo kakva druga veza zove ovim imenom. I PROTIV sam toga da se to ne može jasno reći i čuti u mojoj zemlji. PROTIV, PROTIV, PROTIV sam toga da me ne čuješ”, vapi Mandurić, koji je, kako kaže – PROTIV zla, PROTIV neslobode izbora, PROTIV toga da vlast zaglupljuje narod, tj. PROTIV toga da se nema šanse i prigode objasniti kako oni koji su ZA nisu PROTIV čovjeka. Zato sam ja ZA o. Iku Mandarića, a vi odlučite po vlastitoj savjesti.

Komentara 12

MA
maliscrnompakicom
12:30 21.11.2013.

ZA

Avatar George Bailey
George Bailey
12:54 21.11.2013.

ZA

AI
ant.imesic
12:35 21.11.2013.

ZA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?