Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Izvana paradni - iznutra jadni

11.12.2008.
u 21:27

Upravo je prošla još jedna obljetnica Tuđmanove smrti. Bila je misa nacionalnoga značenja. Bilo je pohoda grobu, polaganja vijenaca i paljenja svijeća... Ali bilo je još nečega mnogo važnijega: negdje se u zraku osjećao vapaj za autoritetom koji Hrvatska nema. Za “ocem domovine” koji ne misli da radi svjetski važan posao dok govori u Ujedinjenim narodima a zemlja mu grca u dugovima i kriminalu.

Pred neizvjesnom budućnošću ministar Šuker prijeti - kome to ako ne vlasti kojoj sam pripada!? - predviđanjem da bi Hrvatsku mogla pogoditi katastrofa kao i neke zemlje kojima je svjetska kriza najviše naudila. I ta prijetnja vlasti samoj sebi pokazuje da se državni vrh otuđio od naroda.

Dok se u Hrvatskoj prezreni i gladni branitelj autom zabija u vrata parlamenta, dok tvrtke u zemlji počinju masovno otpuštati radnike, dok je siromaštvo sve nepodnošljivije, dok je policija nemoćna pred najstrašnijim ubojstvima, dok je nedjelotvorna u istrazi nacionalnog terora, dok mu je zemlja pred različitim vrstama ugroze - predsjednik Mesić u UN-u paradira na lošem francuskom, nastoji nametnuti cijelom svijetu nov način borbe protiv globalnog terorizma.

Ne pada mu na pamet koliko je beznačajan, marginalan i bez utjecaja dok oponaša stvarnog i političkog mrtvaca, komunističkog diktatora Tita koji se u svijetu bio izborio za neponovljivu poziciju kakvoj kod Mesića nema ni traga. Bilo bi normalno da je za hrvatsko predsjedanje Vijećem sigurnosti izabrana tema priličnija Hrvatskoj. Na primjer - ekonomska zaštita malih zemalja od globalnih tiranija. Ali Mesićeva je taština planatarna.

Drugi, sanaderovski krak vlasti, pogotovo preko Titova pionira, glavnog pregovarača sa EU Drobnjaka, “Vjesnikova” specijalista za pse lutalice i partijskog poslušnika, hvali se čestitkama koje nam zbog “napretka” upućuje Europa. A Slovenija nam istodobno, ne bez suglasnoti moćnika iz EU, vrlo uspješno sprečava stvarni napredak!

Hrvatska je shizofrenična, rascijepljena između sve većeg gospodarskog i dužničkog potonuća i posve bezrazložne umišljenosti predsjednika i premijera da vode zemlju toliko uspješno da je uspješnije nitko drugi ne bi mogao voditi. A oba i dan-danas i u domaćoj i, pogotovo, u stranoj javnosti tu uspješnost, manje ili više izravno, stavljaju u opreku prema dr. Franji Tuđmanu.

Pa se na devetu obljetnicu Tuđmanove smrti može reći: “detuđmanizacija” je završila u odricanju od suverenosti, u vladavini profiterskog zapadnog kapitala, u rasprodanoj zemlji, u potpunoj podložnosti Haaškom sudu i Europskoj uniji, u nemoći gospodarstva i podivljalom uvozu, na granici dužničkog ropstva i u kriminalu koji je, kako priznaju sami nadležni dužnosnici, organiziraniji od same države. A završila je i u represiji prema medijima - što ističe jedan oporbeni zastupnik SDP-a - kakva je u Tuđmanovo vrijeme bila nezamisliva.

I što zaključiti u povodu obljetnice? Svjetski krojitelji državnih sudbina od početka 2000. godine tražili su i nalazili u Hrvatskoj političare s kojima će, uza žigosanje prošlosti i Tuđmana, Hrvatsku učiniti po mjeri svojih interesa - geostrateških, financijskih i svjetonazornih.

S kojima će, podmitivši ih paradiranjem po svijetu - pod maskom dobra za Hrvatsku poticati podređenost koja će je razjedati i učiniti nemoćnom i ovisnom kolonijom. I kada na prigodnoj misi biskup Mrzljak podsjeća na priznanja kardinala Kuharića koja je izrekao za Tuđmanove zasluge, treba se sjetiti i optužbi o “grijehu struktura” koje je izrekao drugi kardinal i koje najsotonskiji lijevo-liberalni milje već deset godina upisuje Crkvi u povijesne zasluge za detronizaciju Tuđmanove veličine i pobjedu protutuđmanovske politike. Aleluja.

Želite prijaviti greške?