Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SPOMEN Dušan Džamonja (1928–2009)

Izrazi sućuti Džamonjinoj obitelji stižu iz cijelog svijeta

15.01.2009.
u 14:02

Dušan Džamonja, kiparski majstor pod čijim su rukama željezni čavli i lanci postali fantastične umrežene forme koje žive svoj drugi život kao skulpturalne forme što su ga proslavile diljem svijeta, bit će ispraćen na posljednji počinak u utorak 20. siječnja na krematoriju zagrebačkog Mirogoja.

Galerija slika: Umro Dušan Džamonja

Dušan Džamonja obilježio je hrvatsku umjetnost

Vijest o smrti hrvatskoga kipara prenijele su i svjetske agancije. AP navodi kako je od 1960. i prvoga nastupa u Veneciji njegovo gigantsko djelo vidjela Europa od Place Vendomê u Parizu, Regent parka u Londonu, ispred Palače pravde u Bruxellesu. Svjetski muzeji i ustanove u kojima je kipar izlagao šalju brzojavesućuti obitelji u Zagreb.

Njegovo je djelo gotovo bez oscilacija predstavljano nakon Drugoga svjetskoga rata s istim intenzitetom kod nas i u svijetu. Bilo da je svoje ideje pretvarao u geometrijske kugle ili vitke vertikale u malim dimenzijama ili velikom, spomeničkom mjerilu, uvijek je bio dosljedan u geometrizmu apstraktne forme. U izjavi akademika Milana Moguša, predsjednika HAZU, kaže se kako je smrću akademika Džamonje “Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila svoga vrlo uglednoga i poštovanoga člana.

Njegov doprinos hrvatskoj i svjetskoj umjetnosti, posebno kiparstvu, zaista je velik, gotovo nemjerljiv. Žao nam je što ga više nemamo u svojoj sredini, ali se tješimo i ponosimo da je ostvario i ostavio djela neprocjenjive vrijednosti.”

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?