Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Izmotavanja šefa oporbe

27.10.2008.
u 17:21

Najnoviji televizijski istup lidera SDP-a Zorana Milanovića pokazao je sve boljke naše političke kulture. Jasno je da političari nisu spremni na ista mjerila u ocjeni postupaka aktera u političkom miljeu. No, izbjegavši odgovoriti na pitanje voditelja je li neprimjereno da predsjednik države prepričava svoj privatni razgovor s Mirjanom Pukanić te da pritom poziva policiju da je sasluša insinuirajući tako da je možda i ona osumnjičenica, predsjednik SDP-a je u emisiji “Nedjeljom u 2” propustio veliku priliku.

Naime, mogao je pokazati javnosti da je spreman izdignuti se iznad političke solidarnosti s istomišljenikom Mesićem te da se ne libi kritizirati i političke mentore ako ne poštuju Ustav i zakon. Međutim, svojim izgovorom kako “nije čuo” spomenutu predsjednikovu izjavu Milanović je pokazao da je spreman raditi kompromise s vlastitom savješću te izbjegavati odgovore koji se sami po sebi nameću. To više što bi sigurno “opalio” po Sanaderu da je izrekao nešto slično.

Isto tako, više je nego očito da je šef SDP-a svoj omiljeni odgovor “ne znam” iz prijašnjih nastupa u spomenutoj emisiji, koji su mu mnogi zamjerali i zbog čega je bio izvrgnut javnoj kritici, odlučio zamijeniti prešutnim odobravanjem predsjednikovih izjava. To mu se ne može zamjeriti, jer on je dužnik predsjedniku Mesiću, koji nije skrivao sklonost prema Milanoviću. Dapače, sa simpatijama je pratio njegov uspon na stranačkom tronu, a bio je na njegovoj strani u srazu sa Sanaderom na prošlim parlamentarnim izborima.

Ali Milanović, koji je uvijek spreman na kritiku i inzistiranje na proceduri i zakonima kao temeljima demokracije, u ovoj je emisiji kiksao. No, još veću nelagodu izazvalo je njegovo izmotavanje u odgovoru na voditeljevo inzistiranje da komentira trokut Mesić-Pukanić-Petrač. Milanović, lider oporbe, nije odgovorio ništa, skrivši se iza svoje nove omiljene fraze “Nisu mi poznate okolnosti. Tad nisam bio šef SDP-a”. A što tek reći na to da je sličnom opaskom izbjegao odgovoriti i na pitanje je li izvršio pritisak na Milana Bandića da smijeni Slobodana Ljubičića!?

Očito je Milanovićeva direktnost i otvorenost, koja ga je resila kad je krenuo u utrku za predsjednika SDP-a, zamijenjena konformističkim frazama kad su u pitanju njegovi istomišljenici, a kritika ostaje samo za njegove oponente. Gostujući kod Stankovića četvrti put u godinu i pol, Milanović je pokazao da ima svoje ljudske slabosti te da nije spreman dokraja biti principijelan. To je njegovo pravo, no to nije ono što je javnost očekivala od lidera SDP-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?