Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.05.2011. u 12:00

Zdravstveno stanje i cirkusiranje Ratka Mladića, a ne žrtve, bit će u središtu suđenja.

“Kraj farse duge 15 godina” naslov je kojim je crnogorska Pobjeda popratila senzacionalnu vijest iz Srbije koja ima golemo značenje za međunarodno pravo i pravdu. Iako, pojava oronulog Ratka Mladića, što je izazvalo nevjericu “Zar je to stvarno on!?”, kao i obrambena taktika, govore nam kako pravdoljubivoj euforiji nema mjesta. Nakon farse srbijanske politike, mogli bismo se suočiti s pravosudnom farsom u režiji Ratka Mladića.

Njegovi usporeni, starački pokreti neprimjereni njegovoj dobi, oduzetost lijeve ruke kao posljedica moždanog udara, sijeda glava i umoran pogled, sve suprotno od onoga odlučnog generala iz zločinačkih vremena, ostavlja pomalo opor okus osjećaju pravde. Iako, zbog žrtava, bolje ikad nego nikad. Već je njegovo prvo saslušanje prekinuto zbog lošega psihofizičkog stanja. “Gubi se i ne zna o čemu govori”, tvrdi njegov odvjetnik Miloš Šaljić napominjući kako je posljednjih godina pretrpio tri moždana udara i dva srčana udara te da se na njemu vidi da je “promijenjena ličnost”. Premda, još dovoljno zdrav da nosi dva pištolja, ne priznaje sud u Haagu, ismijava tužitelja, propituje za nacionalnost sve u sudnici...

Ti trenuci Mladićeve “lucidnosti” govore nam da će i njegova obrana u Haagu, bude li njegovo zdravstveno stanje omogućilo da mu se sudi, biti cirkusiranje i ismijavanje međunarodnoga pravnog poretka te korištenje medijske pozornosti za samopromociju i heroiziranje svoga optuženičkog statusa kakvo smo već vidjeli kod Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja, Radovana Karadžića... Istodobno, pravdu će maksimalno vući za nos svim mogućim zdravstvenim problemima i radi razvlačenja procesa i radi svoje viktimizacije ne samo u očima poklonika.

Kako proces Mladiću bude odmicao pod tim okolnostima, unatoč važnu iskoraku, Srbija će se tek tada suočavati s prošlošću. Milošević je još za mnoge kao žrtva umro u haaškoj ćeliji, Karadžić je sucu rekao “Ovdje sam došao potpuno zdrav”, a u Šešeljevu slučaju i sudac je izrazio zabrinutost zbog njegova zdravlja i što “neki to povezuju s onim što se dogodilo Slobodanu Miloševiću”. Svjestan što ga čeka u Haagu, Mladić je još kao 60-godišnjak svom odvjetniku, kako je on tada prenio srpskim Vestima, rekao: “Haag me živog neće vidjeti”. Dvojica su već zbog bolesti puštena iz Haaga da umru na slobodi. Apsurdno je da zadovoljenje pravde ovisi o zdravlju optužena krvnika.

Komentara 19

OB
-obrisani-
12:17 28.05.2011.

vuk dlaku menja,a cud nikada....to je nas lale,veciti borac protiv talibana i nacista.....pomrsice lale konce mnogima na ovom svetu,samo da pozivi i da kaze sta ima......

OB
-obrisani-
12:30 28.05.2011.

Poštovani čitatelji, ako ste se ikada pitali kako nastaju srpski mitovi, pročitajte donji post \"kralja milutina\". Imate \"čast\" iz prve ruke gledati rađanje novog mita koji ima potencijal, ne dao Bog, u budućnosti donesti još prolivene krvi.

EU
EUfan
13:15 28.05.2011.

Ti vrapca, još ćemo ga i sažaljevati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?