Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Iza Bandića ostaju nedovršeni stadion i rasulo u Ciboni

Milan Bandić
Marko Lukunić/VLM
16.11.2009. u 10:04

Predsjednički kandidat Dinamu je davao velik novac, plavim huliganima otvarao prostorije, a zauzvrat dobivao glasove koji će mu i sad trebati.

I dok predsjednički kandidati, uglavnom učeniji i ipak kvalitetniji ljudi, u svoje kampanje ulaze ‘kao po jajima’, Milan Bandić ‘proizveo’ je skandalčiće s troškovima kampanje (između 20 i 30 milijuna kuna koje je imao gdje zaraditi u ovih deset godina) te s davanjem novca na crno, dakle protuzakonito. Sve je to dio smišljenog plana, uopće ne dvojim, novog hrvatskog predsjednika.

Ništa u životu Milana Bandića nije slučajno. Taj najpoznatiji Hercegovac u Zagrebu, prije no što je sjeo u gradonačelničku fotelju (iako zagovaram tezu da bi gradonačelnik trebao biti rođeni Zagrepčanin), najprije je tražio način da se dopadne Zagrepčanima. Pa je lista obećanja bila prilično bogata, a glavni aduti bili su: izgradnja i modernizacija grada u kojem će se otvoriti velik broj radnih mjesta, ne prevelike obveze građana u porezno-prireznom sustavu te dovršenje nogometnog stadiona u Maksimiru koji mu je dr. Franjo Tuđman ostavio u amanet. Iako kad je dolazio s bijelim naramkom u Zagreb još nije bio siguran navija li za splitski Hajduk ili za zagrebački Dinamo, vrlo je brzo shvatio da mora napamet naučiti “Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad, Dinamo slavi...” te se nakon nekoliko godina ipak sjetio i priznao da je od malih nogu, šećući hercegovačkim kamenom i kršem, navijao za plave.

Dupli pas s Mamićem

Milan Bandić donedavno je bio ‘član crvene partije’. No, gledano politički ozbiljno, ni bivši šef Ivica Račan ni mladi Zoran Milanović nisu na njega ozbiljnije računali. Račan ga je ‘parkirao’ u grad, a Milanu je to zapravo odgovaralo jer je njegova najveća ‘partija’ – vlastita korist i vlastita promidžba. Ne može se reći da nije probudio uspavani grad, da se nije podno Sljemena gradilo i zidalo, ali, naravno, uz budno Bandićevo oko u svakoj važnijoj transakciji.

Kako su godine prolazile, tako je i gasnuo žar za dovršenjem Dinamova stadiona. Iako je u početku Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić često prozivao i gradonačelnika i državu jer samo gledaju u maksimirsko ruglo, Bandić je to rješavao s 40 milijuna gradskih kuna koje je poslao u Maksimir. U to vrijeme, prije prodaje trija fantastikus (Modrić, Eduardo, Ćorluka) – bio je to golem novac za Dinamo. Od tih 40 milijuna na godinu, dio je bio namijenjen za održavanje i ulaganje u stadion, no zapravo je to bila samo farsa. Bandić i Mamić odigrali su bolji ‘dupli pas’ od Bobana i Šukera – kada bi znatiželjni novinari pitali što će biti sa stadionom, Bandić bi taj ‘vrući krumpir’ prebacio na Markov trg i Vladu.

Bandiću je Dinamo uvijek bio sportska formula 1, drugim sportovima znao je udijeliti dio gradskog novca, no on je u usporedbi s punjenjem ‘plavog sefa’ zanemariv. Pa tako danas dvostruki europski prvak Cibona grca u dugovima, igrači nemaju ‘ni za kikiriki’. No i to je lako objašnjivo. Bandiću taj ‘mlitavi klub’ koji od 1987. godine nema prave navijače nikada nije bio zanimljiv jer nema kao u Maksimiru potentnog glasačkog korpusa o kojem je Bandić ovisio u prošlosti, a također i u skoroj budućnosti. Zanimljivo, Bandić nikada nije ‘jašio’ nad problemom Dinamovih huligana. Dapače, on je otvarao elitne prostore u Draškovićevoj i Vlaškoj za one koji manje ‘Čuvaju ovaj grad’, kako grafit na Jadranskom mostu kaže, a više ga sramote.

Dok je jačao svoj utjecaj, u Bandiću je rapidno rasla malograđanska nezasitnost. Pa je tako na krilima velikih uspjeha famozne sportske obitelji Kostelić na Sljemenu napravio ‘skijaški Wimbledon”. Već šestu godinu u tri se dana potroše milijuni kuna, uglavnom zagrebačkih poreznih obveznika, za najskuplju i najotmjeniju, ali i neodrživu skijašku utrku.

Od NK Zagreba napravio je NK Ero, Medićevu prćiju kojoj se protive navijači, gledatelji, bivši igrači. No i tamo je građevinski poduzetnik Medić postavljen da kontrolira savršen poslovni prostor na mjestu gdje je danas stadion u Kranjčevićevoj.

Imao više koristi od sporta

I tako, dok se ‘naš Mile’ nezaustavljivo penje prema Pantovčaku, iza sebe ostavlja nedovršeno ruglo i referendum s pitanjem – stadion u Maksimiru ili na Kajzerici. Ostavlja rasulo pod Tornjem i sve manje novca za razvoj sporta. Ostavlja sport kojemu nije dao puno, ali od kojega je svih ovih godina imao prilične, prije svega promidžbene koristi.

Ključne riječi

Komentara 13

AN
ana
11:31 16.11.2009.

Nije Bandić najgori - najgori su oni koji Bandićevu patološku ambiciju iskorištavaju za isključivo osobne materijalne i statusne probitke, i, nažalost, ima ih jako puno. Društveni interes i društvena odgovornost su za njih samo pojmovi iz knjiga - ako su i to.

MA
mateom
11:10 21.11.2009.

FISHERMAN SVAKA ČAST- ne samo da pokušavaju ocrniti Bandića,nego općenito sve one kandidate koji samo malo idu na desno! Apsolutno svi mediji! I takve gluposti pišu,i zapitam se kako su ovi ljudi novinari?? Zašto ovaj frajer \"novinar\" pametnjaković ne napiše ništa o bundeku,o areni,o zaobilaznicama,o besplatnom prijevozu,o novim tramvajima ....???

SU
superman
10:35 16.11.2009.

Glas za Milana Bandića je glas za Ivu Sanadera koji stoji iza njegove kandidature. Jedini način i izbjegavanje kaznenog progona za njih dvoje je da Bandić pokuša postati Predsjednik te na taj način obojici omogući imunitet, barem na neko vrijeme. Žalosno, jadno i prozirno, a što je najgore Bandić svojom kandidaturom vrijeđa birače i omalovažava časnu funkciju Predsjednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?