Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaćaju porezni obveznici

Jakovčićeva su pitanja potrošila 201.880 eura

07.07.2014., Bruxelles, Belgija - U Europskom parlamentu odrzane konstituirajuce sjednice svih parlamentarnih odbora. Ivan Jakovcic na svojoj prvoj sjednici u Odboru za regionalni razvoj.  Photo: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
11.09.2015.
u 19:00

Jakovčić je sve do ljetos bio najaktivniji od svih 751 zastupnika u Europskom parlamentu po broju postavljenih pisanih pitanja Komisiji, no trenutačno je drug

Zastupnička pitanja Ivana Jakovčića, pa i ona naizgled najbesmislenija poput pitanja što Europska komisija čini da zaštiti interese EU na Mjesecu, koštaju europske porezne obveznike u prosjeku po 490 eura, pokazuje računica koju je iznio potpredsjednik EK Frans Timmermans. S obzirom na to da je Jakovčić dosad postavio 412 pitanja, to bi značilo da je stvorio trošak od 201.880 eura.

Jakovčić je sve do ljetos bio najaktivniji od svih 751 zastupnika u Europskom parlamentu po broju postavljenih pisanih pitanja Komisiji, no trenutačno je drugi. U vodstvo je prešla malteška zastupnica Marlene Mizzi koja trenutačno ima 471 upit, među ostalim i pitanje kako će EK zaustaviti "dnevni pokolj" mačaka i kornjača koje stradavaju pod kotačima jurećih automobila. Tako je Mizzi nadmašila Jakovčića, koji se dosad raspitivao o balkanskim divljim mačkama, crvenomorskim napuhačama, ali nikad o kornjačama.

Popravljaju statistiku

Jakovčić je i dalje najaktivniji zastupnik u EP-u po broju govora, skupio ih je 580, iako je u većini slučajeva riječ o neizgovorenim govorima. On ih, naime, predaje pisanim putem u zapisnik, a često i ti govori, kao i pitanja Komisiji, zvuče kao da su pisani manje radi kvalitetnog doprinosa raspravi, a više radi pumpanja osobnog učinka.

Glavni tajnik Europskog parlamenta Klaus Welle u internom pismu, koje je objavio portal Politico.eu, upozorio je da treba smanjiti pretjerivanje nekih zastupnika u njihovim aktivnostima, a to se posebno odnosi na pisana pitanja Komisiji i objašnjenja glasovanja. Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans svoju je računicu o trošku svakog zastupničkog pitanja iznio u odgovoru na još jedno zastupničko pitanje, ovaj put ono koje je poslao slovački zastupnik Vladimír Maňka.

On je, naime, kao izvjestitelj u sjeni za proračun EU priznao da je zabrinut zbog prakse nekih zastupnika da prekomjernim pitanjima popravljaju statistiku o svom učinku. Trošak koji je iznio Timmermans proizlazi iz činjenice da se svako pitanje provjerava među brojnim službama Komisije, odgovor se koordinira, odobrava, prevodi, što sve stvara trošak u vremenu i novcu.

Više od ostalih deset

Ivan Jakovčić nije jučer odgovorio na naša pitanja da komentira Timmermansovu računicu. U lipnju ove godine, kad smo pisali o trikovima s pomoću kojih je postao najaktivniji zastupnik u EP-u, Jakovčić je izjavio da bi bilo bolje kad bi drugi zastupnici i zastupnice radili posao kao što ga on radi. Timmermansova računica, međutim, sada pokazuje da ne bi nužno bilo bolje, ali bi sigurno bilo puno skuplje.

Svih ostalih deset hrvatskih europarlamentaraca zajedno nemaju toliko pitanja postavljenih Komisiji (zajedno imaju 331) koliko ima Jakovčić.

>>Sud je potvrdio da smo u slučaju Dajla bili u pravu

>>Jakovčić pozvao Dačića na suradnju u pripremi Jadransko-jonske strategije

Komentara 3

L0
luena 01
12:04 12.09.2015.

Vidis ti kako su oni "stedljivi" ne samo u zemlji nego i u EU... =:-))

Avatar kravata
kravata
14:15 12.09.2015.

Ko zna kakvu korist ima hrvatska od toliko pitanja?

TH
than
02:26 12.09.2015.

Nije mi sada ovo jasno... Vuce mi na SDPovu kampanju, jer IDS malo vuce okolo. Pa Lalovac rusi isto svicarac da ga svi mi lijepo platimo njemu, a ima stednju s kojom moze rijesiti kredit....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije