Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2013. u 12:15

Evanđelist Ivan je zapisao kako su jedanput neki hodočasnici Grci, koji su prihvatili židovsku vjeru, kad su obavili svoje zavjete, pristupili Filipu i zamolili da im pokaže Isusa

Mnogi su iz židovske dijaspore dolazili na hodočašće u Sveti grad Jeruzalem. Neki su hodočastili u središte židovske religije svake godine. Evanđelist Ivan je zapisao kako su jedanput neki hodočasnici Grci, koji su prihvatili židovsku vjeru, kad su obavili svoje zavjete, pristupili Filipu i zamolili da im pokaže Isusa. Željeli su vidjeti Isusa. Znači čuli su za njega prije, ili dok su bili u Jeruzalemu. Govor o Isusu privukao je njihovu pozornost. Filip se nije usudio sam otići Isusu. Prvo je obavijestio Andriju što traže Grci. Zatim su zajedno otišli Isusu. Isus prima Grke. U susretu iznosi svoju logiku. Možda su Grci očekivali logiku filozofije. Isus iznosi Božju logiku, logiku svoju i svoga nebeskog Oca. Božju logiku iznosi, kao i obično, prispodobom koja je i mudracima razumljiva: “Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac.

Duša mi je sada potresena i što da kažem?

Oče, izbavi me iz ovoga časa?

No, zato dođoh u ovaj čas! Oče, proslavi ime svoje!«

Mi ljudi želimo slavu, ugled i čast od drugih ljudi. Želimo proslavu na zemlji. Plašimo se smrti. Kad bi mogli rado bi je izbjegli ili odgodili. Isusova logika govori o slavi koju daje Bog. Bog daje slavu onima koji nisu sebični i koji ne traže samo svoju korist i slavu od ljudi. Takvi su spremni izgubiti svoj zemaljski život.

Bogu su dragi oni koji svoj život žrtvuju za druge. Samo istinska žrtva rađa istinski plod koji ne vene. Oni koji prihvaćaju Boga ne traže da im se služi, nego se trude služiti Bogu i bližnjima. Isus Grcima govori o svojoj potresenosti pred smrt. Zna kako će ga ubrzo uhvatiti, mučiti i razapeti. Potresen je, ali prihvaća Očevu volju. Isus im govori i o pobjedi nad smrću, govori o svojem uskrsnuću: „A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi«.

Teško je nama ljudima prihvatiti Isusovu logiku življenja, ali jedino ta logika ima budućnost!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?