Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Ispunili smo ulogu: policija i tajne službe mijenjat će način rada

afera watergate (1)
Patrik Macek/PIXSELL
24.11.2012. u 12:00

Hitno će se mijenjati zakonski okvir koji štiti privatnost građana

Izvješće saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost pokazalo je da je Večernji list pokretanjem afere Hrvatski Watergate kao medij u potpunosti ispunio svoju društvenu ulogu. Činjenica da su svi članovi Odbora suglasni oko toga da se ustrajno i neprekidno kršio članak 7. stavak 3.

Privremenog protokola o suradnji Ravnateljstva policije i OTC-a krunski je dokaz da su naše teze o tome kako puno toga ne štima u sustavu koji omogućuje izvide telefonskih poziva i SMS-ova bile u potpunosti točne. Večernji list ne zanima to što su se članovi Odbora u Izvješću i izdvojenim mišljenjima svrstali prema stranačkim dresovima o pitanju razine nereda u sustavu koji pristup vrlo osjetljivim osobnim podacima čini vrlo laganim, pa čak i neodgovornim. Bitno nam je da su se baš svi, uključivši Igora Dragovana (autora Izvješća o aferi uime članova Odbora iz Kukuriku koalicije), složili oko toga da se hitno mora promijeniti zakonski okvir koji omogućuje poigravanje temeljnim pravima građana na privatnost.

Drugim riječima, pobjeda Večernjeg lista u tome je što će postupanje policije ili tajnih službi na način na koji su to do sada činili ubuduće postati – nezakonito. Naime, apsurd je cijele situacije u tome da su čak i oporbeni članovi Odbora morali priznati da nije bilo nezakonitosti u postupanju policijskog USKOK-a. Zahvaljujući Večernjem listu to će se promijeniti.

Želite prijaviti greške?