Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.10.2010. u 12:00

Propuštena je prilika da se barem malo više svjetla baci na priču o prodaji Ine.

Bivši je premijer mogao odahnuti, nijedan od saborskih zastupnika u Istražnom povjerenstvu za Inu nije bio na visini zadatka. Za HDZ-ove članove barem je jasno zašto su poklekli pred autoritetom bivšeg šefa.

Većinu njih, naime, na političku je scenu – iz različitih razloga – izvukao upravo Ivo Sanader. Za Anu Lovrin gotovo nitko nije znao dok Sanader nije poželio smijeniti Vesnu Škare-Ožbolt, možda i zato što mu je trebao potpis ministra pravosuđa kako bi “integrirao” četvrti stan u svojoj vili.

Ana Lovrin, koja je godinama bila najbliža suradnica Božidara Kalmete u gradskoj upravi Zadra, taj je posao odradila i do kraja mandata ostala gotovo nezamijećena. I Borisa Kunsta iz sindikata u politiku preveo je upravo Sanader, možda i zato što se nevjerni sindikalni lider uklapao i u težnje šefa HDZ-a da vladajući osvajaju i stasom. No, zašto su oporbeni političari pustili bivšeg vođu protivnika da kroz unakrsno ispitivanje prođe lakše nego što djeca slavnih prezimena u Hrvatskoj postaju glumci?

Na što su se pripremili Josip Leko i njegovi mlađi kolege? Koji su cilj uopće imali? To iz njihova saborskog seta pitanja nije moguće vidjeti. Jesu li se izgubili u bespuću privatizacije Ine ili su imali neki sasvim drugi cilj, a ne raščistiti što se stvarno događalo u prodaji hrvatske zlatne koke?

Dopustili su da bivši premijer najviše govori o tome kako su se sve odluke donosile kolektivno, pa se o svemu, eto, raspravljalo i na sjednicama Predsjedništva HDZ-a i u Vladi i u svim drugim tijelima. Kao da su se zaista u Sanaderovoj vladi svi suradnici svakodnevno sukobljavali sa šefom, iznosili svoja mišljenja pa čak i prijetili ostavkama... Ili je možda bliže istini da su svi bespogovorno slušali i da se šefu nije suprotstavljao ama baš nitko. Da je zaista bilo tako, najbolje se vidi iz načina na koji je Ivo Sanader otišao, na isti autokratski način, odlučivši poput pravog monarha i tko će ga naslijediti.

Ni tada baš nitko iz HDZ-a nije postavljao pitanja, nego su samo digli ruke i aklamacijom izabrali nasljednicu. Zato je besmislena namjera oporbe da premijerku optuži za poteze u vrijeme kad je o svemu odlučivao Sanader pa je cilj – Inom umrljati Jadranku Kosor – zapravo promašen. Čak i da je sve znala o svemu, a ni za to nema dokaza, bilo kakvim samostalnim potezom potpisala bi – tvrde svi poznavatelji vladajuće stranke – vlastitu smjenu istoga trenutka.

No, esdepeovce očito u ovom trenutku ne zanima Sanader, nego Jadranka Kosor, pa su sve namjere uperene protiv nje, a možda čak, kad oni dođu na vlast, ni istražitelji više ne budu previše zainteresirani za bivšeg premijera. Sanaderu su čak dopustili da tvrdi kako su svi ministri sve znali o prodaji Ine iako, eto, ministri pisani ugovor pred sobom – nisu imali... Znali su, dakle, ipak samo ono što im je rečeno.

Možda je zato, zauzvrat, Sanader bio nježan prema svom prethodniku, pokazavši puno razumijevanja za poteze vlade Ivice Račana i Slavka Linića. Kratkoročni politički cilj – udariti Jadranku Kosor – pokazat će se sasvim sigurno promašenim jer propuštena je prilika da se barem malo više svjetla baci na priču o prodaji Ine kao i na vrijeme kad je Sanader odlučivao o svemu.

Komentara 17

VI
vidimškoj
12:29 14.10.2010.

Dođe Jadranka sa svitom u posjet vrtiću. Gleda malo djecu kako se igraju i kaže: - Šuker! Daj piši ček na 5,000 kuna za poboljšanje životnih uvjeta u vrtiću! I ovaj napiše ček, i idu dalje te dođu u zatvor.r. Gleda ona malo zatvorenike kako robuju i kaže: - Šuker! Daj piši ček na 500,000 kuna za poboljšanje životnih uvjeta u zatvoru! - Pa kako za djecu 5,000, a za ove zločince i razbojnike 500,000? - A što ti, Šuker, misliš da ćeš ići u vrtić poslije izbora?

JA
jankoprekobrda
13:04 14.10.2010.

u 12:29h vidimškoj je napisao/la: _____________________________________ Stari moj mozda si mislio da je reka: A sto mislis da cemo poslije izbora SVI ici u vrtic.

GB
gojko boric
15:45 14.10.2010.

Svakome bi trebalo biti jasno da bivši premijer Sanader želi dvije stvari : podijeliti krivnju za šlampavu prodaju INE Mađarima sa svojim tadašnjim suradnicma čime bi on, barem djelomično, bio rasterečen, ili strmoglaviti u bezdan sadašnju predsjednicu vlade Kosor kojukoju je on odredio . Tako rekoč : želi \"poklati\" vlastitu političku djecu . To je moral bivšeg \"velikog političara\" Sanadera koji je svojim opsjenarskim nastupima \"zaludio\" sve ili gotovo sve Hrvate, isto kao i Mesić prije nego što je izabran za \"predsjednika građanina\" . Ti političari spadaju među one kojima su osobni probici i vlastiti džep važniji od svega ostaloga, važniji od interesa nacije i države. važniji od sudbine bivših političkih suradnika i prijatelja, važniji od morala i istine . Činjenica da Sanader želi aktivirati svoj saborski mandat znači da želi izbjeći sudsko gonjenje, što može postignuti ako mu ne bude skinut imunitet, a u tome će mu pomoći crveno-žuta oporba , on time postaje njezin \"najvrijedniji\" član !. Na taj način Sanader ruši sadašnju vladu, izaziva privremene izbore, strmoglavljuje HDZ u politički rupu na granici nešto iznad 5 do 7 posto birača . Što bi trebao učiniti HDZ ? Zatražiti da se ispita imovinsko stanje svoga bivšeg šefa . Tu bi se moglo naći svašta . On je danas \"vrijedi \" barem 4 do 5 milijuna eura . Nitko pošten ne može u roku od 20 godina političkog \"rada\" zaraditi toliko novca . Tvrdnja gosp. Sanadera da je dao ostavke na sve političke dužnosti jer \"nije htio trgovati hrvatskim teritorijem\" više je nego prozirna . Hrvatsko-slovenski sporazum o arbitraži u svezi granice ne prejudicira gubitak teritorija, premda je i to moguće, jer Arbitraža može donijeti i potpuno suprotnu odluku. Nije za vjerovati da to Sanader ne zna . On se sad ponaša prema gospođi Kosor kao Stipe Mesić prema preminulom Franji Tuđmanu : osveta i samo osveta, nedostojna jednog civiliziranog čovjeka . Sanaderov slučaj pokazuje da u Hrvatskoj ne postoji ni minimalna politička kultura . Njega sada koristi trenutna oporba premda ga je kad je bio na vlasti napadala kao bijesna psa. Čisti makijavelizam . Ništa se, dakle, ne će bitno promijeniti u hrvatskoj politici nakon što na idućim izborima pobijede postkomunisti i antinacionalni liberali u savezu s istarskim separatistima . Možda će biti gore nego sad . Jadna Hrvatska .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?