Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKOM RAT NEKOM BRAT

Ima nade za kongoanske gorile

30.11.2008.
u 12:43

U nacionalnom parku Virunga, u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, ugrožene planinske gorile konačno mogu malo odahnuti. Nakon žestokih brobi između vladinih snaga i pobunjenika predvođenih Laurentom Nkundom u kolovozu, koje su potakle i humanitarnu krizu s četvrt milijuna izbjeglica, i u kojima je crta bojišnice prolazila kroz stanište gorila, u listopadskoj ofanzivi pobunjenici su uspjeli velikim teritorijalnim osvajanjem pomaći bojišnicu desetinama kilometara dalje.

Zbog slabljenja središnje vlasti,prije nego što su pobunjenici osvojili tu oblast, 2007. je bila najgora godina za planinske gorile još od sredine šezdesetih, kad ih je slavna Dian Fossey (koju je u filmu "Gorile u magli" glumila Sigourney Weaver) počela proučavati na licu mjesta. Ubijeno je deset gorila, od kojih je pet pobijeno odjednom u pravom masakru.

Međutim, kad su meci počeli letjeti i minobacačke granate padati po šumi oko vulkana Mikeno, oko kojeg živi dvjestotinjak od 700 planinskih gorila koliko ih je ostalo u svijetu, 120 lovočuvara je pobjeglo – ali ih je desetak ostalo, uglavnom pripadnika plemena Tutsi (iz kojeg je iz Nkunda), koji su se zbog svoje etničke pripadnosti osjećali sigurnije. "Da mi nismo ostali, tko bi se za njih brinuo?" kaže Benjamin Nsana, koji već 15 godina ardi s gorilama. On kaže d asu preostali čuvari pratili stanje gorila i da ove godine nije bilo mrtvih, i da je čak rođeno šest mladunaca.

Emmanuel de Merode, belgijski ravnatelj nacionalnog parka, sklopio je jedinstvenu pogodbu posredujući između vlasti u Kinshasi i Nkundinih pobunjenika, kojom se omogućuje da se svi lovočuvari vrate u park i vladiona služba nastavi djelovati na području koje kontroliraju pobunjenici. I jedna i druga strana bile su svjesne važnosti očuvanja planinskih gorila i kao ugrožene vrste i kao izvora turističke zarade. Preostaju samo dogovori o plaćanju i nabavci opreme; čuvari koji su tijekom borbi ostali u parku od pobunjenika su dobivali tek nešto kukuruza i graha i preživljavali od 10 dolara mjesečno. No, sad će im posao biti ne samo plaćen nego i mnogo lakši; borbe su uminule, ali su otjerale ljude i gorile su sad mirnije.

Novinariam Associated pressa, koji su prvi ušli u nacionalni aprk kao posjetitelji nakon prestanka borbi, Benjamin Nsana ponosno je pokazao obitelj od osam gorila koja je mirno brstila lišće i nije uopće zazirala od ljudi: "Vidite kako je sve mirno? Nema ratovanja, nema problema."

Želite prijaviti greške?