Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMUNALNI NERED Karlovčani sve ogorčeniji na redare

Ignoriraju smeće, ali i nacističke znakove

06.03.2009.
u 16:58

Danima, ponegdje i tjednima prevrnuti kontejneri, smeće u parkovima, fašistički i nacistički grafiti u samom središtu grada... dugačak je popis prigovora koje građani imaju na komunalne redare. Međutim, Irena Terzić, savjetnica za komunalno redarstvo i vatrogastvo pri gradskoj upravi, dakle praktično ‘glavna komunalna redarka’, napominje da su im ruke često vezane.

Samo četiri redara
– Mi djelujemo u pravilu ondje gdje možemo nešto napraviti. Nadalje, tek nas je četvero, dok nam je područje djelovanja cjelokupni grad Karlovac sa svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Ukupno se radi o 36 temeljnih upravnih jedinica. Također su praktično samo javne površine i institucije mjesta gdje možemo djelovati. Teško nam je nekome pokucati na vrata i naplatiti mu kaznu, na primjer – kaže Irena Terzić.

To postavlja pitanje koliko sama gradska uprava drži do svoje komunalne komponente i do efikasne sanacije štete u gradu.

Karlovačka komunalna služba ipak nastoji djelovati što efikasnije, tvrdi Irena Terzić, i kao primjer ističe akciju protiv nesavjesnih vlasnika pasa, započetu s prvim danima ožujka.

– Radi se o akciji nadziranja ponašanja vlasnika pasa, ali ovaj put uz pratnju policije, jer se često dogodi da građani na nas gledaju kao na službu bez legitimiteta. Da se počisti ono što vaš ljubimac uneredi prije svega je pitanje osobne kulture, a ne radi se o velikoj odgovornosti: samo je potrebna jedna vrećica.

No, nevjerojatno je koliko su se vlasnici pasa osilili. Primjerice, nedavno sam na Šetalištu dr. F. Tuđmana jednom od njih uljudno sugerirala da počisti za svojim psom, nakon čega me krajnje neumjesno verbalno napao – navodi I. Terzić primjer zašto im je u obavljanju dužnosti potrebna policijska pratnja.

Nacizam na pročelju
Iako nema sumnje da ima i mnogo objektivnih razloga za teškoće u radu gradskih komunalnih službi, neke su pogreške ipak neoprostive. Dok je nedavno u Zagrebu gradska uprava reagirala iste sekunde i prebrisala nacističke grafite u središtu grada, u Karlovcu ogroman grafit ‘krasi’ pročelje u neposrednoj blizini Gradskog poglavarstva. Time se izravno krši i zakon, no mjesecima nakon našeg upozorenja i dalje se nije učinilo ništa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?