Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Gredelj
Autor
Vladimir Gredelj

I Ustavni suci u školicu

suci
Goran Stanzl/Pixsell
03.03.2010. u 19:02

Sukus ideje o “školici” je u tome što bi “školica” garantirala “objektivan” izbor sudaca jer bi polaznici u “školici” dobivali bodove, svojevrsne ocjene koje bi onda bile jedini kriterij kod odabira sudaca.

Udruga hrvatskih sudaca traži ocjenu ustavnosti više zakona jer Šimonović nastavlja poslom koji je započela ministrica Antičević preuzeti potpunu kontrolu nad sudstvom, a neovisnost sudstva svesti na demokratski ures. Idejom o regrutiranju sudaca iz Državne škole za pravosudne dužnosnike aktualni je ministar nastavio s pritezanjem omče oko vrata već ionako polumrtve sudske neovisnosti. Imao je Šimonović već genijalnih ideja poput one da neovisnost sudstva jača uvođenjem političara u DSV. Kazao je da bi time objektivizirao njegov rad. Svaka čast! Koliko su političari objektivni svaki dan se možemo uvjeriti iščitavajući njihove objektivne odluke.

Sukus ideje o “školici” je u tome što bi “školica” garantirala “objektivan” izbor sudaca jer bi polaznici u “školici” dobivali bodove, svojevrsne ocjene koje bi onda bile jedini kriterij kod odabira sudaca. Slažem se da su ocjene, bodovi sami po sebi objektivni, no bojim se da oni koji ih dijele nisu. Kazneni postupci koji se vode protiv “objektivnih” profesora najbolji su dokaz tome u prilog. Zašto ministru smeta DSV? Samo je jedan razlog! Nad njim nema izravnu kontrolu. Nad “školicom” će je osigurati, i to preko onih koji će joj biti na čelu, a imenuje ih politika! Šalu na stranu, ministrov prijedlog uvreda je za sve što je napisano o jamstvima neovisnosti sudstva u Europi.

Izgovor kako takav model ima Francuska nije argument da ga mi prihvatimo, već da ga Francuska mijenja jer je suprotan europskim standardima sudske neovisnosti. Razlika? Francuska je već u EU i Francuska je Francuska. Kakav god sustav baštinila, Francuska ima uhodano demokratsko društvo, izbalansiran odnos snaga između tri vlasti, dakle upravo ono što Hrvatskoj nedostaje. Osim toga, Hrvatska tek treba otvoriti poglavlje o pravosuđu i položiti “prijamni ispit”. Nisam siguran da pripreme idu u dobrom smjeru! Ostaje nadati se da će dobiti pravovremeni signal iz EU! Inače, istina je da je DSV u previše slučajeva razočarao. Govorim o DSV-u instituciji, ne o konkretnom sazivu. Previše je bilo odluka samo njemu razumljivih.

I nije to bio jedini problem u njegovu radu! Nije nedostajalo ni nepotizma. Veliki je propust sudstva da na to nije samo reagiralo, tražilo rješenja za sankcioniranje takvog ponašanja i predlagalo rješenja za doradu sustava odgovornosti kako se to ne bi ponavljalo. Umjesto toga gurala se glava u pijesak. Tužna je činjenica da se tek reagiralo na pisanje medija. Moglo bi se reći da sudstvo dobiva što zaslužuje, međutim Šimonovićev put kojim je krenuo neprihvatljiv je za daljnju izgradnju demokratskog društva. Nema demokracije bez neovisnog sudstva, a neće ga ni biti ako mu izvršna vlast drži čizmu na vratu. Prema tome, pravi put nije razvlašćivanje DSV-a, institucije koja treba biti jedan od jamaca sudske neovisnosti (DSV), već izgradnja jasnog sustava odgovornosti koji će omogućiti sankcioniranje takvog neodgovornog ponašanja članova DSV-a u budućnosti. Svatko za svoj rad mora odgovarati! Budući da se to ne događa, izvršna vlast, koristeći se time kao alibijem, pokušava na protuustavan način marginalizirati DSV u procesu imenovanja sudaca, i time dodatno slabi slabu ili nikakvu neovisnost hrvatskog sudstva.

I na koncu, vratimo se početku! Udruga hrvatskih sudaca obratila se Ustavnom sudu RH radi zaštite neovisnosti sudstva. Nasmijao sam se i pomislio: kako naivno. Naime, taj isti Ustavni sud RH već deset godina drži u ladici Prijedlog UHS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o DSV-u, zaprimljen pod brojem: U-I – 191/01 još davne 2001.! Držim kako je takav čin Ustavnog suda, koji dopušta protuustavno stanje u jednoj grani vlasti gotovo 10 godina, neoprostiv, neobjašnjiv i višestruko štetniji od svih pogrešnih odluka DSV-a zajedno.

Ako Ustavni sud tako važan predmet ne rješava 10 godina, čekajući da postane bespredmetan, onda Hrvatska nema Ustavni sud. Hoće li i Prijedlog za ocjenu ustavnosti arbitražnog Sporazuma sa Slovencima također u čekaonicu dok ne postane bespredmetan? Razmišlja li ministar Šimonović po obrascu za DSV osnovati “školicu” i za suce Ustavnog suda koji krše Ustav RH?

Komentara 4

DO
doktorica
20:11 03.03.2010.

Suci su sluge politike

RA
radnica
08:25 04.03.2010.

Dobro ste to rekli, slažem se: nemamo Ustavni sud, imamo samo privid da imamo Ustavni sud. Naš se USUD bavi politikom: drži predmete u ladici i pruža politici priliku da radi što god hoće.

OB
-obrisani-
19:59 03.03.2010.

Kakvo nezavisno sudsatvo? Kakve floskule! Sudstvo nigdje, a najmanje kod nas, nije nezavisno. Suci, to je prava bratija. Da bi netko to postao mora biti bolesnik opsjednut vlašću. Svi su oni isti, s rijetkim zalutalim iznimkama, od onih koji susu sudili vješticama, kardinalu Stepincu, dahauške procese, generala Gotovinu i Praljka... Bezbožna ološ! Pozdravlja vas Kuma Jela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?