Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.05.2013. u 11:47

Vidjeli smo s kojom ljubavlju su naši stari pristupali svetom i njegovali i čuvali svoju kulturu

“Lijepo je organizirati putovanja u Beč, Italiju, Španjolsku… Lijepo je što naši mladi upoznaju druge narode, kulture i običaje. Međutim, puno će propustiti, kako što smo i mi propustili ako ne obiđu i upoznaju Kraljevu Sutjesku, Visoko, Fojnicu, Kreševo…”, tako su govorili članovi Velikog zbora sv. Cecilije, čitači, prakaraturi i oni koji pomažu časnim sestrama održavati crkvu sv. Petra i Pavla u Mostaru nakon putovanja u Kraljevu Sutjesku i u Visoko u srijedu, 1. svibnja 2013. Većina njih nikada nije bila u Kraljevoj Sutjesci i Visokom.

Što ih je toliko oduševilo? Malo su znali o svojoj povijesti za vrijeme narodnih vladara od 1291. do 1463. godine, te o dolasku franjevaca na ove prostore. U samostanu sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci oduševio ih je prof. dr. fra Stjepan Duvnjak. Proveo ih je kroz crkvu, samostan, muzej i knjižnicu. Neki od njih rekli su:

“Milina je bilo slušati njegovo izlaganje. Imamo osjećaj kao da smo slušali jedan semestar na fakultetu. Toliko toga smo čuli i nadoknadili ono što smo propustili kroz školovanje.

Vidjeli smo s kojom ljubavlju su naši stari pristupali svetom i njegovali i čuvali svoju kulturu. Lijepo je koračati i stajati na mjestu na kojem su stajali naši narodni vladari: ban Stjepan Kotromanić, kralj Stjepan Tvrtko I, Jelena Gruba i mnogi drugi. Imali smo osjećaj da smo se vratili u njihovo razdoblje.“ Oduševio ih je Bobovac. Stajati na mjestu gdje je bila kraljevska kruna poziva na sjećanje, ali i na razmišljanje.

Druge je oduševila jednostavnost obitelji Josipa i Katarine Brđanović koji u Kraljevoj Sutjesci dočekuju brojne goste. Jedna putnica reče:

“Nitko te ne može dočekati tako lijepo kao naš čovjek u Bosni“. Jednostavnost i smirenost fra Josipa Ikića, gvardijana samostana sv. Bonevanture u Visokom, duboko ih se dojmila. Većina ih je prvi put vidjela 70.000 knjiga na jednom mjestu.

Doživjeli su i prokomentirali miris knjige. Visočki lapidarij govori i o ilirskom vremenu.

Nekolicina je htjela ostati malo duže i sjediti u tišini na ostacima franjevačkog samostana u Milama kod Visokog.

To je samostan u kojem je Franjevački vrhovni poglavar (general Reda) fra Gerald Odonis utemeljio Bosansku vikariju (provinciju). A u njemu je Tvrto I. okrunjen za kralja 1377.

Zacijelo, svi naši samostani od Humca, preko Širokog Brijega, Mostara, Tomislavgrada, Konjica, Rame, Kreševa, Fojnice, Visokog, Kraljeve Sutjeske i svih ostali do Tolise imaju toliko toga posvjedočiti i reći!
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?