Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.01.2010. u 19:00

Jezerinac, s ožiljcima od sukoba s Mesićem, u Josipoviću vidi šansu za smirivanje tenzija

Kada su novinari, točno prije deset godina, nakon tri sata smrzavanja, nazvali pizzeriju i mobitelom naručili par jumbo pizza u kaptolsko dvorište, pizzaman s druge strane telefona ostao je prilično iznenađen: “Gdje ste rekli? Pred Nadbiskupski dvor? Aha, u dvorište desno kod katedrale...”

Prvi susret nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića i tek ustoličenog premijera Ivice Račana svojim je trajanjem premašio sva očekivanja, a osobito ona ljubaznih kaptolskih domaćina, koji su zaboravili sedmu silu pozvati na toplo, pa su se oni za tri i pol sata, koliko je trajao taj povijesni susret, dobrano smrznuli. No, isplatilo se. Ne toliko za okupljene novinare, nego za odnose Crkve i države, u koje su bile uprte sve oči nakon siječanjskih izbora 2000. kada je vlast od dekadentnog HDZ-a preuzela ljevica. Dio ratobornog klera tada se već bio zakačio s predsjednikom Mesićem, a dalmatinski biskupi odlučili su grupno ignorirati njegov tradicionalni novogodišnji prijam.

No Račan i Bozanić bili su mudriji od drugih, a operativno kormilo otvorenih vjersko-državnih pitanja preuzeo je liberal katoličke provenijencije Goran Granić. Sve je išlo kao po loju, a mnogi tvrde da je Crkva upravo u Račanovo vrijeme dobila daleko više nego što je ikad dobila od HDZ-a, premda se može reći da su to pretjerivanja, jer kad se malo očekuje, onda se svaki dobitak čini većim nego što to doista jest. No, to Račan-Bozanićevo vrijeme umnogome podsjeća na sadašnje, nakon što je na izborima za predsjednika države pobijedio agnostik Ivo Josipović.

Doduše, kardinal Bozanić u Josipovićev izborni stožer još nije poslao svoju čestitku, ali se može držati da je formalnost posve ispunjena prekjučerašnjim čestitanjem đakovačko-osječkog biskupa mons. Marina Srakića, kao prvog među jednakima u hrvatskom episkopatu. Ali, da Duh Sveti puše gdje i kada hoće otkriva upravo objavljena čestitka vojnog biskupa mons. Jurja Jezerinca, koji ne samo što Josipoviću izražava svoju podršku nego se što prije želi susresti s njim, kako bi mu prezentirao dokumente i rad Vojnog ordinarijata. Jezerinac, s mnoštvom ožiljaka od sukoba s predsjednikom Mesićem, u dolasku smirenog Josipovića vidi očito šansu za smirivanje brojnih tenzija između Pantovčaka i crkvenog vrha, osobito Jezerinčeva Ksavera. A i sam Josipović želi smireno.

Posvjedočile su to njegove prve izjave u kojima je bio jasan da mu nije bilo drago što se crkvena podrška okrenula Bandiću u predizborno vrijeme, ali da misli prijeći preko toga i pružiti Crkvi ruku dijaloga. Istina, Josipović još nije naučio da se u tim odnosima važe svaka izrečena, pa bi trebao paziti kad govori da su vjernici na ispovijedi nagovarani da glasuju za Bandića, jer se radi o (pre)ozbiljnim stvarima, osobito ako se navedu imena sudionika i točna lokacija ispovjedaonice. Mnogo krupnija nepromišljena njegova izjava u Rijeci o “crvenoj Hrvatskoj” bila je presudna u očima one – crkvene Hrvatske.

“Nećemo, valjda, glasovati za Svilenoga!”, ironično mi je nakon toga rekao jedan pametan svećenik, aludirajući na nadimak komunističkog ideologa Vladimira Bakarića, kojega su zvali – Svileni. No, Ivo Josipović, barem zasad kako se čini, nije taj isti Svileni. Jest da je malo bljedunjav i svilenkast, onako izdaleka, kad ga se gleda sa zagrebačkog Kaptola, ali vjerojatno, kad se malo približio hrvatskoj javnosti, i Crkvi se čini da taj vrag nije cr(ve)n kako se u prvi mah dojmilo.

Zato u telefonskom imeniku hitam potražiti broj iste one pizzerije koja je prije deset godina dostavila pizze u dvorište iza katedrale. Dečki, spremajte nove! Tri jumbo miješane! Mogu biti i malo crvenije, tj. s više kečapa... Jer bi se i ovi razgovori Kaptola i Josipovića mogli ozbiljno oduljiti kao i u Račanovo vrijeme. Dakako, tada Bandića i crkvenu podršku, koju je onako glatko dobio, više nitko neće ni spominjati.

Ključne riječi

Komentara 13

KA
Karla
20:34 13.01.2010.

Katolici već odavno nje slušaju preporuke svojih duhovnih pastira pa se ni u buduće ne treba bojati kaptolskih preporuka. Smiješno je da predsjednik države smije javno preporučivati svog kandidata a da jedna druga institucija to ne smije. Josipoviću je dobroo došla javna podrška Mesićeva pa bi morao dozvoliti i da je Bozanbić preporučio nekog drugog.

GO
gori
17:31 14.01.2010.

Ivo Sanader zaslužan je za odbacivanje krajnjeg desničarskog nacionalizma i pretvaranja HDZ-a u stranku desnog centra. Ali, navodi Guardian, u isto vrijeme je dopustio stvaranje \'paralelnog mafijaškog sustava u politici i biznisu\'.

MI
miso
20:29 13.01.2010.

Crkva se dovela u situaciju u koju uopće nije trebala, niti smjela dovesti. Pokazala je nepoznavanje hrvatskih ljudi. Umanjila je svoj dotadašnji značaj. Komentirao sam da po nijednol logici nisu smjeli stati iza bandića. Sve da je i pobijedio, okus novca pokvario bi njezin stav, jer staje uz sumnjivu osobu. Ovako, još i poraz, izgleda katastrofalno. Dao Bog da se izvuku iz toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?