Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

I Francuska 2009. godine u recesijskom klubu

19.12.2008.
u 09:29

Negativni gospodarski trend i dalje se širi na najjača svjetska gospodarstva. Nakon što su recesiju službeno priznale eurozona, Njemačka, Italija, Irska, Hong Kong, Novi Zeland, Singapur, SAD i Japan, prema svemu sudeći, recesijski "klub" uskoro će dobiti i novu članicu - Francusku.

Naime, Francuska će ući u recesiju u 2009. godini, pokazuju podaci Insee, nacionalnog ureda za statistiku. Prema podacima francuskog nacionalnog ureda za statistiku, ukupan ekonomski rast u toj zemlji o protekla tri mjeseca smanjen je na 0,8 posto, a u prvom tromjesečju taj će rast biti smanjen na 0,4 posto.

Ovime su se ostvarile prognoze analitičara koji su upozoravali da će Francuska negativne posljedice globalne financijske krize osjetiti u zadnjem tromjesečju ove godine i da je samo pitanje dana kada će službeno zapasti u recesiju.

Francuska ekonomija druga je po veličini od ekonomija 15 zemalja koje dijele euro kao valutu, ali u ovoj godini njezin rast bit će niži od rasta koji se očekuje u ostatku te regije.

Insee također predviđa da će sredinom iduće godine porast nezaposlenosti u Francuskoj biti osam posto. Ona trenutačno iznosi 7,7 posto.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?