Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Poslodavci žele rebalans u prvom tromjesečju

HUP traži hitno zamrzavanje plaća

22.01.2009.
u 19:42

Mi smo zadnji koji će pristati na zamrzavanje plaća i otkazivanje kolektivnog ugovora, ali dopuštamo drugoj strani da to učini. Neka sami iziđu pred ljude i kažu što se događa, kaže Spomenka Avberšek, potpredsjednice SSSH, koja je potaknula međusindikalni sastanak kako bi usuglasili zajedničku politiku o plaćama i rebalansu.

Proračun neodrživ
Hrvatska udruga poslodavaca, uz pomoć brojnih ekonomskih analitičara, zatražila je od Vlade da hitno predloži rebalans proračuna jer zbivanja pokazuju da je neodrživ. Hrvatska bi mogla ostvariti dva posto rasta BDP-a samo čudom. Plaće će tako ponovno biti jedna od vrućih tema jer uštede se mogu postići ili na plaćama ili na smanjenim investicijama.

Đuro Popijač, direktor HUP-a, kaže da je nelogično da javni sektor povećava plaće u situaciji kad svi drugi krešu troškove: – Dosadašnji ekonomski model više ne može funkcionirati, Vlada će morati svoje troškove prilagoditi fiskalnim mogućnostima. Jučer su se hitno sastali prvi ljudi HUP-a kako bi dali smjernice svojim predstavnicima za današnji sastanak Vladina ekonomskog vijeća.

Hitno rezanje troškova
HUP je na konzultacije pozvao pet vodećih bankara te vlasnika Agrokora Ivicu Todorića. Stavove HUP-a, kojima se od države traži hitno kresanje troškova, danas bi trebao prenijeti šef Zagrebačke banke Franjo Luković. Vodeći poduzetnici i menadžeri smatraju kako rebalans treba provesti već u prvom tromjesečju jer će poslije biti prekasno.

– Neka Vlada ne traži pomoć sindikata za zamrzavanje plaća – poručuje S. Avberšek.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?