Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šteta za turizam

Župan Dobroslavić premijeru: Ne dopustite ulaz izbjeglica u Dubrovačko-neretvansku županiju

Nikola Dobroslavić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/8
26.09.2015.
u 11:50

"Tražim od Vlade da ne dopusti ulazak izbjeglica u Hrvatsku na području Dubrovačko-neretvanske županije i time osigura normalno odvijanje turističke sezone", napisao je Dobroslavić.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić u pismu je od premijera Zorana Milanovića zatražio da Vlada ne dozvoli ulazak izbjeglica na području njegove županije.

Pismo župana Dobroslavića, koje je jučer uputio premijeru, prenosimo u cijelosti: "Poštovani gospodine Milanović, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje ove županije, zamjenik župana Davorko Obuljen prenio mi je da je na jučer održanom sastanku koji je sazvao ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić objavljena procjena da bi u narednom razdoblju izbjeglice s Bliskog Istoka mogli ulaziti u Republiku Hrvatsku na najjužnijem dijelu Dubrovačko-neretvanske županije.

Premda ta procjena može izgledati nerealna s obzirom na činjenicu da bi put izbjeglica kroz Hrvatsku do ostatka EU u tom slučaju bio duži i dodatno kompliciran zbog prelaska granice Bosne i Hercegovine kod Neuma, molim da me o postojanju takve procjene i službeno izvijestite. Ukoliko su procjene, doista realne, želim Vas upozoriti na štete koje bi takva događanja mogla prouzročiti dubrovačkom turizmu, što svakako treba izbjeći. Stoga tražim od Vlade Republike Hrvatske da ne dopusti ulazak izbjeglica u Republiku Hrvatsku na području Dubrovačko-neretvanske županije te time osigura normalno odvijanje turističke sezone koja je u našoj županiji još u punom jeku i spriječi negativne konotacije u vezi s turizmom Dubrovnika i turističke destinacije Dubrovnik rivijera.", napisao je premijeru Nikola Dobroslavić.

Rade pripreme za prihvat tri do pet tisuća izbjeglica dnevno

Glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović kazao je da pripreme rade se za prihvat tri do pet tisuća izbjeglica dnevno koji bi se na području županije zadržavali maksimalno 48 sati. Ako bi ulazili u Hrvatsku u Konavlima, smještalo bi ih se na Prevlaku. Kao izgledniji scenarij "južne rute", spominje se da će izbjeglice iz Crne Gore ulaziti u BiH i potom u Hrvatsku, i to kod Metkovića. U tom slučaju bismo ih smještali na području Luke Ploče.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Medijske slobode i demokracija u Srbiji očito su još daleko od Europe

>>Srpski ministar trgovine: Netko će plaćati kazne za zatvaranje granice

>>Veliki broj izbjeglica u Hrvatsku ulazi u Strošincima, Ostojić u posjetu kampu Opatovac

Komentara 22

Avatar MarkoHR
MarkoHR
12:32 26.09.2015.

I opet Hrvatska poziva migrante i otvara im nove koridore, prije nego što su migranti i znali za to... Najbogatiji svjetski turisti jedva čekaju da se u Dubrovniku sretnu s migrantima.

GI
giglibigli
12:18 26.09.2015.

emigranti su nam vazniji i od turizma i biznisa sve moze stati kamioni na granici turisti ostati doma ali emigranti moraju biti zbrinuti i besplatno prevezeni di pozele to je trenutno najvazniji zadatak ove nase izgubljene vlade

BE
berija
12:03 26.09.2015.

Svi koji uđu u Dalmaciju, osobito kad se pogoršaju vremenske prilike, ići će obalom prema Primorsko-goranskoj županiji i odatle prema Istri i Sloveniji. Odličan rezultat besmislenog zatvaranja graničnih prijelaza sa Srbijom. Kaos, kaos, potpuni kaos. Još kad, zbog male propusnosti ovog pravca krenu kroz istočnu Hercegovinu i počnu se u Hrvatskoj pojavljivati po Dalmatinskoj Zagori, HGSS će imati pune ruke posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije