Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrant izboden u tučnjavi

Slovenska policija kod Zavrča zatekla novih 1.000 izbjeglica koji su stigli preko polja, među njima žena u visokoj trudnoći

Izbjeglice
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/77
22.10.2015.
u 23:40

Čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker jučer je hitno za nedjelju sazvao sastanak o balkanskoj migrantskoj ruti

Izbjeglička kriza ne jenjava. Iako dolazi zima, nema naznaka da će priljev migranata iz Turske prema Europi oslabjeti.

Čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker jučer je hitno za nedjelju sazvao sastanak o balkanskoj migrantskoj ruti, koji su inicirale Njemačka i Austrija, a na kojem će biti šefovi država ili vlada zemlja pogođenih priljevom migranata.

Kronologija događaja s izbjeglicama:

23.40 sati - Slovenski mediji javljaju da je policija u blizini Zavrča zatekla novih tisuću izbjeglica koji su oko 20 sati ilegalno preko polja prešli granicu.

U Policijskoj upravi Maribor priopćili su da je među izbjeglicama bila i žena pred porodom, po koju je stiglo vozilo hitne pomoći i odvezlo je u bolnicu u Ptuj. U PU Maribor ističu da je Hrvatska poslala ženu na slovensku stranu granice, unatoč tako visokoj trudnoći.

Austrija je preuzela oko 600 izbjeglica kod Jesenica, koji su stigli vlakom iz Dobove.

22.10 sati - Od ponoći do 21 sat u Republiku Hrvatsku ušlo je 6240 migranata, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 2919 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 222.501 migrant, priopćio je MUP.

21.50 sati - Slovenski predsjednik Borut Pahor i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović telefonski su razgovarali o izbjegličkoj krizi. Pahor je našoj predsjednici iznio dogovore iz Bruxellesa. Složili su se da ozbiljnost izbjegličke krize zahtjeva sveobuhvatnu i dugoročnu politiku Europske unije, piše 24ur.

21.15 sati - Mariborska policija izvijestila je kako je u blizini graničnog prijelaza Zavrč nedozvoljeno i nenajavljeno u Sloveniju ušao veći broj migranata koji su iz Hrvatske stigli s više od 25 autobusa. Slovenska policija će ih registrirati u za to predviđenim centrima, a o kojem se broju migranata radi ne mogu ocijeniti. Zbog izbjegličke krize granični prijelaz Zavrč zatvoren je za sav cestovni promet.

20.30 sati - Zbog izbjeglica koje su ilegalno prešle granicu u blizini Dubrave Križovljanske u Varaždinskoj županiji, Slovenija je odlučila privremeno zatvoriti granični prijelaz Zavrč. Tijekom dana nekoliko stotina izbjeglica doveženo je autobusima do granice, no nisu je prešli preko službenog prijelaza Dubrava Križovljanska - Zavrč, već preko obližnjeg polja. U selu Zavrč pričekali su da slovenski autobusi dođu po njih i odvezu ih do prihvatnog centra.

20.00 sati - Stotinjak Brođana okupilo se na prosvjednom skupu na glavnom gradskom trgu protiv izgradnje i otvaranja zimskoga tranzitnog izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu. "Hranite migrante, Slavonci gladuju", "Brođanima parkovi, migrantima kampovi", "Mi smo Brod, a ne režim", "Ne zaboravimo Tomislava Salopeka" neki su od transparenata koje su nosili prosvjednici okupljeni oko Facebook-grupe "Stop imigrantima u Brodu".

Kao jedan od razloga naveli su i to što se na lokaciji kampa nalazi 40 tona amonijaka koji je prije nekoliko godina bio uzrok incidentu s curenjem te bi, ako opet procuri, cijeli grad mogao stradati. Opširnije pročitajte OVDJE.

19.45 sati – Slovenski izvori u Europskoj komisiji posebno ističu da je nedjeljni susret EU-Balkan organiziran s namjerom da se pomogne Sloveniji u njezinu pozivu na zajedničku akciju i suradnju svih država sudionica i da se suzdrže od jednostranih mjera.

Neslužbeno, Eu je svjestan da je Hrvatska proteklih dana pripremala neusklađene mjere i da nije djelovala u dogovoru sa Slovenijom. Komisija javno ne kritizira poteze Hrvatske te joj nije izrekla ni pokude ni pohvale, piše 24ur.

Kako naglašavaju u Komisiji, situacija u Grčkoj i Italiji stavlja se pod nadzor. Kažu i da uspostavljanje nekadašnjih koridora, kojima bi se izbjeglice neposredno pustili u Njemačku, nisu rješenje.

19.00 sati – Od austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl-Leitner novinari u Šentilju nisu mogli doznati koliko još izbjeglica Austrija planira prihvatiti jer to ponajprije ovisi o Njemačkoj. Važno je, dodala je za obilaska Spielfelda i Šentilja, ojačati nadzor vanjskih granica. Šentiljski župan Štefan Žvab zatražio je da Slovenija i Austrija otvore još jednu izlaznu točku jer je navala na Šentilj i Gornju Radgonu velika. U Sloveniji se nagađa da bi treća točka mogla biti Jesenice. Slovenski i austrijski policajci uspjeli su zajedničkim snagama pronaći majku sedmogodišnjeg dječaka Ahmeda, koji se u gužvi u Šentilju razdvojio od obitelji. Mama je pronađena u Klagenfurtu, pa je obitelj ponovno zajedno. Postavljena je i ploča na kojoj izbjeglice mogu staviti obavijesti i fotografije članova obitelji koji su se razdvojili.

18.00 sati – Europski povjerenik za izbjeglice Dimitris Avramopoulos posjetio je danas Sloveniju gdje je rekao kako je potrebna bolja suradnja država kroz koje prolaze migranti. – Vidio sam video slovenske policije, a on samo pokazuje da je potrebna bolja suradnja između država – rekao je. Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner posjetila je pak granični prijelaz Šentilj gdje je istaknula kako je potrebno pojačati kontrolu vanjskih granica Europske unije. Na pitanje razmišlja li Austrija o zatvaranju granice sa Slovenijom, nije dala izravan odgovor, pišu 24ur.

17.00 sati – MUP je reagirao na optužbe Slovenije kako hrvatska policija izbjeglice pušta da hodaju preko hladne rijeke Sutle i nehumano se ponaša prema njima.

– Republika Hrvatska je Republici Sloveniji zbog nadolazećeg vala migranata prema njihovoj granici od samog početka ponudila suradnju i pomoć osiguravajući vlak koji bi migrante prevozio direktno do Šentilja. Navedeni prijedlog slovenska strana nije uvažila, a činjenica da Slovenija migrante prihvaća u premalom broju preko redovnih graničnih prijelaza rezultirala je upravo opisanim: da migranti sami traže bilo kakav prijelaz u Republiku Sloveniju. Takav način prelaska nepovoljan je i nesiguran za migrante te ga hrvatska policija ni u kom slučaju nije i neće poticati. Upravo iz tog razloga Republika Hrvatska odlučila se za organizirani prijevoz vlakovima i autobusima na svom području. Dolazak novog vlaka najavljen je slovenskoj strani, a novinari su pozvani pratiti iskrcaj i prihvat migranata. Također neistinite su tvrdnje da je tijekom jučerašnjeg dana u Sloveniju iz Hrvatske ušlo više od 12 tisuća migranata. I ovom prilikom apeliramo na slovensku stranu da migrante, na njihovu putu, propuštaju u dovoljnom broju kako ih se ne bi dovelo u opasnost – stoji u priopćenju MUP-a.

16.30 sati – Od ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 3513 migranata, a trenutačno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 2684 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 219.774 migranata, priopćio je MUP.

16.15 sati – I dok je u kampu u Opatovcu situacija bila pod kontrolom, stanje u 15-ak kilometara udaljenom Berkasovu, selu u Srbiji odakle izbjeglice najvećim dijelom ulaze u Hrvatsku, i dalje vlada kaotično stanje. Nove izbjeglice iz minute u minutu pristižu autobusima i vozilima taksija. U vrijeme našeg posjeta Berkasovu, tamo je bilo više od tisuću ljudi koji su čekali na ulazak u Hrvatsku. Na ulazu u Hrvatsku i dalje je postavljena policijska ograda, a pripadnici interventne policije formirali su živi zid prema izbjeglicama pokušavajući regulirati situaciju. Ulazak u Hrvatsku odvijao se kontrolirano i usporeno, odnosno, puštale su se skupine od po 50-ak osoba koje su odmah išle prema autobusima koji su ih vozili do kampa u Opatovcu. Takva organizacija izbjeglicama nikako nije odgovarala pa je u trenutcima kada se omogućavao ulazak dolazilo i do naguravanja s policijom. Opširnije OVDJE.

15.45 sati – Na stari prijelaz Šentilj – Spielfeld doputovala je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, koja se želi uvjeriti kako teče protok izbjeglica.

14.50 sati – Ministar Ranko Ostojić za televiziju N1 odgovorio je na slovenske optužbe o nehumanosti hrvatske vlasti. – Samo kratko... Humano ih tranzitirajte bez bojnih kola, pasa, žice na dogovorenim prijelazima, ali ne na kapaljku pa da onda sami traže svoje puteve... Toliko o humanosti – poručio je slovenskim vlastima ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

14.10 sati 16-godišnji Sirijac Alah kazao je HRT-u da ga je slovenski policajac u prihvatnom centru Šentilj udario pendrekom. – Djevojka iz UNHCR-a poslala me da vidim je li granica otvorena. Kad sam se vraćao, slovenski policajac me udario. Rekao je, idi natrag, gurnuo me i lupio pendrekom – rekao je Alah, profesionalni plivač koji se nada boljoj budućnosti u Njemačkoj.

14.05 sati – Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic na konferenciji za medije kazao je da je od početka izbjegličke krize do danas u Sloveniju ušlo 38.578 migranata. Obrušio se na Hrvatsku te je kazao da migrante nenajavljeno šalje preko zelene granice. – Bešćutno i svjesno ljude šalju u rijeku – rekao je Šefic. Dodao je da Hrvatska želi svu odgovornost za zbrinjavanje izbjeglica prebaciti na Sloveniju, objavila je na Twitteru slovenska Vlada.

Šefic je na konferenciji za medije pokazao snimku termovizijske kamere iz helikoptera za koju tvrdi da dokazuje kako Hrvatska nekontrolirano šalje migrante u Sloveniju. – Tijekom redovnog leta na zelenoj granici oko 21 sat u blizini Dobove iz helikoptera su opazili putnički vlak. Putnike su iskrcali, a potom su ih hrvatski policajci pratili prema granici. Nekoliko trenutaka su se zadržali pred rijekom Sutlom, a potom je grupa odlučila preplivati rijeku. Hrvatski policajci ih nisu u tome spriječili, niti su ih pokušali spriječiti, a nisu ih ni usmjerili prema prikladnom mjestu za prelazak granice – rekao je Šefic te objasnio da su se na puštanje snimke odlučili jer im je dosta "farse", koja se odvija na hrvatskoj strani i optužbi da su Slovenci nehumani i ne znaju se organizirati. Optužio je Hrvatsku da na promišljen i sofisticiran način u Sloveniju migrante šalje nenajavljeno i raspršeno na raznim lokacijama. Naglasio je da je samo tijekom noći iz Hrvatske stiglo 12 tisuća izbjeglica. – U hrvatskim postupcima ne vidim sućut jer su među izbjeglicama djeca, starije osobe, a bila je i jedna trudnica – rekao je Šefic i dodao da je jasno da Hrvati to rade namjerno, pišu 24ur. Cijelu snimku iz helikoptera možete pogledati OVDJE

13.35. sati – Šestotinjak migranata tijekom noći je stiglo na granični prijelaz Dubrava Križovljanska – Zavrč. Slovenska policija ih je smjestila u obližnje polje gdje čekaju autobuse koji ih prevoze na austrijsku granicu.

12.50 sati Austrija je zbog izbjeglica zatvorila stari granični prijelaz Spielfeld, pa se u Austriju može autocestom. Pooštrena je kontrola, pa se stvaraju kolone automobila.

12.45 sati – Gradonačelnik Brežica Ivan Molan na konferenciji za novinare razmjere krize u tom dijelu Slovenije nazvao je "katastrofalnima " i usporedio ih s "ratnim stanjem", piše Delo.

Slovensku Vladu pozvao je da ograniči ulazak migranata preko "zelene granice", uspostavi koordinaciju s Hrvatskom oko priljeva migranata ili zatraži pomoć Europske unije.

– Slovenija ne može biti zatočenik migrantskih tokova – rekao je Molan.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

12.30 sati – Oko 2500 izbjeglica napustilo je jučer navečer i danas ujutro kamp u Šentilju i pješice se uputilo prema prijelazu Spielfeld u Austriji, gdje već satima čekaju autobuse.

– Sjednite! Sjednite! Ako ne sjednete, autobusi neće doći! – vikao im je austrijski policajac. Nervoza raste, došlo je do nekoliko tučnjava između muškaraca zbog pokušaja da priđu što bliže prvom redu za ukrcaj. – Najvažnije nam je da uvedemo red i da ne dođe do ozljeda. To je prioritet – rekao je predstavnik austrijske policije. – U Sloveniji smo bili gladni! Sami smo si kupovali hranu i vodu – rekao je mladić iz Libanona. I dok se na prijelazu Spielfeld čekalo na ukrcaj u austrijske autobuse, s graničnih prijelaza Slovenije i Hrvatske već je stiglo desetak novih slovenskih autobusa s izbjeglicama. Jučer je Slovenija zabilježila rekord u broju izbjeglica, zabilježeno ih je 12.616.

11.40 sati – Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je još jednom teško optužio Grčku zbog opstruiranja plana smanjenja pritiska izbjegličkog vala na ostale države. Još jednom se osvrnuo i na Sloveniju, za koju kaže da se u 30 dana mogla bolje pripremiti i da je potrebno da promijene način registracije ljudi. Rekao je da je nepotrebna praksa da na ovakav način zadržavaju ljude na granici, ljude koji su već registrirani u Hrvatskoj, a koji u Sloveniji ionako ne ostaju. Opširnije OVDJE

11.05 sati – I danas se stvaraju velike gužve na ogradama kod prijelaza iz Srbije u Hrvatsku Berkasovo – Bapska. Migranti stižu i dalje te ih je u kampu u Berkasovu oko tisuću ili tisuću i pol. Policija ih u Hrvatsku pušta u manjim grupama od po 50 ili 100 te potom ulaze u autobuse koji ih voze u kamp Opatovac, izvještava HRT. Izbjeglice su proteklih dana u nekoliko navrata "probili" taj prijelaz jer su smatrali da ih policija presporo pušta u Hrvatsku.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

10.50 sati – Na istoku Hrvatske jutros je stanje, u okviru izbjegličke krize, redovito i stabilno. Prema podacima koje je novinarima iznio glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović u Hrvatsku je od početka izbjegličke krize pa do jutros u 9 sati ušlo 217.500 ljudi. Trenutno se u kampu u Opatovcu nalazi oko 2.500 ljudi s tim što nove izbjeglice stalno pristižu. U isto vrijeme puni se i vlak u Tovarniku tako da će se otvoriti prostor za one koji na granici još čekaju na ulaz u zemlju. Prema nekim procjenama u Berkasovu, selu u Srbiji odakle na mjestu nekadašnjeg malograničnog cestovnog prijelaza, čeka oko 2.000 osoba na ulazak u Hrvatsku.

10.45 sati – U prikupljanje pomoći za izbjeglice uključila se i Općina Lovas kojoj pripada i Opatovac. Oni već nekoliko dana prikupljaju pomoć od strane mještana, udruga, tvrtki iz općine, županije, ali i šire koju potom prosljeđuju nadležnima u kamp.

– Najviše prikupljamo zimsku odjeću, obuću, kape, čarape i slične stvari. Često se može vidjeti kako sve te osobe, među kojima je i mnogo djece i žena, dolaze obučeni u ljetnu odjeću i papučama. Problem eskalira s ovim hladnijim danima i otkako je Mađarska zatvorila svoje granice za prijem izbjeglica pa su morali satima čekati na ulazu u Hrvatsku – kaže načelnica Općine Lovas Tanja Paša. Dodaje i kako je akcija kod mještana naišla na dobar odaziv pa je zabilježen i niz slučajeva kada su mještani išli u prodavaonice kupovati nešto kako bi i na taj način pomogli ljudima u potrebi.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

10.35 sati – Očito je sve veća nervoza među izbjeglicama koji žele što brže doći do zapadne Europe jer su slovenski mediji zabilježili dvije tučnjave: jednu kod mjesta Rigonce, a drugu kod Šentilja. Slovenska policija je izvijestila da je u međusobnom tučnjavi migranata kod mjesta Rigonce jedna osoba izbodena, a potom je prevezena u zdravstvenu ustanovu. Večer piše da su policajci su nakon sukoba svladali i priveli dvojicu izbjeglica koji su sudjelovali u tučnjavi. – U Rigoncu je trenutačno oko 5000 osoba, a u Brežicama 5500 – izvijestila je policija, pišu 24ur.

10.30 sati – Naš reporter sa slovensko-austrijske granice kod Šentilja javlja da oko 2000 izbjeglica čeka autobuse koji će ih prevesti dalje na zapad.

10.10 sati – Austrijska policija privremeno je zatvorila bivši granični prijelaz u Šentilju, izvještava Delo. Po izbjeglice koji pokušavaju doći na sjever stiglo je 10 autobusa. Policajci ih pozivaju da mirno pričekaju prijevoz.

9.35 satiOd ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 1277 migranata, a trenutačno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 2644 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 217 538 migranata – izvijestio je MUP.

9.25 sati – Zelenu granicu kod slovenskog mjesta Rigonce oko 7.30 sati počela je prelaziti nova skupina od oko 2000 izbjeglica, a slovenski policajci usmjeravaju ih prema prihvatnim centrima u Brežicama i Dobovi. Tijekom noći i jutra je u dvije velike skupine do mjesta Rigonce, koje se nalazi nasuprot hrvatskom mjestu Ključ Brdovečki, stiglo oko 5 tisuća izbjeglica, što je najviše dosad, piše Delo. U prihvatnom centru Brežice u ovom trenutku se nalazi oko 4000 ljudi, a u Dobovi 1500. Prema podacima Slovenske policije u tu je državu jučer ušlo oko 12.600 izbjeglica, a od zatvaranja mađarske granice prošlog tjedna 34.131 izbjeglica.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

9.15 sati – Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, gostujući u Dnevniku RTS-a, kazao je da se u izbornoj kampanji u Hrvatskoj zatvaranje granice sa Srbijom politizira više nego što bi trebalo. – Premijer Milanović kaže da je to zadnja mjera. Ako Njemačka i Austrija zatvore granice, Vlada će naći način da to napravi. Nitko nije sklon zidu, nitko nije sklon žici – istaknuo je Pupovac.

9.00 sati – Oko tisuću ljudi čeka ulazak u Hrvatsku iz Srbije, rekli su iz UNHCR-a, izvijestio je HRT.

U slovenskom prihvatnom kampu u Brežicama se migranti i izbjeglice ukrcavaju u autobuse koji će ih prevesti prema austrijskoj granici. Ispred prihvatnog kampa u Dobovu ljudi se pokušavaju ugrijati paleći razne stvari, dok se u kampu nalazi oko tisuću ljudi, izvještava HRT.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

8.50 sati – Iz Policijske uprave Novo Mesto izvijestili su da je oko 7.30 sati kod mjesta Rigonce nova skupina migranata počela prelaziti zelenu granicu. Izbjeglice su kazale da su do granice stigle vlakom sa 11 vagona te da su ih prema granici usmjerili hrvatski policajci. Procjenjuje se da je u toj skupini oko 2 tisuće migranata. Slovenci tvrde da ih hrvatske vlasti i dalje ne obavještavaju o dolasku novih skupina migranata, pišu 24ur.

8.30 sati – Prihvatni centar u slovenskom Šentilju, blizu granice s Austrijom, sinoć je dobrovoljno napustilo oko 650 migranata te su se pješice uputili prema sjeveru. Većinu su preuzeli austrijski policajci, a desetak ih se dobrovoljno vratilo u Šentilj, uz objašnjenje da u Sloveniji imaju grijane šatore, piše 24ur. U kampu u Brežicama jutros je oko tisuću izbjeglica.

8.05 sati – Izbjeglice i dalje, u nesmanjenom broju, stižu iz Srbije na prijelazu Berkasovo – Bapska. Sinoć je nekoliko desetaka autobusa dovezlo izbjeglice u kamp Opatovac, izvijestio je HRT.

8.00 sati – Nakon prolaska kroz Sloveniju izbjeglice odlaze u Austriju. Austrijska ministrica Johanna Mikl-Leitner upozorava kako i njima nedostaje policajaca kako bi se održala sigurnost građana. – Austrija odmah treba od 1500 do 200 policajaca više – kazala je ministrica Mikl-Leitner, piše Krone.

7.45 sati – Vlada će na današnjoj sjednici raspravljati o traženju međunarodne pomoći za organizaciju prihvata migranata.

Prema odluci objavljenoj na internetskoj stranici Vlade, odobrit će DUZS-u da zatraži materijalnu pomoć za organizaciju prihvata migranata.

7.20 sati – Oko 4 sata ujutro zelenu granicu kod mjesta Ključ Brdovečki počela je prelaziti nova grupa izbjeglica. Oni u Sloveniju ulaze blizu mjesta Rigonce, piše Delo. Dodaju da je to vjerojatno najveća skupina izbjeglica dosad te da ih ima od 2000 do 2 tisuće. Granicu prelaze pješice, a slovenska policija tvrdi da ih hrvatske vlasti nisu obavijestile o dolasku ove skupine izbjeglica.

24ur piše da je proteklih sati na šire područje Dobove stiglo čak 10 tisuća migranata.

Sloveniju će danas posjetiti povjerenik EK za migracije Dimitris Avramopulos. Sastat će se s premijerom Mirom Cerarom, ministricom unutarnjih poslova Vesnom Gyorkos Žnidar i ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem.

Foto: UNHCR

7.00 sati –Transportni zrakoplov iz Dubaija sa 37 tona robe, pomoći za izbjeglice u prihvatnom centru u Opatovcu, sletio je kasno sinoć u Zračnu luku Osijek.

– Radi se o termo-dekama, kabanicama, grijalicama i solarnim svjetiljkama, a na osječki su aerodrom dopremljene iz UNHCR-ova logističkog centra u Dubaiju. Ta humanitarna pomoć odmah se iz osječke zračne luke transportira u Opatovac gdje će već sutra (četvrtak, nap. a.) biti na raspolaganju. To je samo dio humanitarne pomoći koja ovih dana u organizaciji UNHCR-a stiže u Hrvatsku – kazao je sinoć Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a Hrvatska.

Iz Poljske bi danas, najavio je, trebale stići i prve kućice koje će biti postavljene u budućem prihvatilištu u Slavonskom Brodu.

Za pripreme posebnog leta iz Dubaija, pak, nije bilo puno vremena, iako je riječ o zahtjevnom cargo poslu.

– Nadam se da će biti još ovakvih letova, ali svakako nekim drugim, ljepšim povodom nego što je ovaj. Unatoč izuzetno kratkim rokovima, jer od najave leta do njegove realizacije je proteklo samo nekoliko sati, Zračna luka Osijek je dokazala da smo i tehnološki i organizacijski spremni za ovako brze i tehnički zahtjevne postupke – zadovoljan je Domagoj Marinić, direktor ZLO-a, a dodao je kako su zaradili i pohvale Terencea Pikea, predstavnika UNHCR-a za Hrvatsku.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

22.15 sati – Od ponoći do 21 u Republiku Hrvatsku ušlo je 6113 migranata, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 3500 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a on početka migracijske krize u RH je ušlo 214.474 migranata, priopćio je MUP.

21.20 sati – Europska unija i Njemačka vrlo aktivno rade na dogovoru s Turskom, kako bi se toj zemlji financijski i organizacijski pomoglo da na svom teritoriju zbrine između 1,5 i 2 milijuna izbjeglica. Ne treba zaboraviti ni Libanon i Jordan, koji su puno manje i siromašnije zemlje od Turske, a također se nose s ogromnim brojem od 700 tisuća do 1,2 milijuna izbjeglica – kazala je u Slavonskom Brodu Vesna Pusić. Na upit hoće li u slučaju zatvaranja granica izbjeglice u Slavonskom Brodu ostajati i dulje od 48 sati, ministrica je odgovorila kako se to ne može očekivati. Jedino u slučaju da Njemačka zatvori granice, onda bi došlo do domino efekta. Sve će ovisiti o tome koliko i do kada će Njemačka moći primati izbjeglice. Opširnije OVDJE.

21.00 sati – Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar kazala je kako je vrlo vjerojatno da će Austrija uskoro prestati prihvaćati izbjeglice. Ponovno je bila kritična prema hrvatskim vlastima rekavši kako ne samo da Sloveniji ne najavljuju dolazak migranata nego i stalno mijenjaju lokacije dolaska, piše Delo.

– To je problem, ne samo za nas nego i za migrante koji u lošim vremenskim uvjetima čekaju odgovarajuće postupke – kaže slovenska ministrica.

>>Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Slovenska ministrica Györkös Žnidar: Austrija će zatvoriti granice, a Hrvatska stalno šalje izbjeglice na različite lokacije

>>'Ne mogu se primjenjivati pravila Schengena, to je kao da inzistirate da se poštuju prometni znakovi kad je požar'

Komentara 347

SI
Sinatra
07:44 22.10.2015.

Bilo bi dobro, da se avion ne vraća prazan u Dubai, da ga napune izbjeglicama...da vidimo muslimansku velikodušnost i dobrotu na djelu.

ST
stric5
07:15 22.10.2015.

....znači kod nas će zimovati....

DU
Deleted user
07:40 22.10.2015.

Da su humanisti migrante bi primil sebi ovako im je lakse slati pomoc a sutra ce i financirati gradnje damija po Europi.Koja licemjerna,podmukla i opasna politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije