Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzrok nesreće u Zurichu 2013. je tehnički kvar

Piloti Croatia Airlinesa mirno su reagirali u jako stresnoj situaciji i prizemljili avion

croatia airlines
Foto: Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
01.09.2015.
u 17:43

Tog 27. rujna u 18.18 sati bili su prisiljeni sletjeti “na nos” jer se prednji kotači zrakoplova nisu mogli spustiti

Razlog zbog kojega su dvojica pilota Croatia Airlinesa prije dvije godine prisilno morali prizemljiti zrakoplov Dash 8-Q400 na aerodromu u Zurichu tehnički je kvar na avionu, izvijestilo je u ponedjeljak Švicarsko povjerenstvo za istraživanje nesreća.

U izvješću koje su objavili naglašava se kako je posada zrakoplova u stresnoj situaciji napravila sve što je bilo u njihovoj moći te da su u detalje poštovali propisanu proceduru. Tog 27. rujna u 18.18 sati bili su prisiljeni sletjeti “na nos” jer se prednji kotači zrakoplova nisu mogli spustiti.

U avionu se uz posadu nalazilo i šezdeset putnika, a unatoč grubom prizemljenju prilikom slijetanja nitko nije ozlijeđen. Iz izvješća se može iščitati kako se prednji kotači nisu mogli spustiti zbog napuknuća metalne ploče koja pokriva senzore u stajnom trapu, a površina ploče bila je prepuna sitnih pukotina i općenito u izrazito lošem stanju.

Četrdesetak minuta odgađali su piloti slijetanje dok su čekali da se pista isprazni kako bi mogli sigurno sletjeti. Za to vrijeme s nevjerojatnom smirenošću komunicirali su s kontrolom leta na aerodromu u Zurichu, a zahvaljujući odličnim reakcijama s obje strane, sve je završilo na najbolji mogući način po putnike i četvero članova posade.

>> Zvonko Šitum i Ivan Ivanković su junaci iz Croatia Airlinesa!

>> Zakazao kotač: Zrakoplov Croatia Airlinesa sletio na nos

Komentara 1

LI
liskovaca
08:06 02.09.2015.

bravo za Ivankovića, staru penu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije