Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NERVOZA

Milanović bi širio koaliciju, a danima ne saziva sastanak

Kukuriku koalicija
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
20.05.2015.
u 11:27

U HNS-u žele da se što prije dogovore ključne teme koje će se u izbornoj kampanji predstaviti biračima

Šef Vlade i SDP-a Zoran Milanović svoje partnere iz Kukuriku koalicije već neko vrijeme “kuha na laganoj vatrici”.

Lov na sigurna mjesta

Čelnici HNS-a, HSU i IDS-a očekuju da ih Milanović vrlo skoro pozove na sastanak na kojemu bi počeli ozbiljni razgovori o tome hoće li stranke Kukuriku koalicije i na iduće izbore izaći zajedno, hoće li se koalicija proširiti Laburistima, s kakvim programom će izaći pred birače i – vrlo važno – koliko će svaka stranka na izbornim listama dobiti takozvanih sigurnih mjesta za ulazak u Sabor. U HNS-u, doznajemo iz vrha stranke, očekuju da do koalicijskog sastanka dođe do sredine lipnja, najkasnije do početka srpnja. Osim o broju zastupničkih mjesta, razgovaralo bi se, kažu u HNS-u, i o temama s kojima bi se u kampanji izlazilo pred birače, odnosno o reformama koje se planiraju napraviti u drugom mandatu.

A to su, drže, reforme u zdravstvu i školstvu, spajanje katastra i gruntovnice i novi teritorijalni ustroj s manjim brojem općina. Ne treba, kažu u HNS-u, tu rezati nožem, ali do određenog smanjenja mora doći. Što se pak tiče broja mandata, u HNS-u bi bili zadovoljni, doznajemo, sa sedam, osam mandata.

I predsjednik HSU Silvano Hrelja očekuje da koalicijski sporazum bude potpisan do početka srpnja i da bi bilo “vrijedno” u koaliciju pozvati i Laburiste.

– U sporazumu želimo samo vrlo konkretne planove. A što se izbornih lista tiče, mi u HSU smatramo da kao vrlo lojalni članovi koalicije zaslužujemo u idućem sazivu Sabora imati klub zastupnika, dakle barem tri mandata – rekao nam je Hrelja. Očekuje da šef SDP-a Milanović u roku od tjedan dana sazove sastanak šefova stranaka Kukuriku koalicije na kojemu bi bila i Nansi Tireli iz Laburista.

Iz IDS-a su poručili da poziv od Zorana Milanovića još nisu dobili, a ako ga dobiju, da će se, naravno, odazvati.

Popis prioriteta

Ni u IDS-u ne žele neki novi Plan 21 – širok i u mnogim dijelovima prilično apstraktan predizborni program – nego sporazum koji će jasno definirati prioritetne projekte, poput dovršetka Istarskog ipsilona. Nacionalno vijeće Laburista još nije donijelo konačnu odluku o ulasku u Kukuriku koaliciju, ali otprije je poznato da će u tom slučaju i Laburisti tražiti barem tri mandata.

SDP-u se očito ne žuri, poručuju: “Sjest ćemo i razgovarati”.

>> Okupljanje stranačkih vojski za predugu izbornu bitku

>> Širenje ljevice: Laburisti ulaze u Kukuriku koaliciju

Komentara 36

Avatar mirica19
mirica19
11:39 20.05.2015.

Zna on da njemu koalicija neće pomoći. Vidi se jasno da se čovjek više ni ne trudi... ;)

Avatar mirica19
mirica19
11:39 20.05.2015.

Milanović se pomirio s porazom :)

Avatar TAJSAM
TAJSAM
11:57 20.05.2015.

Pametan čovjek nema što tražiti u društvu ovih likova sve smo čuli i vidjeli, hvala. Hrvatima i pametnom dosta. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije