Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komemoracija u jasenovcu

Reiner: Ja ne mogu rješavati sve probleme u društvu

Jasenovac
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/8
22.04.2016.
u 15:10

Na komemoraciji su pročitana pisma logoraša iz knjige "Pisma iz logora" u izdanju Spomen-područja Jasenovac, ali i pismo bivše logorašice Pave Molnar, napisano za ovu priliku

– Odali smo pijetet žrtvama ustaškog režima koji su ubijani i mučeni u Jasenovcu. Komemoracija je bila dostojanstvena i nije bila vezana uz politiku – rekao je u petak, nakon komemoracije žrtvama logora Jasenovac, Željko Reiner, predsjednik Sabora pod čijim se pokroviteljstvom komemoracija i održala. Spomen područje Jasenovac navodi poimence 83.145 žrtava tog ustaškog logora, koji su ubijeni u 1337 dana njegova postojanja. Komemoracija se odvija 22. travnja u spomen na proboj posljednjih zatočenika koji su toga dana 1945. godine pokušali pobjeći. Od 1240 logoraša koji su sudjelovali u proboju preživjelo je njih 102.

Na komemoraciji su pročitana pisma logoraša iz knjige "Pisma iz logora" u izdanju Spomen-područja Jasenovac, ali i pismo bivše logorašice Pave Molnar, napisano za ovu priliku.

"Među prvima ubijeni su Romi, pa Židovi, kolone srpskih žena, Hrvata koji se nisu slagali s ustaškim režimom, staraca, djece. Svi su dotjerani u logor da bi nestali i napravili mjesta za one koji dolaze iza njih. Teško je zaboraviti kako ustašica zbog jednog aspirina ubija mladu Židovku, ne može se zaboraviti kako srpsku djecu odvajaju od majki, plač i krikovi i danas se čuju, ta djeca mahom su umrla od gladi i bolesti, neka tek rođena – napisala je danas 95-godišnja Pave Molnar, koja je provela u Staroj Gradiški dvije godine. Ona je u pismu poručila i da Jasenovac ne smije biti mjesto mržnje, nego sjećanja i opomene.

Komemoraciji je nazočio premijer Tihomir Orešković i oba potpredsjednika Vlade, Tomislav Karamarko i Božo Petrov, no jedino je Reiner dao izjave novinarima nakon komemoracije. Izrazio je i žaljenje zbog odvojenih komemoracija u Jasenovcu.

– Tužan sam što se odavanje pijeteta nevinim žrtvama ispolitiziralo od nekih ljudi i što se pretvorilo, nažalost, u ono što ne bi trebalo biti. Ti isti su prije dvije godine glasno negodovali zbog dvije kolone u Vukovaru, a sada izbjegavaju državnu komemoraciju. Meni je drago što je sve prošlo dostojanstveno – rekao je Reiner odgovorivši i na pitanje o tome kako spriječiti uzvike "Za dom spremni" na hrvatskim ulicama.

– Ja ne mogu rješavati sve probleme u društvu, pa ni takve koje izazivaju, srećom, marginalne skupine u Hrvatskoj. Ima toga i u drugim, razvijenim zemljama, ali se o tome ne priča toliko kao ovdje– rekao je Reiner branivši i svoju inicijativu da se Sabor nazove Hrvatskim državnim saborom.

– Time se manipuliralo. Izraz Hrvatski državni sabor se koristio i prije NDH. Stjepan Radić je bio govornik u Hrvatskom državnom saboru, a on nije bio ustaša. Ne vidim po čemu bi to bilo nešto čudno, ako se za to steknu uvjeti – zaključio je Reiner.

Uz brojne ministre i saborske zastupnike, na komemoraciji su bili i učenici obližnje Osnovne škole Jasenovac. Kako su rekli u školi, s obzirom na to da je komemoracija prije bila neradnim danom, ovo je bila prva prilika da organiziraju učenike na nastavi i dovedu ih na komemoraciju.

Komemoraciju su bojkotirali službeni predstavnici Srpskog narodnog vijeća i Koordinacije Židovskih općina, no pojedini pripadnici tih naroda, bili su prisutni. Među njima i čelnik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj Nenad Vlahović.

– Moraju se poštovati institucije sustava. Ovdje se odaje počast u tišini, a probleme, kojih ima, treba rješavati kasnije na sastancima. Mojih 11 predaka ovdje je izgubilo život i drago mi je što je sve dostojanstveno prošlo – rekao je Vlahović, politički oponent Milorada Pupovca. Pupovac u petak nije bio na komemoraciji u Jasenovcu, ali je bio na liturgiji srpskim žrtvama logora u obližnjoj Mlaki zajedno s Ognjenom Krausom iz Koordinacije židovskih općina i ministrom rada Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom.

Liturgiju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije istaknuvši kako je svaka relativizacija zla veći grijeh od onoga koji su počinili zločinci.

– Zato što ničim izazvani oni koji pokušavaju minimizirati zlo, ustvari daju signal da je to dobar put, da nije loše činiti zlo, samo je važno kako ga maskirati i opravdati – rekao je Porfirije. 

Na liturgiji je u ime Vlade bio nazočan ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

– Vjerske komemoracije najbolji su način izražavanja počasti nevinim žrtvama. Ja sam bio na liturgiji kako bih odao počast nevinim žrtvama, ali i iz poštovanja prema mitropolitu Porfiriju – rekao je Hasanbegović. Vjerski obredi održani su i na službenoj komemoraciji kod spoemnika "Cvijet" u Jasenovcu.

>> Bandić u Jasenovcu: Hrvatska je umorna od podjela

Komentara 33

MA
Manolo46
15:59 22.04.2016.

Kako je lijepo bilo za vrijeme vladavine prvog hrvatskog predsjednika, antifašista, antikomunista, antitotalitarista, borca za ljudska, nacionalna, građanska i vjerska prava i najvećeg Hrvata svih vremena gospodina doktora Franje Tuđmana. Tad nas nitko nije smio daviti s ovakvim sporednim i nebitnim stvarima, fokus je uvijek bio na bitnom.

SK
Skorpion
15:48 22.04.2016.

Daj malo brinite o nama koji jos izgledamo kao zivi.

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
17:58 22.04.2016.

Pogledajte samo prvu sliku ispod Hrvatska - najnovije vijesti... radi takvog lika i jača ustaštvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije