Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribina u Požegi

Željka Markić: Nametanjem svjetonazora pokušava se preoblikovati savjest

Željka Markić
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/4
07.03.2014.
u 17:38

U organizaciji Požeške biskupije u Požegi održana je korizmena tribina na kojoj je gostovala Željka Markić iz građanske inicijative "U ime obitelji". Ona je zajedno s Linom Zonjićem govorila na temu "Brak i obitelj u globalizacijskom procesu".

U organizaciji Požeške biskupije u Požegi je održana korizmena tribina na kojoj je gostovala Željka Markić iz građanske inicijative "U ime obitelji". Ona je zajedno s Linom Zonjićem govorila na temu "Brak i obitelj u globalizacijskom procesu“.
 

Markić je prvo progovorila o globalizacijskim procesima, pozitivnim i negativnim. - U globalizacijskom okružju najveća je opasnost da se čovjek usredotoči sam na sebe i svoje interese i da pri tome zaboravi potrebe bližnjega. U tim procesima vrlo lako dolazi do rušenja dostojanstva samog čovjeka i zbog toga svaka osoba u tim procesima mora pronaći i sačuvati svoj identitet, treba se boriti da se na temelju osnovnih ljudskih prava osigura pravo na očuvanje istinskih vrijednosti koje oplemenjuju i imaju presudno značenje za društvo – istaknula je Željka Markić.

Hrvatsko društvo se zalaže za očuvanje obiteljskih vrijednosti

Dodala je da se na temelju socijalnih istraživanja u Hrvatskoj pokazalo da se na vrhu ljestvice vrjednota kod Hrvata nalaze brak i obitelj, kazavši kako je to očit pokazatelj da se muškarci i žene u Hrvatskoj i dalje ujedinjuju u brak zato da bi živjeli zajedno, podupirući se međusobno ljubavlju u zajedničkom životu i kako bi rađali potomstvo.

– Na temelju tih istraživanja očituje se jasna potreba da se hrvatsko društvo zalaže za očuvanje obiteljskih vrijednosti te zaštiti sama zajednica obitelji kada se, nametanjem određenih svjetonazora, pokušava utjecati na preoblikovanje savjesti i uvjerenja napose po pitanju ljudske spolnosti, pa time braka i obitelji – objasnila je Markić.

Nedemokratski trend odupiranja volji građana

Osvrnula se na prisutan negativni pristup prema referendumu o braku i obitelji u Hrvatskoj, osobito s političke strane kazavši kako se radi o nedemokratskom trendu odupiranja volji građana da bi se društvu nametnula određena ideologija. Kako bi na najbolji način zaštitili samu obitelj od takvih trendova, istaknula je potrebu da pođemo od samih sebe i svojih obitelji, osobito roditelji, koji prvi trebaju biti čuvari onih vrijednosti koji oplemenjuju obitelj a onda i sam narod.

Lino Zonjić je kazao kako ih je na pokretanje referenduma među ostalim potaknula situacija u Španjolske koja je pod vlašću liberala u samo desetak godina doživjela rušenje onih vrijednosti koje su temelj društva i to najviše  nametanjem određenih ideoloških svjetonazora u odgojno-obrazovnom sustavu. Istaknuo je da je prvotni cilj građanske inicijative „U ime obitelji“ bio da se zaustave negativni procesi koje nosi globalizacija i da se željelo potaknuti na razvijanje pozitivnih procesa, osobito učvrstiti ono što je dobro i vrijedno u našem društvu.

>>Željka Markić nije isključila da bi mogla osnovati svoju stranku

>>'To što radi Željka Markić nema veze sa zrelom politikom'

Komentara 32

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
18:46 07.03.2014.

Jedan, sada pokojni, Rumunjski političar je početkom 90tih rekao da će oporavak od komunizma trajati barem okoliko koliko je trajao - 45 godina. Svi su mu se čudili, ali evo vrijeme mu je dalo za pravo. Ako ne u Poljskoj, onda barem u Rumunjskoj i Hrvatskoj. Na žalost, i mnogo mladih rođenih nakon nestanka komunizma okuženi su tim virusom od starijih. Hrvatska je u posebno teškoj situaciji jer se komunizam pomiješao s podaničkim odnosom prema Srbima, pa je nastao najgori oblik komunizma - srbokomunizam - koji kao korov sputava naše društvo.

GO
golub
20:27 07.03.2014.

Brak i obitelj je je garancija opstanka čovjećanstva.

KO
Korisnik21
20:48 07.03.2014.

Željka Markić bila kakva bila, no činjenica jest, da ako se u RH više od 90% ljudi izjasnilo kao katolici, samo po sebi govori, naravno, ako su imalo katolici i poznaju Bibliju barem površno, da je brak zajednica muškarca i žene. Sve drugo je definirano drugačije. Ženi svaka čast sto se toliko bori, a sad, tko i sto stoji iza toga, ne možemo znati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije