Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
načelnik županijskog stožera

Zdravko Kelić: Hrvatske vode su imale pogrešne procjene rasta vodostaja

poplave
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
18.05.2014.
u 20:50

Gradonačelnik Županje Damir Miličević večeras je još jednom potvrdio da vodostaj Save i dalje opada i da je on u odnosu na subotu niži i za 60 centimetara

Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Zdravko Kelić rekao je nakon današnje posjete predsjednika RH Ive Josipovića da su učinjeni maksimalni napori da se naselja u županjskoj Posavini zaštite od poplava i spriječi katastrofa.

– Učinili smo zaista sve što smo mogli. Angažirane su maksimalne ljudske snage kao i sredstva na terenu. Tu je na tisuće civila ali i 600 vojnika, 200 policajaca, 80-ak pripadnika HGSS-a... Svi oni činili su nadljudske napore da spriječe i veće katastrofe, rekao je Kelić govoreći o do sada učinjenome u obrani od poplava.

Dodao je kako je na ugroženim područjima još uvijek ostalo stotinjak građana koji ne žele, unatoč opasnosti, napustiti svoje domove. Iz Stožera očekuju da bi se cjelovita evakuacija mogla završiti do kraja današnjeg dana. Prema riječima Kelića voda koja je poplavila područje Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela preusmjerena je u spačvanski bazen koja može „popiti“ ogromne količine vode. Kako je naselje Vrbanja niže od ostalih naselja u okolici od toga koliko će se vode zadržati u spačvanskom bazenu ovisi i koliko će vode krenuti prema Vrbanji.

– Očekivali smo da nam struka kaže što nas očekuje i koliko vode zapravo može da nas ugrozi. Međutim, na prvom sastanku Stožera službena procjena Hrvatskih voda bila je da se očekuje vodostaj Save od 920-930 centimetara. Dan kasnije ta procjena iznosila je oko 1030-1040 centimetara. Nažalost, Sava je došla do 1200 centimetara i premašila svoj povijesni maksimum. Situacija se mijenjala iz sata u sat. Sa kakvom stihijom smo se suočavali govori i to da je vodostaj rastao i do 14 centimetara na sat, rekao je Kelić. Nakon povlačenja vode iz naseljenih područja prema najavama iz Stožera poplavljena područja prvo će obići stručne osobe kako bi provjerile ima li opasnosti od bilo kakvih zaraza.

Gradonačelnik Županje Damir Miličević večeras je još jednom potvrdio da vodostaj Save i dalje opada i da je on u odnosu na subotu niži i za 60 centimetara. – Svaki sat vodostaj je sve niži i niži ali opasnost još uvijek nije prošla. I dalje smo ugroženi i moramo biti maksimalno spremni i angažirani. Ne smijemo dopustiti nikakva iznenađenja. Na sreću uzvodno na rijeci Savi vodostaj također pada, a koliko znamo isto se događa i u Srbiji. I iz BiH dolaze pozitivne informacije, rekao je Miličević.

Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL

>> Evakuacija dijela Slavonskog Broda: Strahuje se da bi nasipi mogli popustiti

Komentara 7

DU
Dudek
22:06 18.05.2014.

Ova poplava je samo nebriga o nasipima. Naspe treba redovno popravljati i svalu rupu koju kopaju divle životinje zatvarati . Nasipi postaju porozni i tjekom vremena voda ich ipira tako da stabilnost je upitna. Novca za službena auta imaju. Sad su ogomne štete. Ljudima uništena egzistencija. Radi nebrige drugova iz ministarstva. Novac ubiri za odvodnju. Za hrvatske vode. Sramota .

ZG
zgbzoran
22:36 18.05.2014.

istina Dudek, hrvatske vode troše lovu bez veze, znam jer nešto radim tamo, službeni auti da ne govorim, a nasipi stoljetni kažu, pa što nije vrijeme da se poroznost provjeri, koji smisao imati nasip visok cca5 metara a sruši se kad je voda dosegla 4???!!, po toj logici ćemo čekati da ako se most napuni preko 80% možemo očekivati da se sruši, ne dopustivo je da se nasip sruši

SA
satar
22:01 18.05.2014.

Hoće li netko odgovarati za zakašnjelu reakciju,i učinjenu štetu ovim ljudima?sumnjam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije