Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diplomacija

Zbog radikalizma u Europi SAD neće ukinuti vize Hrvatskoj?

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
14.02.2015.
u 17:00

Hrvatska je jedna od pet država EU čiji građani ne mogu slobodno putovati u Ameriku

Radikalizam i teroristički napadi u Europi te opasnost od stranih boraca, državljana EU koji ratuju u terorističkim organizacijama poput ISIL-a, mogao bi imati još jednu posljedicu u odnosima Hrvatske i SAD-a. Sve su glasnija traženja u SAD-u da se pooštre kriteriji za ukidanje viza za SAD, tako da bi i Hrvatska mogla postati kolateralna žrtva globalnog trenda.

I dok je već u razgovoru za Večernji prvi čovjek State Departmenta za strane borce William Bradtke istaknuo da je sigurnosna situacija stavila program o izuzeću viza – u koji Hrvatska pokušava ući – u središte interesa američke politike, ovih se dana najavljuje i prva zakonodavna inicijativa o kontroli bezviznog režima. Demokratska senatorica Dianne Feinstein smatra da je program o izuzeću iz viznog režima "Ahilova peta američke sigurnosti" koja omogućuje da se u SAD uvuku teroristi te će ovih dana predstaviti prijedlog zakona koji bi trebao postrožiti njegove kriterije. Oni su već sada oštri – da bi se država kvalificirala za bezvizni režim, treba uvesti zakonodavni okvir, što smo učinili, ali i smanjiti postotak odbijenih viza na manje od tri posto.

Hrvatska je, prema podacima za 2014., malo povećala postotak odbijenih i sada on iznosi 6,1 posto. Lani ih je bilo 5,9 posto. Najveći broj odbijenih dolazi od hrvatskih državljana koji žive u Srbiji ili BiH. Ono što bi moglo otkloniti opasnost od pooštravanja kriterija je ekonomija. Hrvatska je jedna od pet država EU čiji građani ne mogu slobodno putovati u SAD. O nereciprocitetu, kažu iz institucija EU, stalno upozoravaju američke partnere. Novi impuls došao je u pregovorima o trgovini između SAD-a i EU (TIPP), kada je i hrvatski zastupnik Tonino Picula upozorio da "slobodno kretanje kapitala mora pratiti i slobodno kretanje ljudi". No, kako se doznaje iz MVEP-a, Hrvatska smatra da se u okviru pregovora o TIPP-u može raditi samo na olakšavanju putovanja poslovnih ljudi.

>>Zašto i RH ne zatraži ukidanje viza za SAD

>>RH se žalila EK zbog američkih viza, dobila prijedlog da pokrene kampanju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije