Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministrica neugodno iznenađena

Zbog poretka na listi Anki Mrak-Taritaš upitan ulazak u Sabor

13.05.2015., Koprivnica - Ministrica graditeljstva i prostornog uredjenja Anka Mrak Taritas odrzala je konferenciju za medije u sklopu sastanka organizacijskog jacanja za zupanijsku organizaciju HNS-a Koprivnicko krizevacke zupanije.
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
02.08.2015.
u 18:20

Neće biti među šest 'sigurnih' mjesta na listi Kukuriku koalicije u svojoj, 2. izbornoj jedinici

Iako je najpopularniji HNS-ov član Vlade, vrlo lako bi se moglo dogoditi da ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš "izvisi" i da na skorašnjim parlamentarnim izborima ne uspije ući u Sabor. Naime, Mrak-Taritaš ulazak u parlament morat će tražiti isključivo preko preferencijalnih glasova jer neće biti među šest takozvanih sigurnih mjesta na listi Kukuriku koalicije u svojoj, 2. izbornoj jedinici (istočni dio Zagreba, Koprivnica, Križevci, Bjelovar...).

Od prvih šest mjesta – koje u Kukuriku koaliciji tretiraju sigurnima za ulazak u Sabor – pet ima SDP a jedno HSU. Upravo takvu distribuciju mandata neslužbeno su nam potvrdili i u SDP-u i u HNS-u. U dijelu HNS-a odluku stranačkog vrha da njihova najpopularnija ministrica nema sigurno mjesto na listi smatraju čudnom, nelogičnom ali i nepravednom odlukom. Štoviše, otvorilo se i pitanje hoće li Anka Mrak-Taritaš uopće i pristati natjecati se na izborima pod takvim uvjetima. Što će na kraju Anka Mark-Taritaš odlučiti zasad se ne zna jer su nam njoj bliski ljudi poručili kako ministrica graditeljstva zasad ne želi ništa komentirati. Neugodno je iznenađena, kažu. Od ministrice graditeljstva zasad nismo dobili nikakav komentar. Iz HNS-a neslužbeno smo doznali kako će u dodatnim pregovorima sa SDP-om pokušati za Anku Mrak-Taritaš izboriti barem sedmo mjesto na listi u 2. izbornoj jedinici jer prema (vrlo) optimističnim prognozama možda će i sedmo mjesto na listi biti dovoljno za ulazak u Sabor. Dakle, bez automatskog ulaska na krilima dovoljnog broja preferencijalnih glasova. Iako koalicijski sporazum između SDP-a, HNS-a, HSU-a i Laburista još nije potpisan (navodno bi napokon trebao biti potpisan početkom idućeg tjedna), sva "sigurna" mjesta na listama u svih 10 izbornih jedinica manje-više već su podijeljena.

Doznajemo da će HSU i Laburisti dobiti po tri "sigurna" mjesta, a HNS njih sedam. Po jedno ulazno mjesto HNS će dobiti u prvoj izbornoj jedinici (Vesna Pusić), šestoj (Goran Beus Richembergh), sedmoj (Nada Turina-Đurić), četvrtoj (Ivan Vrdoljak) i tri mjesta u trećoj izbornoj jedinici. Tko će na kraju biti na ta tri mjesta zasad nije moguće prognozirati zato što politička logika govori da bi dva trebala biti "zecementirana" za varaždinskog župana Predraga Štromara i međimurskog župana Matiju Posavca. No, kako je funkcija župana nespojiva s funkcijom saborskog zastupnika, to pitanje bit će još neko vrijeme otvoreno.

>> Legalizirali sve objekte za koje su imali dokumentaciju

>> Osječani će za 980 kuna na mjesec moći iznajmiti 45 kvadrata od države

Komentara 47

DU
Deleted user
18:41 02.08.2015.

1,5% biračke potpore,14 zastupnika,4 ministra,tisuće uhljbljnika,to je taj HNS danas,najvće zlo hrvatske politike!

JK
ja-kan
18:39 02.08.2015.

S obzirom da na ovaj način u Sabor može ući i političar za koga ne bi glasali ne samo drugi glasači nego ni članovi njegove obitelji u Hrvatskoj na žalost postoji privid demokracije a ne i stvarna demokracija.

Avatar kvaternik
kvaternik
18:46 02.08.2015.

to je nepravda...kukurikani bi je trebali uzeti za maskotu svoje kampanje ...iako je tu konkurencija žestoka....Milanović,Stazić,Jovanović,Peđa Matić,jakovina,Ostojić,Bauk,Leko ,Varga....možeš ih nabrajati do sutra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije