Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrija Mohorovičić

Završno testiranje na hrvatskom brodu koji će spašavati migrante: Spremni su za akciju "Triton"

Posada broda Andrija Mohorovicic
Foto: MORH
1/5
19.07.2015.
u 07:45

OPERACIJA EU 
Kreću početkom kolovoza, u Sredozemlju će biti do kraja listopada

Članovi posade školskog broda Obalne straže Oružanih snaga RH "Andrija Mohorovičić" obavljaju završne pripreme za odlazak u humanitarnu operaciju "Triton".

Dodatni medicinski tim

U vojarni "Sv. Nikola" Lora u Splitu te akvatoriju splitskog i hvarskog kanala proteklih je dana provedeno završno ocjenjivanje sposobnosti posade koja će početkom kolovoza biti upućena u operaciju Europske unije u područje središnjeg Sredozemlja. Od tada pa do kraja listopada brod "Andrija Mohorovičić" pružat će potporu talijanskim snagama u čuvanju granica na moru i spašavanju migranata. U posadi su 49 pripadnika Oružanih snaga, koje čine članovi Obalne straže, dodatni medicinski tim te pet pripadnika MUP-a, odnosno Granične policije.

Tijekom završnog ocjenjivanja posade provedena je i praktična ispitno-taktička vježba za zapovjednika "Andrije Mohorovičića", poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića, koje je provelo ispitno povjerenstvo Obalne straže na čelu sa zamjenikom njezina zapovjednika, kapetanom bojnog broda Joškom Šantićem, koji je bio iznimno zadovoljan demonstriranom obučenošću i osposobljenošću.

Njihova zadaća bit će kontrola i nadzor granice Europske unije na moru, praćenje kretanja brodova i zrakoplova, traganje i spašavanje na moru, prekrcaj i pregled sumnjivog plovila te ono najvažnije – prekrcaj i spašavanje te obrada imigranata.

Povijesni trenutak

– Odlazak u "Triton" svakako je povijesni trenutak za Hrvatsku ratnu mornaricu jer je to prvi put da brod HRM-a sudjeluje u međunarodnoj operaciji. Vrlo sam zadovoljan posadom, njihovom motiviranošću, angažmanom i voljom za rad. Ispitivačko-taktička vježba bila je veoma realistična i svi odrađeni incidenti bili su u potpori operacije "Triton" – izjavio je Giljević.

Zajednička operacija Europske unije "Triton", koju su zatražile talijanske vlasti, pokrenuta je 1. studenoga 2014. u središnjem Sredozemlju za potporu Italiji koja snosi najveći teret u spašavanju ilegalnih imigranata. Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koje u "Tritonu" sudjeluju raspoređivanjem svog osoblja i tehničke opreme.

"Andrija Mohorovičić", inače, školski je brod dug 73 i širok 10,8 metara, a brzina mu je 17 čvorova. Naoružan je dvama brodskim topovima PZO 20 mm. U sastavu je Obalne straže RH i primarno se koristi za aktivnosti nadziranja ZERP-a.

>>Ovo je hrvatski brod koji će spašavati afričke migrante

>>Premijeri i predsjednici EU na hitnom summitu nisu riješili problem migranata

Komentara 3

DU
Deleted user
13:57 19.07.2015.

A imaju li rezervne gume za katapult? Koliko imigranata stane u košaru? jel domet veći od 5 km?.... i konačno pitanje: zbog čega ih spašavati, nije li lakše otegliti brod nazad u Afriku?

JO
John13
17:28 19.07.2015.

Krasno... istrazivacki brod smo dali za policijsku akciju. Ocito nemamo bolji. A ocito nemamo niti novaca da bi vrsili bilo kakva istrazivanja na Jadranu. Sramota do neba i natrag!

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
19:57 19.07.2015.

Vidimo kako prolazi narod koga Ameri krenu oslobađati. Vidimo kako narod bježi iz te slobodne zemlje gdje su borci za slobodu, naoružani do zuba, odlučili svrgnuti diktatore koji im krv piju jedno sto godina. Sada imaju slobodu koju im nudiudi stravičan fundamentalistički režim, kalifat. Amerika i EU, kolijevka civilizacije i humanosti, podržale su gladni narod i preko noći otkrile svijetu da je Gadafi diktator, ubojica i lopov. Iz libijskih luka nekada su kretali tankeri puni nafte prema Gadafijevoj EU i ostalim Gadafijevim zemljama a danas nam stižu tankeri s izbjeglicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije