Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožena im ekonomija

Zatvori zjape poluprazni, nema tko raditi

zatvor u požegi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.01.2016.
u 00:15

U Valturi na farmi posao dobili muzari krava i vozači traktora

Kaznionica u Valturi pokraj Pule ima farmu muznih krava koja godišnje daje više od milijun litara mlijeka. Iznimno su uspješni i u povrtlarstvu. U sastavu je kaznionice i 716 hektara zemljišta – polovica su šume, a ostalo poljoprivredne površine. Od lani imaju i vlastiti sustav za navodnjavanje. Ali, nemaju dovoljno zatvorenika koji bi u poljoprivredi i radili. Trenutačno je popunjenost te kaznionice, u kojoj je kaznu svojedobno bio služio i Radimir Čačić, pala ispod 50 posto – kapacitet je 165, a kaznu izdržavaju 72 osuđenika. Nastavi li se ovaj trend smanjenja broja zatvorenika, zatvorska ekonomija naći će se u ozbiljnom problemu jer neće biti dovoljno radne snage. 

Civili na njivama i u stajama

U Kaznionici u Valturi za mužnju krava i vožnju poljoprivrednih strojeva već je na ugovor o djelu zaposleno osam osoba, odgovara na naš upit kako će premostiti manjak zatvorenika Ministarstvo pravosuđa. Nastavi li se smanjivati broj zatvorenika i uzme li se u obzir da rad tijekom izdržavanja kazne nije obvezan, na zatvorskim će gospodarstvima sasvim sigurno raditi još civila.
Iako je još prije nekoliko godina zatvorski sustav pucao po šavovima zbog gužvi koje su iza zidina vladale pa su, primjerice, u jednokrevetne ćelije u zatvoru u zagrebačkom Remetincu preko noći postavljani kreveti na kat, sada je situacija bitno drukčija. U zatvoru u kojem često završava dojučerašnja politička elita trenutačno su 593 osobe iako mjesta ima za njih 626. 

‘Ubio’ ih rad za opće dobro

U godinama gužvi u zatvorima bilo je oko 5200 osoba, a jučer ih je bilo ukupno 3345. Kapacitet sustava je 3900 pa je trenutačna popunjenost pala na 86 posto. Gužva je jedino u zatvorima u Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Bjelovaru, gdje je popunjenost od 110 do 130 posto veća od predviđene.

Rezultat pražnjenja zatvora jest zamjena zatvorskih kazni do godine dana radom za opće dobro. Jedan od najpoznatijih primjera takve zamjene kazne jest onaj bivšeg ministra Petra Čobankovića koji je umjesto u zatvoru završio u pučkoj kuhinji guleći krumpire. 

Godine 2014. za opće dobro bilo je odrađeno 490.710 sati.

Najviše zatvorenika “nedostaje” na otvorenim i poluotvorenim odjelima, odakle se i regrutira radna snaga. Popunjenost na otvorenim odjelima – koje imaju kaznionice u Valturi, Požegi (žene), Lepoglavi te zatvor u Gospiću i zatvor za maloljetnike u Požegi – manja je od 50 posto. Mjesta ima i u ustanovama poluotvorenog tipa, no za najteže zatvorenike i dalje se traži krevet više. Iako je u kaznionici u Lepoglavi ukupan smještajni kapacitet popunjen 97 posto, na zatvorenom je odjelu 112 posto zatvorenika više od predviđenog broja.•

>> Milanović odgovorio Merkel: Neće biti nikakvih oružanih sukoba na Balkanu

Komentara 23

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:18 20.01.2016.

zatvori prazni a Sabor pun. Puni se i vlada. Kandidata koliko hoces. Za 4 godine bit ce i zatvori puni.

DU
Deleted user
07:12 20.01.2016.

Zatvori pouprazni a političara ko pljeve. Eto gdje su nestali kriminalci.

AS
antun sklepic
05:59 20.01.2016.

pa normalno kad nam največi prevaranti i lopovi šeću po saboru i vladi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije