Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠILO HLADNO RAZDOBLJE

Zatopljenje sljedećih dana je sigurno, no Vakula poručuje građanima da ne spremaju rukavice i kapute

zima, hladnoća
Damir Spehar/PIXSELL
01.02.2017.
u 10:02

Vakula navodi kako su prognoze za veljaču, i još uvijek jesu, nedovoljno pouzdane te idu od toga da će biti hladnija od prosjeka do iznadprosječno topla.

Završetkom siječnja završilo je i hladno razdoblje, a od danas počinje iznadprosječna toplina praćena južinom koja će potrajati tjedan dana, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Navodi kako je ovaj siječanj bio među najhladnijima u znanoj povijesti mjerenja, a ponegdje je bilo i blizu rekordnog hladnog. Hladniji siječanj zabilježen je četiri puta od 1949. godine na zagrebačkom Griču, a na Marjanu su bila tri dana (7.,8. i 11.) bili najniži od 1948. godine od kada postoje mjerenja. Hladniji siječanj, na srednjoj mjesečnoj temperaturi, bio je samo 1963. godine. 

Kada je u pitanju ostatak zemlje siječanj spada uglavnom među 5 najhladnijih od sredine prošlog stoljeća

Vakula navodi kako su prognoze za veljaču, i još uvijek jesu, nedovoljno pouzdane te idu od toga da će biti hladnija od prosjeka do iznadprosječno topla.

- Zatopljenje sljedećih dana je sigurno, i to takvo da ćemo u ovome tjednu u kontinentalnom području nakon jučerašnjih dvoznamenkastih minusa imati i dvoznamenkaste pluseve. I pad temperature u sljedećem tjednu čini se neprijepornim, pri čemu će u gorju biti moguć i snijeg, ali razvoj vremenske situacije nakon Valentinova je još jako nepredvidljiv. I dok prognoza za četiri tjedna unaprijed nije osobito vjerodostojna, dugoročne prognoze sve su izglednije - i za pozitivno odstupanje srednje sezonske temperature za tromjesečja sve do srpnja, a i za svaki od proljetnih i većine ljetnih mjeseci. Naravno, promjene su moguće, ali veseli postojanost prognoza - piše Vakula.

>> Napokon stiže pravo zatopljenje – sutra će biti i do 14 stupnjeva

Komentara 2

JO
JOBAH
14:23 01.02.2017.

Rekao Vakula da ove zime neće bit velikih hladnoća i bez padalina, izuzetno topla i suha zima.

LU
lukruni
10:44 01.02.2017.

vakula nebitan si

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije