Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presica o franku

Zastupnici traže ukidanje valutne klauzule i od Vlade traže rješenje u iduća dva tjedna

švicarski franak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
03.07.2015.
u 12:41

Jakša Baloević iz Novog Vala kaže da je ovo pitanje monetarnog suvereniteta

Nakon stanke u Saboru, prosvjed dužnika iz Udruge Franak potaknuo je i zastupnici Kluba zastupnika DC-a, Novog vala i Narodne stranke da s konferencije za novinare zatraže ukidanje devizne klauzule, što vide kao jedino rješenje problema sa švicarskim francima.

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt podsjetila je da je Vlada prije šest mjeseci izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju fiksirala tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna za sve korisnike kredita na godinu dana, a u tom razdoblju bi se trebao postići dogovor ministarstva financija, banaka, HNB-a i dužnika oko trajnog rješenja problema.

- No Vlada ni šest mjeseci kasnije nije donijela nikakav konkretan dokument u Sabor. Zato pozivamo Vladu da prije ljetne stanke zasjedanja Sabora izađe s prijedlogom jer očito dogovor s bankama nije postignut. Ne želimo produživati agoniju građana još dva mjeseca dok Sabor ne počne s jesenskim zasjedanjem – objasnila je Škare Ožbolt te podsjetila da je jučer u saborsku proceduru Josip Kregar iz stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez uputio prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača kojim je, između ostalog, regulirana, osim povrata preplaćenih kamata, i moguća zastara u kolektivnim postupcima potrošača.

- Taj zakon je korektiv, ali mi želimo ukidanje devizne klauzule – tvrdi Škare Ožbolt, a naprednjak Josip Kregar dodaje da svojim prijedlogom zakona traži praktična rješenja koja ne rješavaju sve probleme, ali pomažu.

Reformist Petar Baranović dodaje da i njegova stranka nudi dva rješenja problema sa švicarcima.

- Prvo je kvalitetna konverzija kredita iz franka u kune, a drugo konverzija iz franka u euro. To je metoda koja ima svoju cijenu, jer prvo tangira ukupne devizne rezerve HNB-a, ali u konačnici neće ugroziti financijski sustav. Predlažemo da HNB primarnom emisijom kuna u visini od otprilike 2,8 milijardi eura bankama omogući da time anuliraju svoja dugovanja u švicarskom franku, a dužnicima konvertiraju kredite – kaže Baranović te dodaje da bi banke taj emitirani novac vraćale kroz 20 godina. To, dodaje, neće izazvati inflaciju, jer bi se bankama zabranilo da taj novac puštaju u opticaj.

Suglasan je da nitko nije utvrdio koliko su točno banke kupile švicarskih franaka, odnosno jesu li uopće kupovale franak za izdavanje kredita, ali očekuje da će monetarna vlast postupiti odgovorno, utvrditi o kojim se točno iznosima radi i s time uskladiti visinu emisije kuna koju on predlaže.

- U ovoj zemlji konačno je sazrelo vrijeme da svi budu odgovorni – tvrdi Baranović te zaključuje da trećeg rješenja jednostavno nema jer se ničim drugo ne rješava "problem onih koji su u raljama kredita u švicarcima". Njegova stranačka kolegica Vesna Sabolić podsjeća da oko 70 tisuća građana ima te kredite i živi u suvremenom ropstvu.

- Oni su robovi kredita koje su digli s namjerom da si osiguraju krov nad glavom ili egzistenciju ako govorimo o obrtnicima. Država je dužna svojim građanima jamčiti potpunu sigurnost – kaže Sabolić te poručuje da je toliki broj dužnika i njihovih obitelji ozbiljan razlog da Vlada sjedne i riješi ovaj problem.

Jakša Baloević iz Novog Vala kaže da je ovo pitanje monetarnog suvereniteta.

- Jedino ispravno i dugoročno rješenje je započinjanje procesa ukidanja devizne klauzule s njenim konačnim ukidanjem – tvrdi Baloević.

Božo Ivošević iz Udruge Franak je pak podsjetio zbog koja četiri neispunjena zahtjeva oni danas prosvjeduju na Markovom trgu.

- Tražimo moratorij na ovrhe i deložacije dok se ne donese zakon koji će riješiti ovaj problem. Tražimo osnivanje istražnog povjerenstva o slučaju franak, zatim Zakon o ukidanju valutne klauzule na postojeće kredite i u konačnici, tražimo Zakon o povratu preplaćenih kamata temeljem presude Vrhovnog suda – zaključio je Ivošević.

>> 'Sramotno je da bankar prijeti ministru financija gubitkom posla'

Komentara 16

UI
Uvijek_iskreno
13:35 03.07.2015.

Vlada u cijelom mandatu nije rjesila niti jedan problem.

BO
borovina1981
13:14 03.07.2015.

Da, baš će to ova Vlada učiniti. Oni su zamrzli tečaj na godinu dana pa nek iduča Vlada rješava probleme. A sad na more laganini jer ljeto je, jel da????? Strašno, ovaj narod ne zaslužuje ovakvu Vladu tj. kozmetičare.

UI
Uvijek_iskreno
14:04 03.07.2015.

Ništa oni nisu u stanju rješiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije