Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Pupić Bakrač

'Zaštitari nisu imali zakonskog temelja izdati bilo kakvo upozorenje i zapovijed'

Naguravanje sa zaštitarima u zadarskoj vijećnici
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/4
07.10.2014.
u 10:31

- Zaštitari su silu mogli upotrijebiti jedino na osnovi Zakona o privatnoj zaštiti nikako na osnovi potpisanog ugovora ili Poslovnika o radu gradskog vijeća - kaže vijećnik Pupić Bakrač

Marko Pupić Bakrač, nezavisni vijećnik u zadarskom Gradskom vijeću, koji je prošlog tjedna sedam sati stajao za govornicom i kojeg su zaštitari iznijeli iz vijećnice oglasio se priopćenjem o postupanju zaštitara.

- Svi problemi na prošloj i pretprošloj sjednici vijeća su nastali zbog sličnih „tumačenja“ kao što je ovo pročelnice Ureda grada Mirjane Zubčić povodom fizičkog napada na mene i mog kolegu Antu Rubešu. Grad Zadar je imao potpisan ugovor sa zaštitarskom tvrtkom Budno oko securty d.o.o za čuvanje imovine i ljudi, a ne održavanje reda na sjednici što sam se osobno uvjerio uvidom u ugovor. Dakle na sjednici održanoj 11.7.2014 godine nisu imali ingerencije za bilo kakvo postupanje. Aneks ugovora o održavanju reda na sjednici potpisan je svega par dana prije sjednice „održane“ 02.10.2014 godine - navodi Pupić Bakrač u priopćenju i poziva pročelnicu Zubčić da stavi te ugovore na uvid javnosti.

- Zaštitari su silu mogli upotrijebiti jedino na osnovi Zakona o privatnoj zaštiti nikako na osnovi potpisanog ugovora ili Poslovnika o radu gradskog vijeća. U čl. 39 Zakona o privatnoj zaštiti jasno stoji u kojim slučajevima zaštitari mogu upotrijebiti fizičku silu. Ni jedan od tih slučajeva se ne odnosi na situaciju koja se dogodila na sjednici vijeća.

U čl.33 jasno stoji kada zaštitar izdaje upozorenje i zapovijed:

1. otklanjanja opasnosti za život i osobnu sigurnost štićenih osoba

2. otklanjanje opasnosti za štićenu imovinu

3. sprječavanja izvršenja kaznenih djela i prekršaja, hvatanja njihovih počinitelja i osiguranja tragova tih djela koji mogu poslužiti kao dokaz

4. održavanja reda i mira i uspostavljanja narušenog reda i mira

5. zaprječavanja pristupa ili zadržavanja na prostoru ili objektu koji se štiti

6. sprječavanja i otklanjanja posljedica u slučaju opće opasnosti prouzročene elementarnim nepogodama, epidemijama ili drugim oblicima ugrožavanja opće sigurnosti

Dakle iz članka 33 jasno proizlazi da mi zaštitari nisu imali zakonskog temelja izdati bilo kakvo upozorenje i zapovijed. To nisu ni napravili. Niti su mi išta zapovjedili, niti su naveli zakonski temelj po kojoj postupaju usprkos mom inzistiranju. O svemu tome naravno postoje brojne video snimke - navodi Pupić Bakrač i dodaje kako je pročelnica Zubčić jedino točno navela da je prekršio Poslovnik o radu gradskog vijeća. Poslovnik je za mene mrtvo slovo na papiru dok ga predsjednik i vladajuća većina višekratno krše. Možemo ga ili svi skupa poštovati ili zapaliti. Neka bude po vašem izboru - zaključuje u priopćenju.

>> Bez blagoslova Kalmete i HDZ-a u Zadru nema posla

>> Zaštitari iznijeli vijećnika, a nakon što se vratio uslijedila tučnjava!

Komentara 4

LI
Livi
10:55 07.10.2014.

A ti si imao pravo neograniceno uzurpirati govornicu par sati i zivcirati druge do mile volje! Svasta.

CO
coolman
12:57 07.10.2014.

Pokvaren!

Avatar Josip_Šimić
Josip_Šimić
14:42 07.10.2014.

Marko Pupić Bakrač je očito pravi hrvat koji voli da priča dok ne biva odnešen sa pozornice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije