Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada

Za stambenu štednju 2016. godine 50 milijuna kuna poticaja

02.07.2015., Zagreb - U Banski dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH, na kojoj je, uz ostalo,  donesena odluka o Imunoloskom zavodu. Ministrice Vesna Pusic i Anka Mrak Taritas modno uskladjene dosle na sjednicu Vlade. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Maček/ PIXSELL
02.07.2015.
u 21:21

Poticaji će biti varijabilni – vrednovat će se dulji rok štednje, a temeljit će se na prosječnoj kamatnoj stopi na oročene depozite

Osiguranje depozita u slučaju propasti poslovnih banaka u budućnosti više neće padati na teret proračuna, odnosno građana, nego će ići na teret banaka. Regulirano je to novim Zakonom o osiguranju depozita koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.

– Do sada je dio koji nisu mogle pokriti banke snosila država, a sada će se banke za nedostajuća sredstva morati zadužiti – kazao je ministar financija Boris Lalovac.

U prihvatljive depozite ulazili bi tako i depoziti srednjih i velikih trgovačkih društava, a u zaštitu bi bili uključeni i depoziti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave čiji godišnji proračun za prethodnu godinu u odnosu na dan nastupa osiguranog slučaja ne iznosi više od 3,75 milijuna kuna.

Rok isplate osiguranih (prihvatljivih) depozita s današnjih 20 radnih dana, od dana nastanka osiguranog slučaja, postupno se smanjuje na 15 radnih dana, 10 radnih dana pa do samo sedam radnih dana od 2024. godine. Razina pokrića od 100.000 eura po deponentu u istoj kreditnoj instituciji ostaje ista kao i do sada.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojim se uvodi varijabilni postotak državnih poticajnih sredstava.

– Vraćamo poticaje za stambenu štednju, u 2016. osigurat ćemo oko 50 milijuna kuna – rekao je Lalovac. Formula na temelju koje se računa varijabilni postotak zasniva se na prosječnim kamatnim stopama na oročene depozite građana uz korektivni faktor koji predstavlja prilagodbu na dulju ročnost, odnosno vrednuje se utjecaj duljeg roka stambene štednje.

>> Vlada odbila ponudu društva Visia Croatica: 'Ona ne može garantirati opstojnost Imunološkog'

>> Šest oporbenih stranaka: Nakon odbijanja Visia Croatice Imunološki ide u stečaj

Komentara 6

DU
Deleted user
00:11 03.07.2015.

Kako komentirati ove dvije prekrasne drugarice, a ne zaraditi opomenu ili partijsku zabranu na nekoliko dana?

ST
stefj
00:41 03.07.2015.

Eh koji populizam pred izbore, vraćanje poticaja za štednju... Deficit nikada veći, zaduženje nikada više, porezi nikada veći, a sada se kupuje još birača povećanjem rashoda? Od kuda?... Grčka nam je sve bliže i bliže...

MX
Mister X
22:56 02.07.2015.

Osiguranje depozita u slučaju propasti poslovnih banaka u budućnosti više neće padati na teret proračuna, odnosno građana, nego će ići na teret banaka::: to sada tek uvode ovdje kod nas zašto ne idu u korak sa EU znamo da jeje to tamo već prije par godina provedeno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije