Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljetne vrućine

Za ljetne žege odvoz smeća počinje već u četiri sata ujutro

vrućine (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
13.07.2011.
u 08:00

Samo rijetke tvrtke, kažu sindikati, pomiču početak radnog dana u zoru iako bi to bilo isplativije, na žegama se radi manje učinkovito. Graditeljima je ovo špica sezone

Vrtoglavih 160 stupnjeva bilo je na vrelom asfaltu koji je Milan Malić s kolegama rasprostirao po cesti u središtu Osijeka. I tako već drugi dan, na paklenoj vrućini djelatnici gradske tvrtke Unikom marljivo obnavljaju kolnik.

– Kada dodamo tome temperaturu zraka od 30 Celzijevih i više stupnjeva, nije baš ugodno. Nekomu bude slabo, ali izdržimo jer smo navikli na takve uvjete. Štitimo se šeširima, pijemo vodu i to je to – priča Malić. Njegovim kolegama iz tvrtke, koji rade na odvozu kućnog smeća, radno će vrijeme od danas počinjati sat ranije.

U Opatiji od četiri ujutro

Upravo zbog vrućina Unikom će otpad odvoziti od pet, umjesto od šest sati, i tako će biti sve dok se živa u termometru ne spusti. Novo je radno vrijeme djelomično uveo i Vodovod Osijek.
– Ondje gdje smo mogli, primjerice u radu na investicijama, pomaknuli smo radno vrijeme, pa se radi od šest ili već od pet ujutro. U mnogim drugim poslovima moramo se ravnati prema investitorima, a kada je riječ o gradskom vodovodu, moramo raditi 24 sata dnevno – kaže Ljubomir Novoselić, direktor Vodovoda.

Inače, Osječani su u subotu potrošili čak 40 milijuna litara vode, a najviše između 20 i 22 sata, kada je trošeno 650 litara u sekundi. Zbog vrućina glavobolja imaju i u Ukopu jer se građani žale zbog pokopa po najjačem suncu. No, izbora, kažu, nemaju. Pokopi, inače, počinju u 13 sati.
– Razgovarali smo i u Gradu o tome, ali ne možemo ništa učiniti jer je i u 15 ili 16 sati jednako vruće. Opet, ne možemo pokojnike pokapati ni kasno navečer – na mukama je direktor Ukopa Davor Lamza. Prihvatljivih 30 stupnjeva bilo je jučer oko podneva u Osijeku, no za četvrtka se prognozira čak osam stupnjeva više.

Pojedine komunalne tvrtke, kaže Tadej Radovan, tajnik u Samostalnom sindikatu komunalnih djelatnosti, jedine se automatski prilagođavaju ljetnim uvjetima rada. U primorskim gradovima, na primjer, Opatiji, ljeti odvoz smeća počinje u četiri ujutro zbog vrućina ali i zbog kvalitete turističkih usluga.

Brže rade da završe

Komunalci u pojedinim slavonskim mjestima, Daruvaru i Iloku na primjer, na nogama su od pet sati, a Zagreb se drži radnog vremena od šest.

U Zagrebu se, na primjer, radni učinak mjeri putem tereta, pa mnogi ubrzaju radni tempo kako bi prije završili s poslom. Automatske dizalice sporije su od radničkih ruku, pa se normirani teret može prije prebaciti ako se kante ručno ubacuju. Komunalci su, kažu, u industrijskim sindikatima, iznimka.

Predsjednik sindikata građevinara Ivan Kovačević kaže da su građevinari prisiljeni raditi u raznim vremenskim prilikama.
– Ljeti nas tuče žega, a zimi studen. Ugovaramo dnevno radno vrijeme, ali ne i početak rada. Tvrtke najčešće stanku za ručak smještaju u vrijeme najveće vrućine, dodaje Kovačević koji priželjkuje kraći radni tjedan, zbog mogućnosti da se tako zaposli više radnika, po uzoru na Francusku. Ljeto im je, bez obzira na to što je vruće, špica.

Komentara 2

SW
swimm
10:20 13.07.2011.

ajmeee..gle cuda..pa nije valjda da je i sindikalac odlucio nekaj dubokoumno izjaviti

KI
kikanić
11:24 13.07.2011.

Pogotovo ako vozi ekoflor, Platiš tri puta tjedno a oni odvezu jednom u dva tjedna. Kažu krepao kamion,kao da to nije njihov problem,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije