Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dozvola za laganje

Za laganje USKOK-u nećete biti kažnjeni

sud, sudnica
Davor Puklavec/Pixsell
28.10.2011.
u 12:00

Po zakonu, u istrazi ne morate govoriti istinu, pazite što izjavljujete na sudu.

Svjedoci, vještaci, prevoditelji i tumači mogu još četrnaest mjeseci bez bojazni od kaznene odgovornosti do mile volje u prethodnom postupku, u što spada i istraga, lagati Državnom odvjetništvu i USKOK-u. Za to neće odgovarati, niti u zakonu piše da to ne smiju činiti. Upravo suprotno, takav će se njihov iskaz koristiti kao legitiman dokaz na sudu ako do postupka dođe.

Otkrili studenti

Naime, Kazneni zakon (KZ) nije usklađen s izmijenjenim odredbama Zakona o kaznenom postupku (ZKP), po kojem umjesto sudaca USKOK istrage iz svoje nadležnosti vodi još od 1. srpnja 2009. godine, a državni odvjetnici od 1. rujna ove godine. Zato upozorenje o davanju lažnog iskaza kao kaznenom djelu iz članka 303. KZ-a koje navedenim kategorijama prije saslušavanja izrekne državni odvjetnik ili istražitelj USKOK-a ne znači ništa. Jer, u spomenutom se članku navodi da je kazneno djelo davanja lažnog iskaza ostvareno ako svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač u postupku pred sudom, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku daju lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevedu. Nigdje ne piše da se ne smije lagati onima koji istragu po ZKP-u i vode. Ozakonjeno laganje bez odgovornosti prestat će za rečenih četrnaest mjeseci – 1. siječnja 2013. godine – kada na snagu stupa novi Kazneni zakon, dopunjen i odredbom da je lažni iskaz i onaj koji se dade u prethodnom postupku. Predviđena kazna za to je od šest mjeseci pa do pet godina zatvora.

I tko zna kada bi ova “rupa” u zakonu bila otkrivena da nije bilo znatiželjnih studenata sa Studijskog centra forenzičkih znanosti u Splitu gdje predaje i nekoć sudac, a danas odvjetnik doc. dr. sc. Damir Primorac.

– Studenti su me upitali moraju li od 1. rujna svjedoci voditi računa i što će reći državnom odvjetniku. Zastao sam, rekao da pričekaju odgovor pa provjerio. I uočio taj pravni vakuum koji je nastao! Riječ je o grubom propustu predlagatelja zakona jer je tu riječ o kaznenom djelu koje je usmjereno protiv pravosuđa pa se na taj način sudovi i državna tijela mogu dovesti u zabludu, čime se ugrožava njihova temeljna uloga. To u konačnici može značiti da se u pojedinima predmetima ne može utvrditi pravilno činjenično stanje koje je temelj za donošenje zakonite odluke. Sve dok se ne naprave izmjene i dopune Kaznenog zakona moći će se zakonito lagati – kaže Damir Primorac. Upozorava da izmjena neće biti jednostavna jer je Sabor, koji donosi zakone, zbog predstojećih izbora pred raspuštanjem.

Bez odgovora

– Ta apsolutno ogromna rupa posljedica je mijenjanja zakona svakih nekoliko mjeseci. Naravno da u takvim situacijama dolazi do sukoba zakonskih normi i pravne anarhije. Kako to riješiti prije početka primjene novog KZ-a? Nikako! – kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Ministarstvo pravosuđa u srijedu smo pitali hoće li se, kako i kada ovaj previd otkloniti te zatražili objašnjenje kako je do njega uopće došlo. No odgovor na naše pitanje još nije stigao.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:02 28.10.2011.

Za laganje USKOK-u nećete biti kažnjeni ------------------- Pa to je sasvim OK, jer nitko ni USKOK ne kažnjava za laganje, bez obzira što njihovo laganje proizvede puno štetnije posljedice i to ne samo za pojedince.

VI
Vivanaa
15:16 29.10.2011.

Odličan članak, ali sramota za pravosuđe. Svaka čast studentima i bivšem sucu i profesoru Damiru Primorcu. Ovo je dokaz da studenti na tom studiju kvalitetno rade. Samo me zanima je li netko krivično odgovara radi lažnog iskaza kod Bajića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije