Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedinstven projekt

Za Imunološki zavod traže 50 suvlasnika, ulog je 100 kn!

Visia Croatica,Ivan GaŠpar,Aleksandar Soltysik,Ivan Rude, Đuro Lubura,Leo Buljat
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
02.03.2015.
u 10:32

Cilj je zaštititi Imunološki zavod od špekulantskog kapitala i propasti

Jedan od četiri ponuđača za Imunološki zavod je Visia Croatica, tvrtka koju čini sada desetak osoba, a u konačnici je plan da se poveća na više od 50 ljudi koji će, poručuju u tvrtki, osobnim integritetom jamčiti za projekt. U utorak će uputiti javni poziv svim zainteresiranima, domaćim ili stranim, fizičkim ili pravnim osobama, koji žele uložiti novac u Visia Croatica komanditno društvo, a kojim će se financirati potrebno ulaganje u Imunološki zavod. Svi udjeličari će i ravnopravno sudjelovati u odlučivanju bez obzira na visinu uloga.

Rad bez profita

Riječ je o jedinstvenom projektu u zemlji, a koji se vodi pod motom da se ne dopusti "Krv bude naša, a profit vaš". Inicijatori su Ivan Rude, šibenski odvjetnik i stečajni upravitelj za kojeg se pročulo nakon nedavne kandidature za predsjednika RH, Aleksandar Soltyšik, liječnik klasične i biološke medicine koji je ujedno i direktor tvrtke, potom Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja, Leo Buljat, odvjetnik i Ivan Gašpar, koji je preuzeo funkciju direktora Visia Croatica komanditnog društva.

Ujedinili su se kako bi formirali društvo u kojem profit neće biti na prvom mjestu, nego dobro upravljanje. Istodobno svi koji se vode istim ciljem moći će svojim ulogom od 100 kuna nadalje sudjelovati u vlasništvu, odnosno upravljanju, bez obzira na veličinu uloga od koje će jedino ovisiti zarada. Odnosno, kako tumače, o upotrebi dobiti odlučivat će Skupština, pa ona može ili u rezerve ili se upotrijebiti u druge svrhe ili se raspodijeliti članovima ovisno o veličini uloga.

– Svakom građaninu i poduzetniku omogućit ćemo ulaganje koje će im dugoročno jamčiti povrat uloga i dobit, a istodobno omogućiti i zaštitu Imunološkog zavoda od špekulantskog kapitala i propasti – tvrde u Visia Croatica. Poručuju da je njima cilj Imunološki zavod zadržati u rukama onih koji će biti odgovorni vlasnici, ali koji će izabrati isto tako odgovorne i stručne osobe koje će biti u upravi i Nadzornom odboru Imunološkog zavoda.

– Shvaćamo to kao odgovornost prema čovjeku i građanima Hrvatske – poručuje Rude. Smatraju kako bi bilo dobro da se u cijelu priču uključi i Crveni križ gdje ima puno dobrovoljnih davatelja krvi, a kojima bi sigurno bilo u interesu da ima dovoljno "domaće" krvi za potrebe u zemlji. Uostalom, i svjetske preporuke su da se zemlje pridržavaju samodostatnosti, odnosno da se krvni pripravci rade od domaće krvi. Predstavnici Visia Croatice smatraju da mogu prikupiti potreban novac tražen u natječaju, a da neće biti problema s gradnjom novog pogona. Naime, Imunološkom su dozvole oduzete zbog nezadovoljavajućih uvjeta za rad, no posljednjih mjeseci ulažu novac kako bi se omogućilo dobivanje privremenih dozvola. Trenutačno je postupak vraćanja dozvola stao zbog obavljanja dubinskih snimanja, koji je produljen do 25. ožujka.

Radnici s malo nade

Za kupnju udjela u Imunološkom zavodu ponudbenu dokumentaciju otkupila su još tri ponuđača – Jadran Galenski laboratorij, PharmaS Nexus Private Equity i Bilthoven Biologicals B.V. U međuvremenu, radnici Imunološkog zavoda izgubili su pak nadu da država uistinu ima interesa sačuvati proizvodnju.

Trenutačno nema cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca, a vjerojatno i protiv tuberkuloze. Njima je najprihvatljivija opcija bila da u tvrtku uđe Grad Zagreb, koji je odustao, ali su i poručivali kako mogu i sami opstati ako im se dozvole vrate. Posljednju plaću dobili su za prosinac, a one daljnje su upitne, jer se polako smanjuju zalihe koje su prodavali. Dozvole za proizvodnju bakterijskih cjepiva i krvnih pripravaka izgubljene su pretprošle godine, a za virusna istječu ove godine. Još početkom prošle godine javili su se prvi ozbiljni interesenti, ali država je priču o spasu produljila.

Komentara 4

DG
dgtec
10:57 02.03.2015.

Veliko je pitanje tko želi i u čije ime uništiti imunološki. Opet nekakav domoljub koji će malo mita oštetiti sve koji žive u HR

Avatar emilsalis
emilsalis
11:52 02.03.2015.

Komanditna forma ove firme ne odgovara nj.nameri . A namera je imati sto vise akcionara !!! Ili promenti formu firme u doo ili u AD kako bi akcionari bili sigurni u svojim investicijama !!!

OK
okus
08:44 05.03.2015.

Za mene je to pitanje nacionalne sigurnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije