Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
praznik rada

Za 1. svibnja dva sindikalna prosvjedna skupa

prvi maj
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
25.04.2016.
u 14:59

Oba skupa usmjerena su protiv najavljenih Vladinih mjera u zdravstvenom i mirovinskom sustavu

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, u Zagrebu će obilježiti dvije prosvjedne povorke - ona koju organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pod geslom "Ljude ispred profita", i ona u organizaciji sindikata Tehnos i još nekoliko sindikata i udruga pod nazivom "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor", a oba skupa usmjerena su protiv najavljenih Vladinih mjera u zdravstvenom i mirovinskom sustavu.

Polazišna točka obje prosvjedne povorke je Radnički dom na Krešimirovom trgu, no kreću u različito vrijeme. Okupljanje kolone koju organiziraju SSSH i NHS počinje između 10 i 10,30 sati pred Radničkim domom odakle u 10,30 sati kreće Šubićevom ulicom preko Kvaternikova trga do glavne pozornice u Maksimiru.

Povorka pod nazivom "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor" kreće u podne, a organiziraju je Tehnos - Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske i dr.

"Prosvjedujemo jer je opća situacija u zemlji iznimno zabrinjavajuća, a posebno nas brine materijalni položaj radne većine - pad životnog standarda i epidemija siromaštva, gubitak radnih mjesta (posebno za mlade) i nezaustavljivo društveno raslojavanje", stoji u pozivu sindikata Tehnos.

Prosvjedna kolona ići će kroz centar grada do Trga dr. Franje Tuđmana (Keglić) te su usput zaustaviti na nekoliko mjesta koja simboliziraju aktualne probleme, a na Kegliću će uslijediti govori sindikalista i aktivista i popratni glazbeni program.

Predsjednik Tehnosa Denis Geto na Hinin upit zbog čega se organiziraju dva prosvjedna skupa rekao je da su organizatori drugog skupa željeli napraviti jedan veliki prosvjed, ali su ih SSSH i NHS odbili. "Oni očigledno smatraju da je to njihov dan i da trebaju voditi organizaciju, a mi nismo htjeli odustati jer smo smatrali da svatko ima pravo na proslavu svog 1. svibnja. No, mi to ne gledamo kao veliki problem. Neka ljudi iskažu svoje poruke koje žele", poručio je Geto.

Iz SSSH-a i NHS-a je odgovoreno da ne organiziraju sindikalne prosvjede s političkim strankama, a Radnička fronta je politička stranka.

>> Kamo za Praznik rada?

Komentara 2

MA
Marko1337
16:13 25.04.2016.

partija je pustila sindikalne bitange sa lanca. sada mogu i lajati jer im je slučajni skinuo brnjice.

DO
doktorica
15:38 25.04.2016.

kad penzići pojedu grah i popiju pivicu zaborave na tzv.socijalni bunt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije