Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do 28.ožujka

Vukovarsko lutkarsko proljeće: Posebni gosti dva kazališta iz Kine

16.03.2015.
u 14:35

U okviru festivala ove godine će biti obilježen Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan lutkarstva

I ove godine krajem ožujka Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija još jednom će biti lutkarstva u Hrvatskoj. Ovogodišnje, 20 po redu, Vukovarsko lutkarsko proljeće započinje u nedjelju 22. ožujka i traje do 28. ožujka. Prema najavama na festivalu će sudjelovati ukupno 16 kazališta koji će izvesti oko 90-ak predstava u pet gradova i 13 mjesta županije. Neke od predstava biti će održane i u Orašju (BiH).

Himzo Nuhanović, koji je i osnivač festivala, kaže kako će se ove godine gledateljima sa svojim predstava predstaviti 12 hrvatskih kazališta, dva kazališta hrvatske dijaspore (Mostar i Pečuh) te dva kazališta iz Kine. Govoreći o specijalnim gostima iz Kine Nuhanović je rekao kako su te predstave nešto posebno s obzirom da imaju tradiciju kazališta dužu od tisuću godina. – Lutkarstvo nema dobne kategorije nego je ono umjetnička kategorija, istakao je Nuhanović.

U okviru festivala ove godine će biti obilježen Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan lutkarstva. Najavljen je i bogat popratni program tako da će biti organiziran okrugli stol na temu „Položaj kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj“ ali i radionice za nastavnike i profesore hrvatskog jezika, za učitelje kao i ona za djecu o pisanju kaligrafije. Biti će dodijeljene i povelje za životno djelo koje će biti dodijeljene Srećku Šestanu i Srđanu Breškoviću. Organizatori i ove godine očekuju veliku posjetu, a treba znati i kako je ulaz na sve predstave u Vukovaru što je poklon grada Vukovara najmlađim Vukovarcima. Samo u Vukovaru predstave u okviru Vukovarskog lutkarskog festivala pogleda i do 5000 gledatelja.

Svečano otvaranje 20. Vukovarskog lutkarskog proljeća održat će se u nedjelju, 22. ožujka, dok izvođenje predstave započinje dan kasnije. Producent Lutkarskoga proljeća je Kazališna agencija Asser Savus, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Vukovarsko-srijemska županija te gradovi Vukovar i Vinkovci.

>> Tvornica lutaka uz premijeru Staše Zurovca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije