Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN SJEĆANJA

Pobijedila je Hrvatska koja poštuje Vukovar

vukovar
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/71
18.11.2014.
u 14:30

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da su građani dokazali da idu u istom smjeru

Tiho, dostojanstveno, uz molitve i osobne misli prošla je Vukovarom Kolona sjećanja kojom su se građani grada heroja, ali i cijele Hrvatske pa i inozemstva prisjetili stradanja iz 1991. I ove godine kolona se kretala od kruga bolnice do Memorijalnog groblja, odnosno istim onim ulicama kojima su izmučeni Vukovarci 1991., nakon 87 dana u okruženju, napuštali svoj grad. U impresivnoj koloni redalo se mlado i staro, različite braniteljske odore, zastave Hrvatske, ali i ratnih postrojbi…

Barjaktari na čelu kolone

– Strašno mi je sve ovo i jako stresno. Izgubila sam u Vukovaru sina Zorana, od tada za mene života više nema. Upravo zato bole me ove podjele. To je kriminal. Moj sin sigurno nije očekivao nešto tako dok se borio za slobodnu Hrvatsku – kaže Ana Polonio (80).

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Podjele u Vukovaru, ali i Hrvatskoj uopće, pokazale su se još jednom. Ponovno su organizirane dvije kolone koje su se ove godine ipak spojile u jednu impresivnu rijeku građana koji su željeli odati počast. Da se nešto sprema, u Vukovaru se znalo već nekoliko dana, a plan je objelodanjen jučer u 10.15 sati kada je pokraj zgrade gdje se nekad nalazio konzulat Srbije krenula kolona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Na čelu te kolone bili su barjaktari sa zastavama Hrvatske, 204. vukovarske brigade i Stožera, a iza njih građani, igrači HNK Vukovara 1991. i Gimnastičkog kluba Vukovar koji su nosili zastavu Republike Hrvatske dugačku 40 metara. U toj koloni bili su i HDZ-ovi Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović.

– Ovo nije dan za politička prepucavanja ni za kampanju. Miješaju mi se osjećaji ponosa i tuge zbog poginulih i nestalih. Razmišljam ovdje i o žrtvi koju su dali Vukovarci, ali i što smo propustili napraviti za Vukovar da dobije nova radna mjesta i osiguramo ostanak ljudi – rekao je Karamarko. U to vrijeme službeni program u krugu bolnice još je trajao, a kolona s predstavnicima državne vlasti krenula je u 10.30 sati.

Transparenti na kućama

Dok su hodali u koloni, članovi državnog vrha imali su prilike vidjeti i niz transparenata postavljenih na kućama uz cestu na kojima se proziva Vlada, njezine odluke te uvođenje ćirilice u Vukovar. Bilo je primjetno da je ove godine osjetno pojačano osiguranje čelnika države koji su u svakom trenutku bili okruženi s više policajaca u civilu. Koliko ih je zapravo i kako su bili čuvani, vidjelo se na Memorijalnom groblju gdje su podno spomen-obilježja, do kojeg su došli sporednim putevima, položili vijenac. Naime, nakon što su položili vijenac, a dok je još trajao službeni protokol i polaganje ostalih vijenaca, Josipović, Milanović i ministri su, praćeni policajcima, žurno napustili Memorijalno groblje. Kako doznajemo, Milanovićevo i Josipovićevo osiguranje odlučilo se za sporedni ulaz jer je na glavnom bila velika gužva. Osiguranje je pretpostavilo da je to “maslo stožeraša” pa je odlučilo izbjeći gužvu i kašnjenje na polaganje vijenaca. “Očito je da su stožeraši željeli naguravanje na glavnom ulazu”, kaže naš sugovornik.

Predsjednik Josipović izjavu je dao nekoliko stotina metara dalje od groblja, a premijer Milanović nije želio razgovarati s novinarima. Ovaj slučaj objašnjen je žurbom do Ovčare gdje su također položili vijenac.

– Ponosan sam jer je Hrvatska ljubavi, Hrvatska sućuti i Hrvatska koja poštuje Vukovar odala dostojanstvenu počast Vukovaru i svim poginulima te je ovaj Dan sjećanja nešto što ćemo pamtiti – rekao je Josipović dodajući da kretanje kolone s dijelom građana ranije ide na savjest onima koji su htjeli napraviti dvije kolone.

– Ali, vidite, nisu uspjeli. Ova je Hrvatska, koja cijeni i poštuje Vukovar, pobijedila – rekao je Josipović.

Ovdje pročitajte detaljnu kronologiju vukovarske Kolone sjećanja

>>Vukovar se nije branio samo u Vukovaru. Takve su teze vrijeđanje države

>>Josipović: Zadovoljan sam. Građani su dokazali da idu u istom smjeru

>>I reći ću vam samo još jednu stvar ZAPAMTITE VUKOVAR

>>'Najteže nam je bilo kada se pojavila plinska gangrena u bolnici'

Komentara 358

Avatar El Indio
El Indio
08:07 18.11.2014.

Drzavni vrh moze samo do prve ploce u cirilici pa neka citaju dalje da se sprdaju sa zrtvama nema sanse!

DR
Drivoex
13:43 18.11.2014.

Koloni hrvatskog naroda pridružio se državni vrh ali samo nakratko. Uvidjeli su da su udaljeni od naroda svjetlosne godine, prečicom dosli do groblja pod neviđenim mjerama sigurnosti položili vijenac i otišli od naroda. Sramota nisu ni sačekali kraj polaganja vijenacaa žrtvi srpske agresije i time žrtvu jos jednom obescastili.

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
09:29 18.11.2014.

Stigao je Pupovac Ivina Desna ruka sve partizansko kamenje u lipoj nasoj su obisli njih dvojica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije