Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI IZBORA

Vodstvo HNS-a za novog šefa želi Vrdoljaka

Ivan Vrdoljak, Vesna Pusić i Predrag Štromar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.02.2016.
u 11:04

Istaknuti članovi htjeli bi da se stranka odlijepi od SDP-a

Unutarstranački izbori u HNS-u održat će se 16. travnja, ali tko će biti novi nasljednik Vesne Pusić moglo bi se znati već za desetak dana. Jer opcija da HNS na kraju ipak ima samo jednog kandidata za novog šefa i dalje je izgledna. Štoviše, mnogi u stranci nadaju se da će upravo tako i biti.

Štromar neće lako odustati

Kako neslužbeno doznajemo, u HNS-u dvojica glavnih konkurenata – varaždinski župan Predrag Štromar te bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak – posljednjih dana ozbiljno razgovaraju i pregovaraju o opciji da jedan od njih odustane od kandidature. No konačnog dogovora tko bi to bio, a i hoće li do toga na kraju uopće doći ili će tisuću delegata stranke ipak na tajno glasovanje, još je pod velikim upitnikom. Ono što je sigurno jest da pritisaka ima, kao i da neki iz aktualnog vodstva HNS-a otvoreno lobiraju upravo za Vrdoljaka. S druge strane, teško je očekivati da će Štromar prelako odustati od izborne utakmice s obzirom na to da je varaždinska županijska organizacija HNS-a s deset tisuća članova najjača. I da samo u toj županiji od ukupno 28 jedinica lokalne samouprave funkcije načelnika i gradonačelnika obnaša čak 14 HNS-ovaca. Sjever, logično, s pravom očekuje da ima svog kandidata za predsjednika. Ni Štromar ni Vrdoljak ne odgovaraju na pitanje hoće li se kandidirati ili ne.

– Još razgovaramo. Za desetak dana znat ćete odgovor – kazao je Štromar. Isti odgovor dao je i Vrdoljak, koji još uvijek “važe” je li za stranku bolje da se kandidira za predsjednika stranke ili da se ipak posveti kandidaturi za gradonačelnika Osijeka. Izbori u HNS-u neće biti samo izbori za nasljednika Vesne Pusić. Bit će to i izbori koji će odrediti političku budućnost HNS-a.

Približavanje HDZ-u

Naime, sve su glasnija razmišljanja istaknutih HNS-ovaca da se stranka mora profilirati kao stranka centra, koja neće biti percipirana kao “priljepak” SDP-u i koja ne mora na sve izbore ići u koaliciji sa SDP-om. Priče da će u Saboru podržavati sve dobro što Vlada predloži već se tumače kao početak udaljavanja od SDP-a.

– Za HNS je zato bolje da novi šef ne bude Štromar jer je na sjeveru Hrvatske još bogohuljenje kazati da nije nemoguće da na neke buduće izbore HNS kani ići s HDZ-om – kaže nam jedan visokopozicionirani član HNS-a.

>> Šef HNS-a – Vrdoljak, Štromar ili Posavec

>> 'Želim biti predsjednik HNS-a, a onda dajem ostavku na mjesto župana i idem u Sabor'

Komentara 17

TO
torcidaš
11:25 23.02.2016.

Novi šef treba svakako stranci odrediti identitet kakav joj i pripada. Ona treba biti i HRVATSKA i NARODNA. U svakom slucaju nesmije biti priljepak yugo partije. Novi smjer imat ce prolaz u cijeloj Hrvatskoj. Moj favorit je Matija Posavec župan međimurski.

DU
Deleted user
11:23 23.02.2016.

a de je u toj priči posavec a izbori su demokracija jedan član jedan glas hahaha i koreja je bolje demokratičnija

TO
torcidaš
11:26 23.02.2016.

Dakle moj favorit je Matija Posavec, pored sjevera proci ce i kod nas na jugu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije